Dnevne novice - 26.02.2020
Objavljeno: 26. 02. 2020

SLOVENIJA

V primorskih podjetjih zaradi koronavirusa že težave pri dobavi blaga

Podjetja na Severnoprimorskem se že soočajo s težavami, ki jih povzroča širjenje koronavirusa. Tako že prihaja do zamud pri dobavah blaga, celo do odpovedi dobav, običajni dobavni roki se podaljšujejo, obenem pa načrtujejo nabave večjih zalog materiala kot običajno, so sporočili s Severnoprimorske gospodarske zbornice. (STA)

Cengiz Darsu dostavil bančno garancijo

Turški Cengiz je Darsu že dostavil zahtevano bančno garancijo za projekt gradnje druge cevi karavanškega predora. Dars bo zdaj dostavljene dokumente pregledal, strani bosta v čim krajšem času podpisali zapisnik, predvidoma sredi marca pa bo turška družba uradno uvedena v delo. S tem bo začel teči tudi pogodbeni rok, so za STA povedali v Darsu. (STA)

Januarja rast prihodov in prenočitev turistov

Januar je bil pozitiven za slovenski turizem. Število prihodov turistov je bilo za osem odstotkov višje kot v januarju 2019, število prenočitev pa se je dvignilo za približno štiri odstotke. Med tujimi turisti so največ prenočitev ustvarili turisti iz Hrvaške in Italije, je zapisal državni statistični urad. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Bruselj bo objavil poročila o gospodarskih razmerah v članicah EU

Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila zimski gospodarski sveženj, ki med drugim vključuje poročila o gospodarskih in socialnih razmerah v vseh članicah EU. V okviru tokratnega svežnja bo predvidoma tudi predlagala območja, ki naj bi bila upravičena do sredstev iz sklada za pravičen prehod v brezogljično družbo. (STA)

Indija in ZDA z obrambnimi pogodbami v vrednosti več kot tri milijarde dolarjev

Indija in ZDA sta ob koncu prvega državniškega obiska predsednika ZDA Donalda Trumpa v Indiji danes napovedali obrambne pogodbe v vrednosti več kot tri milijarde ameriških dolarjev ter sporočili, da sta dosegli napredek glede pogovorov o prostotrgovinskem sporazumu med državama, poročajo tuje tiskovne agencije. (STA)

Kitajska v boj proti koronavirusu tudi z razkuževanjem bankovcev

Kitajska želi nadaljnje širjenje koronavirusa preprečiti tudi z razkuževanjem bankovcev. Uporabljene bankovce s pomočjo ultravijoličnih žarkov ali visokih temperatur razkužijo in za do 14 dni izolirajo v posebnem skladišču, pišejo tuje agencije. (STA)

Lufthansa zaradi koronavirusa prekinja zaposlovanje in niža stroške

Nemška letalska družba Lufthansa bo zaradi epidemije koronavirusa zamrznila zaposlovanje. Zaposleni bodo delali po skrajšanem delovnem času, ponudili jim bodo tudi neplačan dopust. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v družbi, nameravajo z ukrepi ublažiti vplive virusa na gospodarstvo. (STA)

Danone zaradi koronavirusa z nižjo prodajo

Francoski prehranski velikan Danone ocenjuje, da bo koronavirus njegove prihodke od prodaje v prvem letošnjem četrtletju zmanjšal za 100 milijonov evrov. Še posebej velik naj bi bil učinek na Kitajskem, ki je njegov največji trg, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

SRBIJA

KMBN: Izbrana najboljša ponudba za komercialno banko

Kot najboljša je bila izbrana ponudba slovenske Nove Ljubljanske banke (NLB) za Komercijalno banko, je potrdil B92. Po poročanju B92 so nekateri mediji netočno poročali, da je bila ponudba NLB 450 milijonov evrov. B92 je potrdil, da je pogajalski postopek zaključen in da naj bi bila pogodba podpisana. (b92)

Nazaj na novice