Dnevne novice - 19.02.2020
Objavljeno: 19. 02. 2020

SLOVENIJA

Titanov dioksid uvrščen med potencialno rakotvorne snovi

Titanov dioksid je bil z današnjo objavo sprememb področne uredbe v Uradnem listu EU uvrščen na seznam potencialno rakotvornih snovi v primeru vdihavanja. V Cinkarni Celje, katere glavni proizvod je ta snov, navajajo, da ukrepe za odpravo tveganj izvajajo od leta 2006, uredba pa da ni enoznačna, zato morebitnih posledic ne morejo napovedati. (STA)

E3 v roke Petrola

Uprava družbe Elektro Primorska je za prodajo hčerinske družbe E3, ki je eden največjih prodajalcev elektrike v Sloveniji, kot najugodnejšega ponudnika prepoznala družbo Petrol, poročajo Finance. S prodajo je že soglašal nadzorni svet družbe Elektro Primorska, pogodba pa bo podpisana predvidoma do konca meseca. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Španska vlada potrdila digitalni davek

Španska vlada je danes potrdila davek na digitalne storitve in s tem odprla pot uvedbi podobne rešitve, kot jo je že pred časom sprejela Francija. T. i. digitalni davek močno jezi ZDA, kjer so prepričani, da neupravičeno kaznuje ameriška tehnološka podjetja. (STA)

Nemčija želi kljub sankcijam okrepiti gospodarsko sodelovanje z Rusijo

Nemčija namerava kljub sankcijam Evropske unije proti Rusiji okrepiti gospodarsko sodelovanje z Rusijo, je danes v Berlinu nakazal gospodarski minister Peter Altmaier. Dejal je, da so po več letih spet optimistični tudi glede rešitve političnih vprašanj, ki so vezana na Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Huawei v ZDA izgubil prvi sodni poskus zaščite svojih interesov

ZDA imajo pravico, da ameriškim zveznim agencijam zaradi tveganj za nacionalno varnost prepovejo nakupovanje proizvodov kitajskega tehnološkega velikana Huawei, je v torek odločilo okrožno sodišče v Teksasu. Huaweiju tako prvi sodni poskus zaščite svojih interesov v ZDA ni uspel. (STA)

Deutsche Telekom lani z rekordnim čistim dobičkom

Nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom je leto 2019 sklenil z rekordnim čistim dobičkom in rekordnimi prihodki. Čisti dobiček je zahvaljujoč močni rasti v ZDA in širitvi širokopasovnih povezav na domačem trgu glede na predhodno leto porasel za 78,5 odstotka na 3,9 milijarde evrov, prihodki pa za 6,4 odstotka na 80,5 milijarde evrov. (STA)

SRBIJA

Ministrstvo za finance: Povpraševanje po srbskih obveznicah 10-krat večje od ponudbe

Finančni minister Siniša Mali je danes dejal, da so vlagateljem prvič v zgodovini Srbije ponudili prodajo 12-letne dinarske državne obveznice in da je bilo povpraševanje 10-krat večje od ponudbe, z zgodovinsko nizkim donosom 3,4 odstotka. Prodanih je bilo obveznic v skupni vrednosti 19,3 milijarde din. "Skupna vrednost izdaje je bila 100 milijard din (s kuponsko stopnjo 4,5 odstotka), načrt prve dražbe pa je bil ponuditi vlagateljem sedem milijard dinarjev. Vendar je skupno povpraševanje večkrat preseglo ta znesek in je doseglo 73. 6 milijard din, na koncu pa smo prodali obveznice v skupni vrednosti 19,3 milijarde din po stopnji 3,4 odstotka," je dejal Mali. (N1)

Ministrstvo za finance pripravlja strategijo za kapitalski trg

Minister za finance Siniša Mali je sodeloval na okrogli mizi o razvoju kapitalskega trga v Republiki Srbiji z mednarodnimi partnerji Svetovne banke, Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), Agencije Združenih držav za mednarodni razvoj (USAID) in programa Združenih narodov za razvoj (UNDP). Mali je dejal, da dela strategijo razvoja kapitalskega trga s podporo mednarodnih institucij, katerih osnutek naj bi bil sprejet do junija letos, piše na spletni strani ministrstva. Poudaril je, da je cilj Srbije doseči 7-odstotno rast in opomnil, da so bili sprejeti sistemski zakoni za izboljšanje kapitalskega trga. (Ekapija)

Nazaj na novice