Dnevne novice - 01.07.2020
Objavljeno: 01. 07. 2020

SLOVENIJA

Iskratel v roke avstrijskemu S&T

Kranjski Iskratel, ki je že nekaj časa iskal strateškega partnerja, je dobil avstrijskega lastnika. Včeraj je globalno tehnološko podjetje S&T iz Linza podpisalo pogodbo o prevzemu 100-odstotnega deleža kranjske skupine. Posel naj bi končali jeseni po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj. Skupina Iskratel, ki je leto 2019 končala s 115 milijoni evrov prihodkov, bo kot članica skupine S&T ohranila svojo identiteto in blagovno znamko. Ob kupnini v višini 37,5 milijona evrov pogodba predvideva tudi variabilni del, ki je odvisen od poslovne uspešnosti v prihodnjih treh letih. Podjetji z združitvijo prepoznavata številne sinergije, priložnosti pa vidita tudi v krepitvi prodajne mreže v regiji Adriatic in Vzhodni Evropi ter širitvi na trge Zahodne Evrope. (STA)

DBS ni delila dobička, imenovani novi nadzorniki (30. 6.)

Lastniki Deželne banke Slovenije (DBS) so na današnji skupščini sledili predlogu vodstva in sklenili, da banka dobička ne bo delila. Imenovali so nove nadzornike, predlog sklepa, da bi upravi s spremembami statuta podelili pooblastilo za povečanje kapitala banke v naslednjih petih letih za največ 3,6 milijona evrov, pa ni dobil dovolj glasov. (STA)

Cinkarna po Skokovih zagotovilih v solidni finančni kondiciji

Cinkarna Celje je v prvi polovici leta kljub zahtevnim tržnim razmeram poslovala dobro in je v zelo solidni finančni kondiciji, poudarja Aleš Skok, ki je danes začasno prevzel vodenje celjskega podjetja. Ob tem opozarja, da bo drugo polletje zahtevnejše od prvega. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ifo pričakuje začetek okrevanja nemškega gospodarstva

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo pričakuje, da se bo gospodarsko okrevanje v Nemčiji po koronski krizi začelo v tretjem četrtletju. Potem ko je bruto domači proizvod v prvem četrtletju padel za 2,2 odstotka in v drugem za 11,9 odstotka, Ifo za tretje in zadnje letošnje četrtletje napoveduje 6,9- oz. 3,8-odstotno rast. (STA)

Razpoloženje ameriških potrošnikov junija navzgor

Indeks potrošniškega zaupanja newyorške organizacije Conference Board je z majske vrednosti 85,9 točke junija opazno napredoval na 98,1 točke, čeprav je še daleč pod vrednostmi, ki jih je dosegal pred izbruhom pandemije covida-19 sredi marca. (STA)

Volkswagen za poravnavo v skupinski tožbi v Nemčiji plačal 750 milijonov evrov

Volkswagen je dosegel pomemben mejnik v aferi diselgate, saj se je poravnal glede več kot 90 odstotkov odškodninskih zahtevkov v okviru skupinske tožbe v Nemčiji, kar ga je skupaj stalo okoli 750 milijonov evrov. Več tisoč kupcev se je sicer odločilo za individualne tožbe, ki še nekaj časa ne bodo zaključene, piše nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Airbus bo odpustil 15.000 zaposlenih

Evropski proizvajalec letal Airbus bo zaradi pandemije novega koronavirusa, ki jo v podjetju ocenjujejo kot najhujšo krizo v zgodovini letalske industrije, odpustil 15.000 ljudi po vsem svetu. To predstavlja 11 odstotkov vseh zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Volan pri Renaultu prevzel Luca de Meo

Nadzor nad volanom francoskega avtomobilskega proizvajalca Renault je prevzel 53-letni Luca de Meo. Italijana, ki je v preteklosti vodil španski Seat, v Renaultu čakajo veliki izzivi. Francoskega proizvajalca je pretresel škandal, povezan z nekdanjim direktorjem Carlosom Ghosnom, nato pa ga je udarila še kriza z novim koronavirusom. (STA)

Nazaj na novice