Dnevne novice - 08.01.2020
Objavljeno: 08. 01. 2020

SLOVENIJA

Sodišče pritrdilo AVK glede zasega Mercatorjevih delnic

Ljubljansko okrajno sodišče je potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja, s čimer je sklep agencije postal pravnomočen. Pritožbo Agrokorja je kot neutemeljeno zavrnilo, kar v hrvaškem koncernu obžalujejo in napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za razveljavitev zasega delnic. (STA)

Decembra štiri odstotke več brezposelnih kot novembra

Decembra je bilo v Sloveniji 75.292 registriranih brezposelnih, kar je štiri odstotke več kot novembra in 4,1 odstotka manj kot decembra 2018, je objavil zavod za zaposlovanje. Konec leta se brezposelnost sicer običajno poveča zaradi izteka zaposlitev za določen čas in skromnejšega zaposlovanja. (STA)

Finančna uprava lani pobrala skoraj milijardo evrov več davkov

Finančna uprava je lani po prvih podatkih pobrala 17,6 milijarde evrov dajatev, kar je 954 milijonov evrov več kot leto prej. Povečali so se prihodki vseh blagajn javnega financiranja, tako proračunov države kot občin in tudi pokojninske in zdravstvene blagajne. Z izjemo trošarin je pobrala več vseh pomembnejših dajatev. Stopnja rasti pobranih dajatev s 5,7 odstotka presega stopnjo gospodarske rasti, ki je bila v prvih treh četrtletjih lani 2,7-odstotna, so zadovoljni na finančni upravi.
Posebej pozitivne rezultate izkazujejo davki na dohodek in dobiček s skupaj 9,4-odstotno rastjo. Med njimi izpostavljajo dohodnino s 5,9-odstotno rastjo ter davek od dohodkov od pravnih oseb s 17-odstotno rastjo. (STA)

Slovenija izdala novo obveznico

Slovenija je danes izdala desetletno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov, ki jih bo namenila za refinanciranje obveznice, ki bo zapadla 27. januarja. Kuponska obrestna mera nove izdane obveznice je 0,275 odstotka, kar je za 3,85 odstotne točke nižje od kuponske obrestne mere zapadle obveznice, so sporočili z ministrstva za finance. (STA)

MEDNARODNI TRGI

V Nemčiji novembra manj industrijskih naročil

Industrijska naročila v Nemčiji so novembra na mesečni ravni upadla za 1,3 odstotka, na letni ravni pa za 6,5 odstotka, podatke tamkajšnjega statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP. Statistika je razočarala analitike, ki so pričakovali, da se bodo naročila po oktobrskem padcu novembra malenkost okrepila. (STA)

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA novembra najnižji v zadnjih treh letih

Ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj je novembra v primerjavi z oktobrom padel za 8,2 odstotka na 43,1 milijarde dolarjev, kar je najmanj od oktobra 2016. V prvih 11 mesecih leta 2019 pa je bil primanjkljaj za 0,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju leta 2018. (STA)

Ifo: Primanjkljaj pri pobiranju DDV v EU letno do 60 milijard evrov

Članice EU so lani v medsebojnem trgovanju dosegle za 307 milijard evrov presežka, kar ne more biti le posledica površnosti, kažejo rezultati skupne raziskave nemških inštitutov Ifw in Ifo. Eden od razlogov za presežek so po ugotovitvah inštitutov goljufije pri plačevanju DDV, ki EU letno stanejo med 30 in 60 milijard evrov. (STA)

Trgovina na drobno v območju evra in EU novembra porasla

Obseg trgovine na drobno se je tako v območju z evrom kot v celotni EU novembra lani glede na oktober povečal. V državah z evrom se je okrepil za odstotek, v osemindvajseterici pa za 0,6 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Obe območji sta rast beležili tudi na letni ravni. (STA)

Na Kitajskem nova zakonodaja za enakopravno obravnavo tujih podjetij

Na Kitajskem je 1. januarja začela vejati zakonodaja o tujih investicijah, ki naj bi naslovila dolgotrajna pritoževanja glede nepoštene obravnave tujih podjetij v tej državi. A tuji investitorji na Kitajskem, ki so vajeni neizpolnjenih obljub, si ne nadejajo veliko. (STA)

Samsungov četrtletni dobiček naj bi upadel za tretjino, izzivi ostajajo

Dobiček južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung Electronics se je v zadnjem četrtletju znižal za več kot tretjino, ocenjuje koncern. Samsung se je lani spopadal s številnimi izzivi. Zaloge čipov so se močno povečale, njihove cene pa upadle. Poleg tega se je močno povečala konkurenčna ponudba pametnih telefonov. Izzivi ostajajo tudi za naprej. (STA)

SRBIJA

Plin iz turškega toka v Srbiji od oktobra

Prve količine plina iz turškega toka bodo skozi glavni plinovod v Srbiji bodo stekle v drugi polovici leta, najverjetneje oktobra, ko se začne naslednja plinska sezona, je napovedal minister za energetiko in rudarstvo Aleksandar Antić. Namestitev cevi vzdolž 403-kilometrskega cevovoda pri nas je končana, je za Tanjug povedal Antić in dodal, da ostaja dokončanje merilnih postaj in velika kompresorska postaja v bližini Zabarja, ki naj bi zagotovila polno delovanje plinovoda. (02)

V Srbiji ostaja nekaj več kot 70 privatizacijskih podjetij

Nekaj ​​več kot 70 privatizacijskih podjetij ostaja v Srbiji, a približno 30 od njih ne sme biti predmet oglaševanja in privatizacije zaradi lastninskih, sodnih ali drugih težav, pravi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dragan Stevanović in ugotavlja, da je to realno naprodaj do 40 podjetij. Ko govorimo o sektorju, ki se ukvarja s privatizacijo in stečajem, smo tukaj resno napredovali, saj je v tem portfelju ostalo več kot 70 podjetij - je za Tanjug povedal Stevanović. Napovedal je, da bo Agencija za licenciranje stečajnih upraviteljev v letu 2020 še naprej prodajala premoženje družbe, pri čemer je navedel, da je bilo v letu 2019 več kot 100 oglasov in da je bil izkupiček od prodaje stečajnih dolžnikov izmerjen v milijardah dinarjev. (Ekapija)

Nazaj na novice