Dnevne novice - 12.02.2020
Objavljeno: 12. 02. 2020

SLOVENIJA

Nova uprava Petrola v pripravo strategije do poletja

Nova uprava Petrola bo pod vodstvom Nade Drobne Popovič strategijo do leta 2025 oblikovala do poletja. Do takrat bo tudi preučila možnosti glede naložbe v novo poslovno stavbo v Ljubljani. "Nova uprava bo nadaljevala transformacijo iz naftnega trgovca v energetsko družbo v povezavi s trajnostjo in mobilnostjo," je napovedala Drobne Popovičeva. (STA)

Delo: Semenarna v srbske roke

Kaže, da bo Semenarna, največji pridelovalec in prodajalec semen v Sloveniji, dobila novega lastnika. Srbski poslovnež Dušan Mojsilović oziroma njegova družba Agromarket sta kupila lastniški delež in od Družbe za upravljanje terjatev bank tudi odkupila terjatve, na svojih spletnih straneh poroča časnik Delo. (STA)

Država z menicami do 110 milijonov evrov

Državna zakladnica je na današnji avkciji izdala za skupno 110 milijonov evrov tri- in šestmesečnih zakladnih menic. Povpraševanje je za več kot dvakrat preseglo ponudbo, donos pri obeh menicah pa je bil spet negativen. Gre namreč za drugo kratkoročno zadolžitev letos. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Pogajanja o večletnem proračunu EU prehajajo v odločilno fazo

Pogajanja med članicami EU o prihodnjem večletnem proračunu unije za obdobje 2021-2027 prehajajo v odločilno fazo. Te dni se pričakuje najnovejši kompromisni predlog, ki ga bo pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Svoja najnovejša stališča bo danes sprejel tudi Evropski parlament. Naslednji teden sledi izredni proračunski vrh EU. Michelov predlog bo nasledil predlog prejšnjega finskega predsedstva EU z začetka decembra, s katerim ni bil zadovoljen nihče. Med večjimi osmoljenkami je bila Slovenija, saj je zanjo predvidel zelo občutno zmanjšanje kohezijskih sredstev. Zato je prva prioriteta države, ob zavedanju, da je zaradi višje ravni razvoja in splošnega položaja v EU določen upad neizogiben, v pogajanjih doseči čim manjše krčenje kohezijskih sredstev in obenem čim boljši položaj za bolj razvito Zahodno Slovenijo. (STA)

Powell uvrstil koronavirus med tveganja za ameriško gospodarstvo

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell je na zaslišanju v odboru za finančne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa dejal, da so se nekatera tveganja za ameriško gospodarsko rast zmanjšala, so pa prišla nova, kot je izbruh koronavirusa na Kitajskem. Powell bo v sredo zaslišan še v senatu. (STA)

Johnson kljub pomislekom v gradnjo nove hitre železnice na Otoku

Britanski premier Boris Johnson je po večletnih zamikih kljub rastočim stroškom napovedal gradnjo hitre železnice HS2, ki bo London povezala s severnim delom države. Trenutno največjemu infrastrukturnemu projektu v Evropi, ki je po nekaterih ocenah vreden 100 milijard funtov, številni Otočani nasprotujejo, med drugim zaradi okoljskih posledic. (STA)

Kitajska zavrača očitke ZDA o vdoru v Equifax

Kitajska je danes zavrnila očitke ZDA o vdoru štirih hekerjev iz vrst kitajske vojske v sistem ameriškega podjetja za zbiranje in prodajo podatkov o kreditni sposobnosti Equifax. V Pekingu poudarjajo, da Kitajska nikoli ne sodeluje v kibernetskih krajah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Daimler lani z manjšim dobičkom

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler je lani ustvaril 2,4 milijarde evrov čistega dobička. Zaslužek je bil v letu prej trikrat večji. Prihodke je koncern sicer povečal za tri odstotke na 172,7 milijarde evrov, dobiček pa so med drugim zniževali stroški, povezani z afero dieselgate, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Tudi sodišče odobrilo združitev T-Mobila in Sprinta

Ameriški zvezni sodnik Victor Marrero je odobril združitev telekomunikacijskih operaterjev T-Mobile in Sprint, poročajo ameriški mediji. S tem je pot za združitev tretjega in četrtega največjega mobilnega operaterja v ZDA dokončno odprta, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

SRBIJA

Srbija je od leta 2012 pritegnila 25 milijard evrov neposrednih tujih naložb

Stabilizacija javnih financ in zmanjšanje razmerja med dolgom in BDP z 70 odstotkov na manj kot 50 odstotkov, naložbe v infrastrukturo in hitrejši postopki za gradbeno dovoljenje so le nekaj razlogov, zakaj se vse več tujih vlagateljev odloča za prihod v Srbijo. Srbija je v zadnjih osmih letih pritegnila 25 milijard evrov neposrednih tujih naložb. To je bilo povedano na 5. srbski konferenci o nepremičninah in razvoju infrastrukture v Beogradu. (Tanjug)

Nazaj na novice