Dnevne novice - 20.01.2020
Objavljeno: 20. 01. 2020

SLOVENIJA

Za glavna dela na drugem tiru se poteguje pet slovenskih podjetij

2TDK je za glavna dela na drugem tiru na odseku od Divače do Črnega Kala prejela 15 ponudb, od Črnega Kala do Kopra pa 14. Na razpisu sodeluje pet slovenskih podjetij, kot vodilna partnerja v konzorciju sta ponudbo oddala Kolektor in Gorenjska gradbena družba. 2TDK bi lahko po najbolj optimističnem scenariju izvajalce izbrala septembra. (STA)

Gospodinjstva v četrtletju izboljšala finančni položaj

Gospodinjstva v Sloveniji so finančna sredstva znova bolj povečala kot dolg. Presežek finančnih sredstev nad obveznostmi se je v enem letu do konca lanskega tretjega četrtletja povečal za 3,4 milijarde evrov na 40,9 milijarde evrov, v najnovejši informaciji o finančnih računih ugotavlja Banka Slovenije. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Podpis prve faze trgovinskega sporazuma s Kitajsko poskrbel za dober teden na Wall Streetu

Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so sklenili nov teden rasti v letošnjem letu, k čemur je najbolj pomagal podpis prve faze trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Ameriški senat pa je za predstavniškim domom kongresa potrdil tudi prenovljeni sporazum o prosti trgovini Severne Amerike. (STA)

Gradnja novih stanovanjskih objektov v ZDA decembra narasla na najvišjo raven v 13 letih

V ZDA so decembra začeli graditi 16,9 odstotka več stanovanjskih hiš in blokov kot novembra, ministrstvo za trgovino pa poroča, da je 1,608 milijona enot, kolikor so jih začeli graditi preračunano na letno raven, največ vse od decembra 2006. Ministrstvo je ob tem navzgor popravilo podatke za november. (STA)

Xi s podporo mjanmarski predsednici in številnimi infrastrukturnimi načrti

Kitajski predsednik Xi Jinping je ob koncu dvodnevnega obiska v Mjanmaru ponovno izrazil podporo mjanmarski voditeljici Aung San Suu Kyi. Državi sta podpisali tudi na desetine infrastrukturnih in trgovinskih pogodb. Kitajski predsednik se je sešel tudi z vodstvom vojske, ki jo ZN obtožujejo genocida nad manjšino Rohinga leta 2017, poroča AFP. (STA)

Volkswagnu zaradi afere dieselgate kazen tudi na Poljskem

Volkswagen bo moral kazen zaradi nameščanja programske opreme za goljufanje na okoljskih testih v dizelska vozila plačati tudi na Poljskem. Tamkajšnji urad za varstvo potrošnikov je poljsko podružnico nemškega avtomobilskega koncerna oglobil z 28,5 milijona evrov. Gre za najvišjo globo, kar jih je kdaj izrekel ta urad. (STA)

Googlovo krovno podjetje Alphabet preseglo 1000 milijard dolarjev vrednosti

Podjetje Alphabet, ki ima v lasti tudi internetnega giganta Google, je ta teden preseglo mejo 1000 milijard dolarjev tržne kapitalizacije. S tem je to podjetje postalo četrto ameriško podjetje, ki je preseglo ta mejnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

MAT: Plače v višini 900 evrov se lahko leta 2025 dosežejo na več načinov

Koordinator raziskovalnega programa za makroekonomske analize in trende (MAT) Stojan Stamenković je dejal, da je mogoče doseči povprečne plače leta 2025 pod določenimi pogoji in da bi bilo dobro, če bi zagovorniki programa Srbija 2025 ponudili model s "kompleksnim izračunom" . "Ob predpostavki, da bruto domači proizvod (BDP) v Srbiji raste za štiri odstotke na leto, bo v šestih letih višji za 26,5 odstotka. Vendar pa se vrednost zaslužka v evrih primerja z vrednostjo BDP v evrih in če bi inflacija znašala tri odstotke na leto, bi to pomenilo rast BDP v višini 7,1 odstotka na leto" je dejal Stamenković. Dodal je, da bi bila v teh pogojih vrednost BDP leta 2025 za 51 odstotkov višja od vrednosti v letu 2019 in da bo med 80-odstotnim povečanjem plač in 51-odstotno rastjo BDP obstajalo več načinov za premostitev te razlike. Stamenković je dejal, da je eden od načinov za zmanjšanje deleža naložb v BDP, drugi zapolnitev vrzeli s povečanjem uvoza in zunanjetrgovinskega primanjkljaja, tretji način pa je povečanje deleža neto plač v bruto plači. (movimagazin.rs)

Nazaj na novice