Dnevne novice - 10.02.2020
Objavljeno: 10. 02. 2020

SLOVENIJA

Januarja na letni ravni 2,1-odstotna inflacija

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so bile v januarju na letni ravni v povprečju za 2,1 odstotka višje, na mesečni ravni pa za 0,9 odstotka nižje. Letno inflacijo so najbolj višale cene hrane, na mesečno deflacijo pa so najbolj vplivale zimske razprodaje oblačil in obutve, je danes sporočil državni statistični urad. (STA)

Sklad Alfi PE v prevzem Baby centra in Pikapoke

Sklad Alfi PE je podpisal pismo o nameri za pridobitev večinskega deleža v družbah Baby center in Pikapoka z verigo prodajaln Pikapolonica in Bubamara ter v veletrgovcu z igračami Apollo. Podpisniki želijo ustvariti skupino, ki bo vodilni ponudnik izdelkov za otroke in nosečnice v Sloveniji, na Hrvaškem in v drugih državah jugovzhodne Evrope. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Annegret Kramp-Karrenbauer se ne bo potegovala za kanclerski položaj

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se na volitvah prihodnje leto ne bo potegovala za kanclerski položaj. Kot je danes naznanila vodstvu stranke, bo odstopila tudi s položaja vodje CDU, je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik stranke. (STA)

Kitajska z najvišjo inflacijo v več kot osmih letih

Cene potrošnih dobrin na Kitajskem so se januarja na letni ravni zvišale za 5,4 odstotka. Inflacija je s tem dosegla najvišjo raven v več kot osmih letih, so pokazali danes objavljeni uradni podatki. Cene sta navzgor potiskala kitajsko novo leto ter izbruh smrtonosnega koronavirusa. (STA)

Foxconn bo poleg iphonov na Kitajskem izdeloval tudi maske za obraz

Družba Foxconn, ki na Kitajskem za ameriški Apple izdeluje iphone, se bo poleg tega na Kitajskem usmerila tudi v izdelovanje mask za obraz. "Maske so pomemben ukrep v boju proti epidemiji koronavirusa," so pojasnili v največjem pogodbenem proizvajalcu elektronske opreme na svetu. (STA)

Burberry zaradi koronavirusa znižal napovedi

Koronavirus ogroža tudi trgovino z dragimi oblekami in torbicami: britanski ponudnik luksuznega blaga Burberry je zaradi epidemije na Kitajskem znižal napovedi za tekoče poslovno leto, ki se izteče z marcem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Ruska centralna banka letos pričakuje do dvoodstotno rast BDP

Ruska centralna banka opozarja na precejšnja tveganja upočasnitve svetovne gospodarske rasti. Čeprav so se tveganja zaradi trgovinskih sporov polegla, pa kot dodaten faktor negotovosti vidi širjenje koronavirusa. Napovedi gospodarske rasti Rusije v letu 2020 je ob tem pustila nespremenjene v razponu med 1,5 in dvema odstotkoma. (STA)

V Nemčiji januarja prodanih manj avtomobilov

V Nemčiji je bilo januarja prodanih 246.300 novih avtomobilov, kar je 7,3 odstotka manj kot januarja lani in prvi mesečni upad v petih mesecih, je podatke zveznega urada KBA ta teden povzela francoska tiskovna agencija AFP. Razlog je po navedbah analitikov v lanskem pospeševanju prodaje zaradi januarske uvedbe strožje okoljske zakonodaje. (STA)

SRBIJA

Privatiziranih bo še 83 podjetij - 67 na čakanju

Trenutno v Srbiji na privatizacijo čaka 83 podjetij, od katerih 67 ne more biti javno objavljenih, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dragan B. Grgurevič in dodal, da bo država začela zapirati rudnik Resavica. Še sedem podjetij je v pripravi načrta reorganizacije, kot je dejal Grgurevič na seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo. (Tanjug)

Nazaj na novice