Dnevne novice - 11.03.2020
Objavljeno: 11. 03. 2020

SLOVENIJA

Cinkarna Celje lani ob rahli rasti prihodkov s krepkim padcem dobička

Cinkarna Celje je lani ustvarila slabih 172,6 milijona evrov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v 2018. Čisti dobiček se je ustavil pri 21,7 milijona evrov, kar je 29 odstotkov manj kot leto prej, a nad načrti družbe, izhaja iz nerevidiranega poslovnega poročila, ki ga je družba objavila na spletni strani Ljubljanske borze. (STA)

Slovenija januarja z več kot 10-odstotno rastjo izvoza

Slovenija je januarja izvozila za tri milijarde evrov blaga, kar je 10,6 odstotka več, uvozila pa ga je za 2,8 milijarde evrov, kar je 5,2 odstotka več kot januarja lani. Presežek je bil z 207,4 milijona evrov najvišji v kakšnem januarju doslej. Okrepilo se je predvsem trgovanje z državami nečlanicami EU, je objavil statistični urad.

MEDNARODNI TRGI

Trumpova vlada kljub predsednikovi napovedi nima načrta za gospodarsko pomoč zaradi koronavirusa

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zvečer napovedal, da bo imel danes novinarsko konferenco za predstavitev načrta njegove vlade za gospodarsko pomoč zaradi novega koronavirusa, vendar pa ameriške televizije poročajo, da vlada tega načrta nima. (STA)

Angleška centralna banka znižala obrestno mero

Angleška centralna banka Bank of England je danes ključno obrestno mero znižala na 0,25 odstotka. Gre za ukrep, s katerim želijo na Otoku omejiti posledice, ki jih ima širjenje novega koronavirusa na tamkajšnje gospodarstvo. (STA)

Savdska Arabija bo še povečala proizvodnjo nafte

Savdski energetski velikan Aramco bo proizvodnjo surove nafte povečal še za skoraj en milijon 159-litrskih sodov na 13 milijonov sodov dnevno. Kot so sporočili iz družbe, jim dvig proizvodnje veleva direktiva tamkajšnjega ministrstva za energetiko. Kdaj nameravajo dvigniti proizvodnjo, v družbi niso pojasnili. (STA)

Nemški ekonomisti za dodatno pomoč gospodarstvu zaradi koronavirusa

Skupina uglednih nemških ekonomistov podpira ukrepe nemške vlade za zmanjšanje vpliva izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo, meni pa, da so potrebni dodatni ukrepi, da bi preprečili težave podjetij z likvidnostjo. Anketa gospodarskih zbornic je medtem pokazala, da skoraj polovica podjetij zaradi virusa letos pričakuje upad prometa. (STA)

SRBIJA

Minimalna škoda za srbsko gospodarstvo zaradi koronavirusa

"Negativni vpliv koronavirusov ne bo prizanesel srbskemu gospodarstvu, vendar verjamemo, da bo škoda minimalna," je ob predstavitvi zadnje številke gospodarske publikacije dejal urednik novic Mesečne analize in trendi (MAT) Ivan Nikolić. Nikolić je poudaril, da so prišli prvi uradni rezultati o negativnem vplivu virusa korone na kitajsko gospodarstvo, ki je v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležil 17,2-odstotni padec zunanje trgovine, ocenjujejo pa, da je bil ta padec februarja precej večji. Kar zadeva Srbijo, avtor MAT ocenjuje, da bo negativni učinek epidemije virusa korone zagotovo prizadel srbsko gospodarstvo, škoda pa bo minimalna. Ocenjujejo, da je gospodarski cikel v Srbiji v fazi trajnostne širitve z uravnoteženim fiskalnim in stabilnim finančnim sistemom. (Križar)

Nazaj na novice