Dnevne novice - 09.01.2020
Objavljeno: 09. 01. 2020

SLOVENIJA

Skupni izvoz novembra spet z rastjo, izvoz v članice EU s padcem

Ljubljana, 9. januarja - Slovenska podjetja so novembra lani izvozila za štiri odstotke več blaga kot v enakem obdobju 2018, uvoz pa je narasel za 0,4 odstotka, je objavil statistični urad. Slovenija je novembra šestič lani zabeležila zunanjetrgovinski primanjkljaj. Rast zunanje trgovine je bila predvsem posledica trgovanja z nečlanicami EU. Trgovina s članicami je upadla. (STA)

Vlada sprejela predlog novega zakona o računskem sodišču

Ljubljana, 9. januarja - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novega zakona o računskem sodišču, s katerim želi predvsem pospešiti in povečati učinkovitost revidiranja pravilnosti in smotrnosti porabe javnih sredstev. Predlog med drugim širi nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira, predvsem pri podjetjih v državni ali občinski lasti. (STA)

Magna v primeru novega okoljskega davka omenja možnost selitve v Slovenijo

Graška družba Magna Steyr nasprotuje davku na izpuste ogljikovega dioksida, ki ga napoveduje nova modro-zelena avstrijska koalicija. Opozorili so, da bi lahko proizvodnjo v tem primeru preselili v bližino Maribora, kjer od lani že obratuje njihova podružnica. "Vmes je le meja," je opozoril predsednik Magne Europe Günther Apfalter. (STA)

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo bančnikov iz NLB v primeru Farrokh

Specializirano državno tožilstvo je del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri domnevnem pranju iranskega denarja v banki, zaključilo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. Medtem pa sum preiskave pranja denarja še poteka, so za STA pojasnili na specializiranem tožilstvu. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Nemški izvoz novembra medletno upadel za 2,9 odstotka

Nemški izvoz je novembra lani v medletni primerjavi upadel za 2,9 odstotka, kažejo danes objavljeni statistični podatki, ki še poglabljajo skrbi glede ohlajanja največjega gospodarstva območja evra. Uvoz se je medtem zmanjšal za 1,6 odstotka. (STA)

Kitajska delegacija se odpravlja na podpis trgovinskega dogovora v Washington

Kitajski namestnik premierja in glavni trgovinski pogajalec Liu He bo naslednji teden odpotoval v Washington na podpis "prve faze" trgovinskega dogovora z ZDA, so danes sporočili s kitajskega trgovinskega ministrstva. Delegacija bo v Washington prispela v ponedeljek in tam ostala do srede, ko bodo dogovor podpisali. (STA)

Prašičja kuga poganja inflacijo na Kitajskem

Stopnja inflacije na Kitajskem je decembra ostala pri 4,5 odstotka, kar predstavlja najvišjo raven v zadnjih osmih letih. Občutno so narasle predvsem cene hrane, ki so bile zaradi vpliva prašičje kuge višje za 17,4 odstotka, svinjina pa se je podražila za 97 odstotkov. V letu 2019 so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 2,9 odstotka. (STA)

Štirje predsedniki slovesno obeležili začetek delovanja Turškega toka

V Istanbulu so z veliko slovesnostjo obeležili začetek delovanja plinovoda Turški tok, ki povezuje Rusijo in Turčijo, v drugi fazi pa naj bi plin dobavljal tudi EU. Slovesnosti so se udeležili predsedniki Turčije Recep Tayyip Erdogan, Rusije Vladimir Putin in Srbije Aleksandar Vučić ter bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov. (STA)

Kaj je Turški tok?

Turški tok je več kot 900 kilometrov dolg plinovod, ki bo plin iz Rusije dobavljal v Turčijo in južno Evropo pod Črnim morjem. Po dveh krakih plinovoda naj bi letno steklo 31,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Vrednost projekta je ocenjena na več kot 11 milijard evrov. (STA)

SRBIJA

Vučić: Turški Tok je izjemno pomemben za prihodnost Srbije

Turški Tok bo Srbiji omogočil nakup plina po nižjih cenah. "Gradnja 403 km plinovoda se razteza skozi Srbijo, sekundarni plinovod pa do Vladičina Hana, Ljubovije, Bajine Bašte (zahodna Srbija) in drugih krajev, kar je izjemno pomembno za privabljanje naložb in za napredek industrije, "pravi Vučić. (Tanjug)

Nazaj na novice