Dnevne novice - 25.02.2020
Objavljeno: 25. 02. 2020

SLOVENIJA

Blic: Srbska vlada za prodajo Komercijalne banke NLB

Srbska vlada se je po neuradnih informacijah srbskega časnika Blic odločila, da Komercijalno banko, v kateri ima država 83-odstotni delež, proda NLB. Pogodba je pripravljena, do podpisa pa naj bi prišlo v kratkem. (STA)

Za zdaj brez večjega vpliva koronavirusa na gospodarstvo, država razmišlja o nekaterih ukrepih

Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Počivalšek tudi poudarja, da morajo ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga. (STA)

Osnutek energetskega načrta pripravljen za sprejem na vladi

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo novo različico osnutka Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) ter njegovega okoljskega poročila, ki sledi javni obravnavi in ga mora zdaj potrditi še vlada. Javna obravnava načrta se je končala 16. februarja, ministrstvo pa je prejelo 64 sklopov pripomb in predlogov. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze še vedno pod pritiski koronavirusa

Azijske borze so še vedno pod pritiski koronavirusa, vendar pa so osrednji indeksi v povprečju danes upadli manj kot v predhodnih dneh. Vlagatelji čakajo na nove stimulativne ukrepe centralnih bank, s katerimi bi lahko omejile gospodarsko škodo, ki jo povzroča širjenje koronavirusa. (STA)

Cene nafte so se stabilizirale

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko stabilizirale po močnem padcu cen v začetku tedna. Širjenje koronavirusa kroji tudi trgovanje na naftnem trgu. Vlagatelje zanima predvsem, koliko se bo virus še širil zunaj Kitajske in ali bo postal velika grožnja nadaljnjemu razvoju svetovnega gospodarstva. (STA)

Večina Volkswagnovih tovarn na Kitajskem znova obratuje

Delo v večini tovarn nemškega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen po prekinitvi zaradi koronavirusa znova teče. Obenem je koncern napovedal okrepljeno komunikacijo s strankami prek interneta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

Skupščina sprejme EAEU zakon o prosti trgovini

Srbski parlament je sprejel zakon o potrditvi sporazumov o prosti trgovini med Srbijo in Evroazijsko gospodarsko unijo in njenimi državami članicami, ki predvideva dostop do trga z več kot 180 milijonov prebivalcev. Finančni minister Siniša Mali je v razpravi dejal, da sporazum ne ogroža evropske poti Srbije. Evropska unija ni le prvi zunanjepolitični cilj Srbije, ampak tudi prvi zunanjetrgovinski partner, s katerim ustvarimo 65% celotne trgovine, medtem ko je z državami EAEU ta odstotek približno 7% - je dejal Mali v razpravi. (Ekapija)

NBS: Pričakovana inflacija 2-2,4%

Po januarski raziskavi so se kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva še naprej gibala znotraj cilja (3 ± 1,5%). Inflacijska pričakovanja predstavnikov finančnega sektorja so za prihodnje leto ostala na ravni decembra in so znašala 2,0%, medtem ko so se pričakovanja gospodarstvenikov nekoliko povečala - z 1,9% decembra na 2,0% januarja. Ko gre za srednjeročna inflacijska pričakovanja, so v finančnem sektorju nekoliko višja v primerjavi z decembrom in znašajo 2,4% januarja, medtem ko pričakovanja gospodarstvenikov ostajajo nespremenjena na 2,0%. (NBS)

Nazaj na novice