Dnevne novice - 22.01.2020
Objavljeno: 22. 01. 2020

SLOVENIJA

Dragonja marca zapušča položaj državnega sekretarja na finančnem ministrstvu

Metod Dragonja s 3. marcem odhaja s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za finance, so za STA potrdili na ministrstvu in kot razlog za njegov odhod navedli upokojitev. Spletne Finance medtem navajajo neuradne informacije, po katerih naj bi Dragonja odhajal predvsem zaradi nestrinjanja s podaljšanjem življenjske dobe DUTB. (STA)

Drobne Popovićevi poln mandat na čelu Petrola

Nadzorni svet Petrola je na torkovi seji za predsednico uprave s polnim mandatom imenoval Nado Drobne Popović, ki mora v 21 dneh predlagati še ostale člane uprave. Drobne Popovićeva je začasno vodenje energetske družbe prevzela oktobra lani, ko je odstopila tedanja uprava s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu. (STA)

Skok predsednik nadzornikov Cinkarne Celje

Nadzorni svet Cinkarne Celje je v torek na izredni seji za novega predsednika nadzornega sveta izvolil Aleša Skoka, za namestnika predsednika pa Luko Gaberščika, je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila družba. (STA)

NLB za ustavno presojo ukrepov omejevanja kreditiranja

NLB je danes vložila pobudo za presojo ustavnosti makrobonitetnih ukrepov omejevanja kreditiranja prebivalstva, so za STA povedali v NLB. V banki verjamejo, da bo ustavno sodišče "zaradi narave in radikalnega vpliva ukrepov na kakovost življenja slovenskega prebivalstva" pobudo obravnavalo prednostno. (STA)

Delo: Luka Koper neuspešno tožila nekdanje nadzornike

Višje sodišče je potrdilo sodbo prve stopnje in zavrnilo pritožbo Luke Koper, ki je zahtevala odškodninsko odgovornost nekdanjih osmih članov nadzornega sveta zaradi nasedle naložbe v slovaško družbo TTI iz leta 2008. Nekdanji nadzorniki so po presoji sodišča upravičeni do 1,4 milijona evrov, kolikor znaša povračilo sodnih stroškov, piše Delo. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Trump EU znova grozi z visokimi carinami

Ameriški predsednik Donald Trump je EU znova zagrozil z visokimi carinami na njen izvoz v ZDA, če strani ne bosta dosegli dogovora o trgovinskem sporazumu. Tudi tokrat je v izjavi za ameriško televizijo Fox News iz švicarskega Davosa, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, omenjal 25-odstotne carine na evropske avtomobile. (STA)

Von der Leynova trgovinske partnerje opozarja na možnost ogljičnega davka

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je trgovinske partnerje EU v Davosu opozorila, da ogljični davek ostaja realna možnost, če se bo izkazalo, da načrtovani prehod k ogljični nevtralnosti EU postavlja v slabši položaj. "Nima smisla, da doma zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, potem pa jih uvozimo od drugod," je pojasnila. (STA)
(STA)

Daimler zaradi afere dieselgate pričakuje več kot milijardo evrov dodatnih stroškov

Mednarodni odpoklici in pravni postopki, povezani z afero dieselgate, naj bi nemškega avtomobilskega proizvajalca Daimler lani stali še dodatnih med 1,1 in 1,5 milijarde evrov, so danes sporočili iz podjetja. V Daimlerju so sicer zaradi goljufanja na okoljskih testih z dizelskimi vozili lani za stroške že rezervirali 1,6 milijarde evrov. (STA)

Vrnitev Boeingovih 737 max prestavljena na sredino leta

Letala ameriškega proizvajalca letal Boeing 737 max, ki so prizemljena od nesreč lani in predlani, ki sta skupaj zahtevali 346 žrtev, bi lahko znova poletela sredi letošnjega leta, je v torek sporočila družba. To je tri mesece kasneje, kot se je pričakovalo. (STA)

Nazaj na novice