Dnevne novice - 30.01.2020
Objavljeno: 30. 01. 2020

SLOVENIJA

Skupina Krka lani z 39 odstotkov višjim čistim dobičkom

Skupina Krka je po predhodni oceni lani zabeležila 1,49 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je povečala za 39 odstotkov na 242,1 milijona evrov. Skupina je rast prodaje dosegla v vseh prodajnih regijah in na večini trgov. Prav tako so povečali prodajo vseh skupin izdelkov in storitev. Po prodaji največja regija v skupini je bila vzhodna Evropa, kjer so prodali za 481,2 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je 17 odstotkov več kot predlani. V Rusiji so prodajo povečali za 13 odstotkov na 310,5 milijona evrov. Družba Krka je ustvarila 1,39 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot v letu 2018. Čisti dobiček je porasel za 52 odstotkov na 248,1 milijona evrov. (STA)

NLB z izdajo podrejenih obveznic do 120 milijonov evrov

NLB je uspešno zaključila izdajo podrejenih obveznic, ki so bile ponujene vlagateljem izven ZDA. Podrejene desetletne obveznice z dospelostjo čez 10 let in možnostjo predčasnega odpoklica po petih letih bodo predvidoma izdane prihodnjo sredo, z njimi pa bo NLB zbrala 120 milijonov evrov, je banka sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. (STA)

Dars in Cengiz v podpis pogodbe za skorajšnji začetek gradnje druge cevi predora Karavanke

Dars in turški Cengiz bosta danes podpisala 98,6 milijona evrov vredno pogodbo brez DDV za začetek gradnje druge cevi karavanškega predora. Gradbinec bo moral nato v slabem mesecu dni dostaviti še ostalo zahtevano dokumentacijo, nato ga bo Dars uvedel v delo. Turki bodo poskušali dela končati leto pred predvidenim petletnim rokom, torej leta 2024. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po svojem prvem letošnjem zasedanju v torek in sredo ni spreminjal denarne politike. Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ostaja na ravni med 1,50 in 1,75 odstotka. (STA)

Trump podpisal prenovljeni trgovinski sporazum Severne Amerike

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal prenovljeni sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki, prej s kratico Nafta, sedaj s kratico USMCA. Ta prinaša nekaj sprememb v trgovini med ZDA, Mehiko in Kanado, ki jih je izsilil Trump, potem ko je Nafto leta 2016 označil za največjo katastrofo, ki je doletela ZDA. (STA)

Letalske družbe ukinjajo povezave s Kitajsko, podjetja zapirajo vrata

Novi koronavirus 2019-nCoV bo močno prizadel tudi (kitajsko) gospodarstvo. Letalske družbe odpovedujejo lete na in s Kitajske, koncerni pa začasno zapirajo poslovalnice v tej državi. Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je skrivnostni virus izbruhnil, so med drugim odpovedali vožnje s hitrimi vlaki, turistične znamenitosti so zaprte. (STA)

Rast posojil podjetjem v območju z evrom decembra najpočasnejša v dveh letih

Rast posojil zasebnim podjetjem v območju z evrom je bila decembra najpočasnejša v dveh letih, rast posojil gospodinjstvom pa se je okrepila na najvišjo raven v 11 letih, danes objavljene podatke ECB povzema agencija Reuters. Po navedbah analitikov na rast potrošniških posojil vplivajo še naprej rastoče plače in zaposlenost. (STA)

H&M ob rasti dobička napovedal menjave v upravnem odboru

Švedski prodajalec tekstila Hennes & Mauritz (H&M) je v četrtletju med septembrom in novembrom ustvaril 4,21 milijarde kron (396 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju predhodnega leta. Družba je ob objavi poslovnih rezultatov napovedala menjavo v upravnem odboru. (STA)

BT bo omejitev vloge Huaweija pri 5G na Otoku stala pol milijarde funtov

Britanski telekomunikacijski velikan BT bo zaradi odločitve britanske vlade, da omeji sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri razvoju pametnega omrežja 5G na Otoku, v prihodnjih petih letih izgubil 500 milijonov funtov (589,6 milijona evrov), so danes sporočili iz podjetja. Hkrati bodo morali spremeniti svoje načrte v povezavi s 5G. (STA)

Deutsche Bank lani s peto zaporedno letno izgubo

Nemški bančni velikan Deutsche Bank je minulo leto že petič zapored zaključil v rdečih številkah. Banka je vknjižila 5,7 milijarde evrov čiste izgube, kar je slabše od napovedi analitikov, postavljene pri 5,3 milijarde evrov. Hkrati gre za drugi najslabši rezultat v njeni zgodovini. (STA)

Tesla z drugim zaporednim dobičkonosnim četrtletjem pomiril vlagatelje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 105 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju predlani, je pa drugo zaporedno dobičkonosno trimesečje, kar so vlagatelji pozdravili in potisnili delnice višje. Družba je sicer v celotnem letu poslovala z izgubo. (STA)

