Dnevne novice - 21.01.2020
Objavljeno: 21. 01. 2020

SLOVENIJA

Združenje bank: Število na novo odobrenih posojil novembra in decembra izrazito upadlo

Število na novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih posojil je novembra in decembra, po uveljavitvi ukrepov o kreditiranju, izrazito upadlo, kažejo podatki Združenja bank Slovenije. Po podatkih iz desetih bank je število potrošniških posojil v primerjavi z oktobrom upadlo za okoli 60 odstotkov, število stanovanjskih pa za okoli 40 odstotkov. (STA)

Lani izdanih pet odstotkov manj gradbenih dovoljenj

V letu 2019 je bilo v Sloveniji izdanih 6231 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je pet odstotkov manj kot v letu prej. Pri dovoljenjih za stanovanjske stavbe je bil padec večji kot pa pri dovoljenjih za nestanovanjske stavbe, kažejo podatki statističnega urada. (STA)

MEDNARODNI TRGI

IMF malenkost oklestil napoved gospodarske rasti

Mednarodni denarni sklad (IMF) za letošnje leto globalnemu gospodarstvu napoveduje 3,3-odstotno rast, kar nekoliko nižje od prejšnjih ocen. Med tveganji je sklad poleg naravnih katastrof za letos izpostavil proteste po številnih državah, nedavno zaostritev odnosov med ZDA in Iranom ter trgovinske napetosti med Washingtonom in Pekingom. (STA)

Rok za dogovor med Francijo in ZDA o digitalnem davku domnevno podaljšan do konca leta

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov francoski kolega Emmanuel Macron sta se v nedeljo dogovorila za podaljšanje roka za dogovor o obdavčitvi digitalnih velikanov v Franciji do konca leta, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani francoski diplomat. Prvotno bi rok moral poteči ta teden, Franciji pa so grozile ameriške carine. (STA)

Ohlajanje gospodarstva upočasnilo rast globalnega turizma

Rast globalnega turizma se je lani upočasnila zaradi ohlajanja gospodarstva, predvsem v Evropi in Aziji, kjer vzdušje kvarijo negotovost glede brexita in protesti v Hongkongu, kaže poročilo agencije ZN za turizem. Število prihodov mednarodnih turistov se je lani povečalo za štiri odstotke na 1,5 milijarde, kar je najpočasnejša rast po 2016. (STA)

Japonska centralna banka rahlo zvišala napoved rasti, inflacija še naprej šibka

Japonska centralna banka Bank of Japan je danes malenkost zvišala napoved gospodarske rasti dežele vzhajajočega sonca. V fiskalnem letu, ki se izteče marca 2021, naj bi dosegla 0,9 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od prejšnje napovedi. Napoved inflacije ostaja šibka, Bank of Japan jo je znižala za 0,1 odstotne točke na 1,1 odstotka. (STA)

Švicarski UBS lani z nižjim dobičkom

Švicarski bančni velikan UBS je lani dosegel 4,3 milijarde dolarjev (3,8 milijarde evrov) čistega dobička, kar je pet odstotkov manj kot v 2018. Dobiček pred davki, prilagojen s stroški prestrukturiranja, se je znižal za 0,5 odstotka na 6,04 milijarde dolarjev. V banki so ob objavi poslovnih rezultatov opozorili na negotove razmere na trgu. (STA)

Inštitut: Dogovor med ZDA in Kitajsko breme za evropski izvoz

Prva faza trgovinskega dogovora med Kitajsko in ZDA bo imela občutne negativne učinke za evropsko izvozno gospodarstvo, je ocenil inštitut IfW iz nemškega Kiela. Napovedan dodaten uvoz ameriškega blaga na Kitajsko bo izrinil uvoz iz drugih delov sveta, prizadeta pa naj bi bila predvsem Nemčija. (STA)

SRBIJA

AERO: V letu 2019 se je število potnikov povečalo za 9,2 odstotka

Beograjsko letališče Nikola Tesla je v letu 2019 zabeležilo skupno porast številka potnikov za 9,2 odstotka, je danes sporočila francoska družba Vinci, ki upravlja letališče. Navajajo, da tako beograjsko letališče postaja eno najbolj dinamičnih letališč v regiji in da je na dober rezultat letališča Nikola Tesla med drugim vplivalo tudi odprtje 13 novih mednarodnih linij. (RTV)

Nazaj na novice