Dnevne novice - 29.01.2020
Objavljeno: 29. 01. 2020

SLOVENIJA

Gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni višje

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v januarju 2020 (4,1 odstotne točke) za 1,1 odstotne točke višja kot v decembru 2019 (3,0 odstotne točke).
Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke) ter v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil negativen (za 0,3 odstotne točke). (SURS)

MEDNARODNI TRGI

Trump centralno banko znova pozval k znižanju obrestne mere

Predsednik ZDA Donald Trump je ameriško centralno banko Federal Reserve ponovno pozval k znižanju ključne obrestne mere. Odbor za odprti trg omenjene banke (FOMC) dvodnevno zasedanje začenja danes, analitiki pa sprememb ne pričakujejo. Trump centralno banko že dolgo poziva k znižanju ključne obrestne mere, s čimer naj bi Fed spodbudil gospodarstvo. (STA)

Indeks potrošniškega zaupanja v ZDA januarja na najvišji ravni od lanskega avgusta

Delni trgovinski dogovor s Kitajsko je januarja pomagal dvigniti vrednost indeksa potrošniškega zaupanja newyorške organizacije Conference Board na najvišjo raven od avgusta lani, pomaga pa tudi nadaljevanje nizke stopnje brezposelnosti ter rast vrednosti borznih indeksov. (STA)

Ameriški proračunski primanjkljaj lani tik pod 1000 milijardami dolarjev

ZDA so imele v proračunskem letu 2019, ki se je končalo 30. septembra lani, skupaj 984 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja. V tekočem proračunskem letu od oktobra lani do oktobra letos pa bo primanjkljaj po ocenah Kongresnega urada za proračun (CBO) presegel 1000 milijard dolarjev. (STA)

Razpoloženje nemških izvoznikov v začetku leta slabše

Razpoloženje med nemškimi izvozniki se je v začetku leta poslabšalo. Kazalnik, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, je z decembrskih 2,0 točke januarja padel na 0,9 točke. Zmanjšanje napetosti na svetovnih trgih se še ni odrazilo v razpoloženju izvoznikov, so danes sporočili iz Ifa. (STA)

Zaupanje nemških potrošnikov krepkejše

Zaupanje nemških potrošnikov se je na račun trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko izboljšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov, ki ga za mesec vnaprej izračunava raziskovalna hiša Gfk, za februar znaša 9,9 točke, kar je 0,2 točke več kot za januar. (STA)

Starbucks ob objavi četrtletnih rezultatov opozoril na nevarnost koronavirusa

Veriga ameriških kavarn iz Seattla Starbucks je imela imenitno zadnje poslovno četrtletje lanskega leta, vendar pa je bila v torek prvo veliko ameriško podjetje, ki je opozorilo na grožnjo izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, ki se lahko zažre v dobiček in prihodke. (STA)

Apple presegel pričakovanja tudi po zaslugi dobre prodaje iphonov

Ameriški tehnološki velikan Apple je v svojem prvem poslovnem četrtletju 2020, ki je zajelo zadnje tri mesece lanskega leta, presegel pričakovanja analitikov tako glede dobička kot tudi prihodkov, razveselila pa je dobra rast prodaje njegovega paradnega modela pametnih telefonov iPhone. (STA)

Velika Britanija bo Huaweiju dovolila sodelovati pri 5G, a v omejenem obsegu

Velika Britanija je kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei danes prižgala zeleno luč za sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, vendar v omejenem obsegu. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila vlada, bodo "visoko tvegani ponudniki" izključeni iz gradnje "občutljive" jedrne infrastrukture. (STA)

Philips bo prodal oddelek gospodinjskih aparatov

Nizozemski proizvajalec elektronike Philips namerava prodati enoto za proizvodnjo gospodinjskih aparatov in se bo osredotočil na medicinsko opremo, so danes sporočili iz družbe. Gospodinjski aparati so družbi lani prinesli 2,3 milijarde evrov prihodkov, ki so skupno znašali 19,5 milijarde evrov. (STA)

SRBIJA

Srbija bo prvič izdala 20 letne evro obveznice

Finančni minister Siniša Mali je danes dejal, da bo Srbija, že jutri prvič izdala obveznico v evrih za obdobje 20 let, pri čemer bo izdaja znašala 150 milijonov evrov. Mali je v parlamentu dejal, da je Srbija do zdaj izdala obveznice do 10 let oziroma do 15 let. "Obseg ni velik, znaša 150 milijonov evrov, a za nas je to pomembno, saj če vam je nekdo pripravljen zaupati 20 let, to govori v prid temu, koliko se je spremenila Srbija, kako stabilni smo in koliko zaupanja imajo vlagatelji v naše gospodarstvo. ", Je poudaril Mali. (rtv.rs)

Zakon o kapitalskem trgu – Učinkovitejše vlaganje v vrednostne papirje

Finančni minister Siniša Mali je dejal, da bodo spremembe zakona o kapitalskih trgih omogočile povečanje baze in strukture potencialnih vlagateljev v domače vrednostne papirje. Mali je v obrazložitvi zakonskih sprememb v srbskem parlamentu dejal, da so dosegli uskladitev določb zakona o kapitalskem trgu z zakonom o javnem dolgu ter da bodo tuji vlagatelji in skladi lahko hitro in učinkovito vlagali v domače vrednostne papirje na srbskem trgu kapitala. (Ekapija)

Nazaj na novice