Dnevne novice - 05.03.2020
Objavljeno: 05. 03. 2020

SLOVENIJA

V Revozu danes spet proizvodnja

V novomeškem Revozu so po ponedeljkovi zaustavitvi proizvodnje, ki je bila posledica neredne dobave sestavnih delov in delno tudi izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, to davi vnovič zagnali. V tovarni, ki se s sestavnimi deli oskrbuje sprotno, sicer upajo, da do podobnih zapletov ne bo več prišlo, so povedali za STA. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Mednarodni denarni sklad namenja 50 milijard dolarjev za boj proti koronavirusu

Mednarodni denarni sklad (IMF) namenja 50 milijard dolarjev posojil državam za boj proti koronavirusu, od česar bo deset milijard brez obresti namenjenih najrevnejšim državam, je v sredo sporočila izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva. V torek je 12 milijard za enak namen sprostila tudi Svetovna banka. Novi koronavirus predstavlja resno grožnjo in bo upočasnil rast globalnega gospodarstva pod 2,9 odstotka, kolikor je dosegla lani, je včeraj opozorila izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva. Izbruh covid-19 po njenih besedah ni več le regionalna težava, temveč postaja globalni problem, ki zahteva globalni odziv. (STA)

Kanadska centralna banka zaradi koronavirusa prvič po letu 2015 znižala obrestno mero

Kanadska centralna banka je včeraj za 0,5 odstotne točke na 1,25 odstotka znižala ključno obrestno mero. Prvo znižanje po letu 2015 je odziv banke na naraščajoča tveganja, povezana s koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Evroskupina pozorno spremlja vpliv koronavirusa na gospodarstvo

Finančni ministri evrskega območja skupaj z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in hrvaškim predsedstvom EU pozorno spremljajo gospodarske in finančne posledice širjenja novega koronavirusa. V tej luči pozdravljajo ukrepe držav EU za ustrezno zagotavljanje zdravstvene in socialne zaščite ter v pomoč prizadetim podjetjem in delavcem. (STA)

Nafta dražja

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale. Vlagatelje so po ocenah analitikov spodbudile novice o finančni pomoči več institucij za boj proti koronavirusu. Danes se na Dunaju začenja tudi zasedanje članic Organizacije držav izvoznic nafte in nekaterih nečlanic na čelu z Rusijo (Opec+), piše nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

Parlamentarne volitve v Srbiji so bile razpisane za 26. april

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj razpisal redne parlamentarne volitve za 26. april. Pred tem je predsednica parlamenta Maja Gojković sklicala lokalne volitve v Srbiji, predsednik mestne skupščine Beograda Nikola Nikodijević pa je razpisal volitve v vseh 17 beograjskih občinah. (Blic.rs)

Nazaj na novice