Dnevne novice - 02.03.2020
Objavljeno: 02. 03. 2020

SLOVENIJA

Skupina Luka Koper lani s tretjino nižjim čistim dobičkom

Čisti dobiček Skupine Luka Koper je lani dosegel 40 milijonov evrov, kar je za 32 odstotkov oz. za 19,3 milijona evrov manj kot v 2018. Ob tem so čisti prihodki od prodaje dosegli 229 milijonov evrov in bili za odstotek višji kot v letu 2018. Na poslovanje je vplivalo ohlajanje svetovnega gospodarstva.

Širitev novega koronavirusa bi lahko vplivala na zmanjšanje pretovora Luke Koper zlasti v določenih segmentih, vendar za zdaj tega vpliva v koprskem pristanišču niso začutili. Prav tako so v Luki Koper sprejeli potrebne protokole, s katerimi so pripravljeni na morebitno soočenje z virusom. (STA)

V Sloveniji lani po prvi oceni 2,4-odstotna gospodarska rast

Bruto domači proizvod (BDP) se je lani po prvi oceni statističnega urada realno zvišal za 2,4 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa je bila medletna rast 1,7-odstotna. K lanski rasti je lani pomembno prispevalo zunanje povpraševanje, čeprav je bila rast izvoza manj izrazita kot v predhodnih dveh letih. Tudi domače trošenje je bilo zmernejše. (STA)

Renault bo električnega twinga proizvajal v Novem mestu

Renault je za proizvodnjo električne različice modela twingo izbral Revoz, so v novomeški družbi potrdili za STA. V ta namen bodo v Novem mestu postavili tudi obrat za sestavo baterij. Twingo z.e. bo na prodaj predvidoma konec letošnjega leta. (STA)

MEDNARODNI TRGI

OECD: Koronavirus bo močno vplival na svetovno gospodarsko rast

OECD je zaradi širjenja koronavirusa znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti s prejšnjih 2,9 na 2,4 odstotka. Če bo pa izbruh trajal dlje časa, kot je trenutno pričakovano, bi se lahko rast upočasnila na 1,5 odstotka, Japonska in območje z evrom pa bi lahko zdrsnila v recesijo. (STA)

Finančni ministri G7 in območja z evrom v sredo o koronavirusu

Finančni ministri držav skupine G7 in območja z evrom bodo v sredo prek konferenčnega klica uskladili odzive na vplive koronavirusa na globalno gospodarstvo, je danes sporočil francoski finančni minister Bruno Le Maire. Opozoril je, da bodo posledice koronavirusa za francosko gospodarstvo hujše od prvotnih ocen. (STA)

Velika Britanija brez trgovinskega dogovora z EU ob 32 milijard dolarjev na leto

Velika Britanija bi lahko v primeru, da ji po brexitu ne uspe skleniti trgovinskega dogovora z EU, letno izgubila do 32 milijard dolarjev (29,5 milijarde evrov) zaradi zmanjšanega izvoza v EU, so ta teden opozorili Združeni narodi. V najslabšem primeru bi britanski izvoz v EU tako upadel za 14 odstotkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Tesla bi lahko berlinsko tovarno začel graditi že ta mesec

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bi lahko poslopje svoje tovarne blizu Berlina začel graditi že ta mesec, je danes sporočilo gospodarsko ministrstvo zvezne dežele Brandenburg, na katere ozemlju leži zemljišče. Državljani lahko do četrtka sicer še vedno oddajo pripombe v zvezi z gradnjo, piše nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

NIIS: NIS je končal 2019 z dobičkom v višini 16,6 milijarde din

V petek je NIS objavil podatke, ki pravijo da je podjetje leto 2019 končalo s 16,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je 34% manj kot v letu 2018. Slabši rezultat je bil posledica zmanjšanja rezultatov EBITDA in nekoliko večje amortizacije. Znižanje EBITDA (-17% medletno) je bilo posledica večjega popravka v prvem četrtletju 2019 in padca svetovne cene nafte. Letna raven prihodkov je bila 272 milijard din in je bila le za 3% nižja kot v letu 2018. Glede na trende na naftnem trgu, omejujoče dejavnike, kot je prenova v Pančevu v preteklem letu, in dejstvo, da je bilo za večino integriranih podjetij leto 2019 težavno, vodstvo NIS ocenjuje, da je bilo poslovanje še vedno precej uspešno. (NIS)

Nazaj na novice