Dnevne novice - 17.02.2020
Objavljeno: 17. 02. 2020

SLOVENIJA

Povprečna mesečna plača lani navzgor

Povprečne mesečne plače so se lani zvišale. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1753,84 evra, s čimer je bila glede na leto 2018 nominalno višja za 4,3 odstotka, realno pa za 2,7 odstotka. Zvišala se je tudi povprečna mesečna neto plača, in sicer nominalno za 3,7 odstotka, realno pa za 2,1 odstotka. Znašala je 1133,50 evra, je objavil državni statistični urad. Bruto plače so se lani zvišale v obeh sektorjih: v zasebnem sektorju za 3,9 odstotka, v javnem sektorju pa za 5,4 odstotka. V institucionalnem sektorju država, torej ožjem delu javnega sektorja, je bila višja za 6,5 odstotka.
To je bilo v veliki meri posledica zvišanja plač javnim uslužbencem na podlagi dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, so spomnili statistiki. (STA)

OTP s prevzemno ponudbo do malenkost večjega lastništva v SKB

Madžarska OTP Bank, ki je lani od francoske skupine Societe Generale kupila 99,73 odstotka SKB banke, je v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla v četrtek, pridobila še 2188 delnic oz. 0,017 odstotka delnic SKB banke in tako lastništvo povečala na 99,75 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Japonsko gospodarstvo ob koncu lanskega leta s padcem

Japonski BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 1,6 odstotka, kar je najslabši četrtletni rezultat v več kot petih letih, podatke japonske vlade povzema francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki padec pripisujejo oktobrskemu zvišanju prometnega davka in tajfunu Hagibis. (STA)

Singapur zaradi koronavirusa znižal napoved letošnje gospodarske rasti

Singapur je danes znižal napoved letošnje rasti BDP na razpon od -0,5 do 1,5 odstotka. Novembra je napovedoval od 0,5- do 2,5-odstotno rast. Koronavirus je že precej prizadel trgovino in turizem, obeti pa so še slabši, je utemeljila vlada. Singapur je poleg Kitajske ena najbolj prizadetih držav zaradi novega virusa. (STA)

Nazaj na novice