Dnevne novice - 11.02.2020
Objavljeno: 11. 02. 2020

SLOVENIJA

V Petrolovo upravo še Matija Bitenc in Jože Bajuk

Po januarskem imenovanju Nade Drobne Popovič za predsednico uprave Petrola s polnim mandatom je nadzorni svet energetske družbe v ponedeljek za petletni mandat imenoval celotno tričlansko upravo. Z današnjim dnem tako vajeti v Petrolu prevzema Drobne Popovičeva, 11. marca pa se ji bosta pridružila še Matija Bitenc in Jože Bajuk. (Finance)

Industrijska proizvodnja v letu 2019 porasla za tri odstotke

Vrednost industrijske proizvodnje se je lani v Sloveniji povečala šesto leto zapored, tokrat za tri odstotke. Vendar pa se je proizvodnja povečala le v predelovalnih dejavnostih, medtem ko se je tako v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro kot tudi v rudarstvu zmanjšala. Povečale so se tudi zaloge. (STA)

Skupina Intereuropa letos načrtuje skoraj 171 milijonov evrov prihodkov

Skupina Intereuropa letos načrtuje rast prihodkov od prodaje na 170,7 milijona evrov. Ob tem načrtuje 13 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja, kar bodo omogočile tudi načrtovane investicije v višini 6,9 milijona evrov, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Intereurope. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Trumpov proračunski okvir za leto 2021 predvideva 4800 milijard dolarjev porabe

Ameriški predsednik Donald Trump je objavil proračunski okvir za leto 2021, ki predvideva 4800 milijard dolarjev porabe in 3700 milijard dolarjev prilivov. Proračunsko leto 2021 se začne 1. oktobra letos, Trumpov predlog pa je le okvir, saj ima zadnjo besedo pri proračunski porabi kongres. (STA)

Odbor Opec+ za dodatno znižanje proizvodnje

Tehnični odbor skupine naftnih proizvajalk Opec+ se je danes zavzel za nadaljnje znižanje proizvodnje črnega zlata. Izbruh smrtonosnega koronavirusa na Kitajskem namreč duši globalno povpraševanje po energentih, mnenje povzema nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Alibaba malim podjetjem v težavah ponuja ugodna posojila

Kitajski spletni trgovec Alibaba je danes podjetjem, ki so se znašla v težavah zaradi koronavirusa, ponudil ugodna posojila. Prek svoje finančne enote Ant Financial bo podelil okoli 20 milijard juanov (2,6 milijarde evrov) takih posojil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Unicredit bo v Italiji odpustila 6000 ljudi

Banka Unicredit namerava do leta 2023 odpustiti 6000 ljudi in zapreti 450 poslovalnic v Italiji. Do konca marca naj bi v pogajanjih s sindikati našli načine, kako odpuščati na socialno kar se da vzdržen način, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. (STA)

ZDA vložile obtožnice proti kitajskim vojaškim hekerjem zaradi vdora v Equifax

Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo obtožnice proti štirim pripadnikom kitajske vojske zaradi vdora v sistem ameriškega podjetja za zbiranje in prodajo podatkov o kreditni sposobnosti potrošnikov Equifax. Hekerji so leta 2017 ukradli zasebne podatke in informacije 150 milijonom Američanom. (STA)

Nazaj na novice