Samsung Electronics lani s polovico nižjim dobičkom

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je leto 2019 sklenil z 21.700 milijardami vonov (16,57 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 51 odstotkov manj kot v letu 2018. Podjetje se je lani soočilo z več izzivi. Med največjimi so bile spremembe na trgu spominskih čipov, povečala se je tudi konkurenca na trgu pametnih telefonov. (STA)

Nintendo z dobro prodajo konzole Switch okrepil dobiček

Japonski razvijalec videoiger Nintendo je v devetih mesecih do decembra za 16,4 odstotka povečal čisti dobiček, ki je dosegel 196,4 milijarde jenov (1,64 milijarde evrov). Prihodki so v enakem obdobju narasli za 2,5 odstotka na 1000 milijard jenov (8,3 milijarde evrov). Rast so pripisali uspešni prodaji igralne konzole Switch. (STA)

Microsoft presegel pričakovanja glede četrtletnega dobička in prihodkov

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lani presegel napovedi analitikov glede rasti dobička in prihodkov in vlagatelji Wall Streeta so z nakupi podražili delnice uspešnega podjetja. Rezultati dokazujejo, da je Microsoft uspešen v dvoboju z Amazonom glede storitev v oblaku. (STA)

McDonalds z rastjo četrtletnega dobička in prihodkov

Ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonalds je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni povečala čisti dobiček za 11 odstotkov na 1,6 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli za štiri odstotke na 5,3 milijarde dolarjev. (STA)

Boeing lani s prvo celoletno izgubo v več kot 20 letih

Ameriški proizvajalec letal Boeing je lani ustvaril 636 milijonov dolarjev (578 milijonov evrov) izgube, kar je njihova prva izguba na letni ravni po letu 1997. Glavni razlog je prizemljitev letal 737 max po dveh nesrečah, ki sta skupaj zahtevali 346 žrtev. Danes je Boeing sporočil, da so se ocenjeni stroški zaradi prizemljitve še povečali. (STA)

Santander z lanskim poslovanjem pozitivno presenetil analitike

Španski bančni velikan Santander je lani kljub negotovostim glede brexita ustvaril 6,5 milijarde evrov čistega dobička, kar je dobrih 200 milijonov več od napovedi analitikov. K dobremu poslovanju je med drugim pripomoglo prestrukturiranje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Ryanair bi lahko zaradi Boeinga ukinil dodatna delovna mesta

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bi lahko zaradi novih zamud pri dobavi Boeingovih letal max dodatno oklestil število zaposlenih, pa tudi svojih baz, je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški proizvajalec letal Boeing naj bi namreč dobavo letal Ryanairu preložil še za najmanj štiri mesece. (STA)

General Electric v četrtletju presegel napovedi analitikov

Ameriški industrijski konglomerat General Electric (GE) je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 538 milijonov dolarjev (489 milijonov evrov) dobička, kar je 6,3 odstotka manj kot v enakem obdobju leto dni pred tem. Prihodki so upadli za odstotek na 26,2 milijarde dolarjev (23,8 milijarde evrov). S tem je konglomerat presegel pričakovanja analitikov. (STA)

Novartis lani s sedem odstotkov nižjim dobičkom, vodstvo zadovoljno

Švicarski farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je lani vknjižil 11,7 milijarde dolarjev (10,6 milijarde evrov) čistega dobička, kar je sedem odstotkov manj kot v letu 2018. Minulo leto je sicer v koncernu, v katerem lanske poslovne rezultate opisujejo kot izjemne, zaznamovalo obsežno prestrukturiranje. (STA)

Bosch ob upadu dobička opozoril na slabše čase za avtomobilsko industrijo

Največji svetovni proizvajalec avtomobilskih komponent na svetu, nemški Bosch, je danes opozoril, da je globalna proizvodnja avtomobilov verjetno že dosegla vrhunec. Za letos je tako napovedal že tretje nazadovanje proizvodnje zapored. Lani se je njegov dobiček iz poslovanja znižal za 40 odstotkov na nekaj manj kot tri milijarde evrov. (STA)

SRBIJA

Izdane državne obveznice v skupni vrednosti 150 milijonov EUR

Minister za finance Srbije, Siniša Mali, je dejal, da je Republika Srbija včeraj prodala državne obveznice, denominirane v eurih, za obdobje 20 let, s stopnjo donosnosti v višini treh odstotkov, in uspešno realizirala celotno izdajo v skupni višini 150 milijonov evrov. Po njegovih besedah je to "najboljša potrditev, da je finančni sistem varen, stabilen in močan" in da je končno na "zdravih nogah". "Imeli smo odličen odziv vlagateljev, kar je znak zaupanja v srbski finančni sistem. Verjamem v državno denarno in ekonomsko politiko. To je napoved o razburljivem letu, ko gre za razvoj domačega trga kapitala, ki izhaja iz desetletij dolgih sanj," je še dodal Mali, je sporočilo finančno ministrstvo. (n1)

Nazaj na novice