Dnevne novice - 18.02.2020
Objavljeno: 18. 02. 2020

SLOVENIJA

Pošta Slovenije v nadaljnjo širitev v jugovzhodni Evropi in obsežne investicije

Slovenski državni holding (SDH) je nedavno potrdil strateški razvojni program Pošte Slovenije do leta 2025. Pošta Slovenije z nedavno integracijo Intereurope že letos pričakuje 457 milijonov evrov prihodkov. Za prihodnja leta je v načrtu nadaljnja širitev na trge jugovzhodne Evrope in tudi naložbe v skupni višini 195 milijonov evrov. (STA)

Decembra lani skoraj dvoodstotna medletna rast delovno aktivnih

Število delovno aktivnih oseb je decembra lani doseglo 901.537, kar je bilo 1,6 odstotka oz. 14.367 več kot decembra 2018, je objavil statistični urad. Glede na lanski november se je število delovno aktivnih znižalo minimalno, za 191 oseb. Povprečna starost delovno aktivnih je bila 42,8 leta. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Vrh EU v prvi poskus dogovora o evropskem proračunu 2021-2027

Voditelji članic EU bodo v četrtek v Bruslju začeli prva resna pogajanja o evropskem proračunu za obdobje 2021-2027, ki lahko trajajo tudi več dni in noči. Članice so kot vselej razdeljene v dva tabora: neto plačnice želijo čim manjši obseg skupne blagajne, neto prejemnice pa čim več kohezijskih sredstev. (STA)

Singapur v boj zoper koronavirus z večmilijardnim svežnjem

Singapur je zaradi negativnih učinkov širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo pripravil 5,6 milijarde singapurskih dolarjev (4,2 milijarde evrov) težak sveženj ukrepov. Sredstva bodo povečini namenjena podjetjem iz občutljivih sektorjev, kot sta turizem in trgovina, pa tudi prizadetim družinam. (STA)

Zaupanje nemških vlagateljev februarja občutno slabše

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je februarja po večmesečni krepitvi občutno poslabšalo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je glede na januar zdrsnil za 18 točk na 8,7 točke. Upad v ZEW pripisujejo predvsem strahu pred posledicami izbruha novega koronavirusa. (STA)

Prodaja avtomobilov v EU januarja s 7,5-odstotnim padcem

V EU je bilo januarja registriranih nekaj manj kot 957.000 novih avtomobilov, kar je 7,5 odstotka manj kot januarja lani. V Sloveniji je prodaja upadla za 8,2 odstotka na 6024 avtomobilov, kažejo danes objavljeni podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Apple zaradi novega koronavirusa poslabšal napoved prihodkov

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes izdal opozorilo glede vpliva izbruha novega koronavirusa na Kitajskem na poslovanja podjetja. Zaradi negativnih učinkov epidemije na kitajsko gospodarstvo Apple tako ne bo izpolnil napovedi glede prihodkov v prvem trimesečju leta, manjša bo tudi globalna dobava Applovih naprav. (STA)

Walmartova četrtletna prodaja razočarala analitike

Ameriška trgovska veriga Walmart je v zadnjem četrtletju od novembra do konca januarja zabeležila 1,9-odstotno rast prodaje, kar je 0,45 odstotne točke manj od napovedi analitikov. Kot so danes sporočili iz družbe, so bili predbožični nakupi njihovih strank skromnejši od pričakovanj. Vplivov koronavirusa na poslovanje še ne morejo oceniti. (STA)

HSBC bo zaradi padca dobička ukinil 35.000 delovnih mest

Bančni velikan HSBC je zaradi padca dobička tretje leto zapored napovedal ukinitev 35.000 delovnih mest in številne ukrepe rezanja stroškov v ZDA in Evropi. HSBC se že več let neuspešno skuša izvleči iz izgube, težave pa ima tudi zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, odhoda Velike Britanije iz EU in sedaj še koronavirusa. (STA)

SRBIJA

Srbija razmišlja o izdaji vrednostnih papirjev v kitajskem juanu

Srbija razmišlja o izdaji finančnih instrumentov v kitajskem juanu za financiranje javnega dolga, je dejal finančni minister Siniša Mali, poroča Indicator.ba. Vlada razmišlja, da bi leta 2021 na domačem ali mednarodnem trgu izdala zeleno obveznico in vrednostne papirje, nominirane v kitajskem juanu, v naslednjih letih, je dejal Mali. V lokalni valuti bi bile srbske obveznice lahko v naslednjih dveh mesecih vključene v indeks državnih obveznic hitro rastočih trgov GBI-EM, je še dejal Mali. (Ekapija)

Nazaj na novice