Dnevne novice - 24.02.2020
Objavljeno: 24. 02. 2020

SLOVENIJA

Zaradi koronavirusa SBITOP indeks danes več kot 2% nižje

Zaradi pomislekov glede morebitnih negativnih učinkov na gospodarstvo so delnice na Ljubljanski borzi v ponedeljek začele s trgovanjem v rdečem. IMF opozarja, da bo virusna epidemija globalno gospodarsko rast v tem letu verjetno zmanjšala za 0,1%.

Slovenija z največjim napredkom na Bloombergovi lestvici inovativnosti

Slovenija je na lestvici inovativnosti, ki jo izračunava ameriška agencija Bloomberg, letos zasedla 21. mesto. V primerjavi z lanskim letom je pridobila deset mest, kar je najvišja rast med vsemi 60 državami na lestvici. Na vrh lestvice se je uvrstila Nemčija, ki je s tem prekinila šestletno vodstvo Južne Koreje. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Grško pristanišče v kitajski lasti lani beležilo krepko rast

Grško pristanišče Piraeus blizu Aten, ki je v večinski lasti kitajskega ladjarskega velikana Cosco, je lani beležilo 12-odstotno rast prometa. Pristanišče je pod kitajskimi lastniki postalo največje pristanišče za kontejnerjski tovor v Sredozemlju in četrto v Evropi. (STA)

Uvedba minimalne plače v Nemčiji povečala produktivnost

Produktivnost nemških delavcev se je po uvedbi minimalne plače leta 2015 povečala, kaže ta teden objavljena raziskava britanskega University College London in nemškega inštituta IAB. V nasprotju s pomisleki pred uvedbo tega instituta se je izkazalo tudi, da uzakonitev minimalne plače ni zmanjšala zaposlenosti v Nemčiji, so ugotovili raziskovalci. (STA)

Francija začela ugašati svojo najstarejšo nuklearko

Francoski energetski velikan v državni lasti EDF je danes začel ugašati najstarejšo nuklearno elektrarno v državi. Po 43 letih delovanja so ponoči ugasnili prvega od obeh jedrskih reaktorjev v kraju Fessenheim v bližini meje z Nemčijo in Švico. Drugi bo deloval še do 30. junija, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nazaj na novice