Dnevne novice - 04.03.2020
Objavljeno: 04. 03. 2020

SLOVENIJA

Delodajalci zaradi koronavirusa znova pozvali k takojšnjemu ukrepanju

Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je danes ministrstvo za gospodarstvo zaradi vse večjega negativnega vpliva novega koronavirusa znova pozvalo k nujnemu sklicu strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno gospodarsko okolje, v katerem sedijo predstavniki vseh interesnih gospodarskih organizacij. Pričakujejo takojšnjo pripravo ukrepov. (STA)

Koronavirus hromi tudi Revoz

V novomeškem Revozu so zaradi neredne dobave sestavnih delov, ki je delno posledica izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, v ponedeljek začasno zaustavili proizvodnjo. Ta bo stala še danes, pognali jo bodo spet v četrtek, so v Revozu potrdili za STA. Težave naj bi sicer povzročila neredna dobava motorjev iz tovarne v Turčiji. (STA)

Slovenija januarja z največjo mesečno rastjo trgovine na drobno v EU

Trgovina na drobno v območju evra je januarja v primerjavi z decembrom po sezonsko prilagojenih podatkih narasla za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. Medletno je bila rast 1,7- oz, 2,1-odstotna. Na mesečni ravni je največjo rast med državami beležila Slovenija, kažejo podatki Eurostata. (STA)

Februarja znova manj registriranih brezposelnih

Konec februarja je bilo registriranih 77.484 brezposelnih, kar je tri odstotke manj kot januarja in 4,1 odstotka manj kot februarja lani. Po dveh mesecih rasti se je število brezposelnih tako znova znižalo tudi na mesečni ravni. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Svetovna banka odobrila 12 milijard dolarjev pomoči za boj proti novemu koronavirusu

Svetovna banka je v torek odobrila 12 milijard dolarjev pomoči državam za boj proti novemu koronavirusu. Skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je hkrati odpovedala v Washingtonu predvidena redna spomladanska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic, ki naj bi bila sredi aprila. (STA)

IMF in Svetovna banka aprila z "virtualnim" srečanjem zaradi koronavirusa

Spomladansko srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, ki bi moralo aprila tradicionalno potekati v Washingtonu, bo zaradi širjenja novega koronavirusa potekalo v "virtualni obliki". Kot sta sporočili mednarodni ustanovi, srečanje privabi na tisoče ljudi, čemur bi se radi izognili. (STA)

Zahtevana donosnost ameriške 10-letne obveznice prvič pod enim odstotkom

Nepričakovana poteza ameriške centralne banke, ki je zaradi širjenja koronavirusa znižala ključno obrestno mero, je znižala vrednosti delnic, a obenem zvišala vrednost državnih dolžniških vrednostnih papirjev. Zahtevana donosnost ameriških 10-letnih obveznic je v torek zvečer prvič v zgodovini upadla pod en odstotek. (STA)

SRBIJA

KMBN: NLB bo obdržala blagovno znamko Komercijalne banke

Predsednik upravnega odbora Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je pridobila 83,23% deleža Komercijalne banke, Blaž Brodnjak je dejal, da bo NLB ohranila blagovno znamko Komercijalne banke. Po njegovem mnenju je bila za NLB Srbija vedno najzanimivejši trg in dodal je, da so potrebovali več let, da so kupili nekaj dodatnega, čeprav je NLB Beograd imela odlične rezultate, a da je šlo za, kot je dejal, "majhno operacijo". S Komercijalno banko nameravamo zgraditi resno zgodbo, bili bomo eden izmed treh najpomembnejših igralcev na trgu - je povedal Brodnjak. (Ekapija)

Nazaj na novice