Dnevne novice - 30.12.2019
Objavljeno: 30. 12. 2019

SLOVENIJA

V tretjem četrtletju nadpovprečen presežek v javnih financah

Ljubljana, 30. decembra - Slovenija je v letošnjem tretjem četrtletju ustvarila nadpovprečen presežek v javnih financah. Dosegel je 193 milijonov evrov, kar je več kot trikrat toliko kot pred letom dni. Rast skupnih prihodkov je bila prvič po zadnjem četrtletju 2018 višja od rasti skupnih izdatkov, so izračunali na Statističnem uradu RS. (STA)

Zaposleni v Krki veseli, zaposleni v Abanki praznih rok

December je tudi čas božičnic in 13. plač, ki jih sicer v zadnjih letih vse bolj nadomeščajo nagrade za poslovno uspešnost. Med najpomembnejšimi podjetji na borzi, družbami v (delni) državni lasti in bankami so po zbranih podatkih STA najbolj bogato nagrajevali v Krki, Petrolu in Elektru Primorska, največji osmoljenci pa so zaposleni v Abanki. (STA)

Adria Mobil z najboljšim poslovnim letom doslej

Adria Mobil je v poslovnem letu, ki se je izteklo avgusta, dosegla najboljši rezultat doslej. Družba v lasti francoskega Trigana je prodala 15.241 vozil za prosti čas in ustvarila 401,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Količinsko in vrednostno je to osem odstotkov več kot v preteklem 12-mesečnem primerljivem obdobju. (STA)

Agrokor zatožil agencijo za varstvo konkurence Bruslju

Zagreb, 27. decembra - Potem ko je Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) hrvaškemu Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja, je ta z dogodkom seznanil organe v Bruslju. Zdi se, da želi slovenska vlada iz nacionalnih političnih razlogov preprečiti prenos Mercatorja na skupino Fortenova, je zapisal izredni upravitelj Agrokorja Fabris Peruško. (STA)

Inflacija letos 1,9-odstotna

Ljubljana, 30. decembra - V Sloveniji je bila rast cen letos 1,9-odstotna. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane, ki so se v enem letu zvišale za 3,5 odstotka. Storitve so se podražile za 2,6 odstotka, blago pa za 1,3 odstotka, je sporočil statistični urad.
V letošnjem letu ni bilo večjih pocenitev, ki bi izraziteje vplivale na letno inflacijo. Za 0,1 odstotne točke so letno inflacijo blažile le nižje cene avtomobilov.
Decembra so bile cene v mesečni primerjavi nižje za 0,1 odstotka. K temu so prispevale nižje cene počitniških paketov v tujini, oblačil in obutve ter prevoznih sredstev.
Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila decembra dveodstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,7-odstotna.
(STA)

MEDNARODNI TRGI

Tudi Mastercard poroča o rasti letošnje praznične prodaje v ZDA

Ameriški izdajatelj kreditnih in plačilnih kartic Mastercard je danes objavil, da je praznična prodaja v ZDA letos od 1. novembra do božiča v primerjavi z enakim obdobjem lani narasla za 3,4 odstotka. Ta vnovičen dokaz krepke ameriške zasebne potrošnje je povzročil navdušen tvit predsednika Donalda Trumpa.
(STA)

Zaradi stavke v Germanwingsu v Nemčiji odpovedi poletov

Tridnevna stavka kabinskega osebja Germanwingsa, hčerinske nizkocenovne družbe nemške letalske družbe Lufthansa, ki se je začela danes, naj bi do srede prinesla odpovedi več kot 180 poletov, večino v Nemčiji. V sindikatu Ufo so ob tem opozorili, da bi lahko tridnevno stavko podaljšali. (STA)

SRBIJA

KMBN: Srbija je zadovoljna s ponudbo NLB za Komercijalno banko

Srbski finančni minister Siniša Mali je izjavil, da je najvišji ponudnik za nakup Komercijalne banke Nova Ljubljanska banka (NLB). Pogovori naj bi bili končani do konca januarja, kupec največje državne banke v Srbiji pa naj bi bil znan februarja. Mali pravi, da če pogajanja z NLB ne uspejo, obstaja možnost pogajanj z drugim najboljšim ponudnikom. (Ekapija)

Srbija želi z gospodarskim načrtom podvojiti rast

Srbija se namerava zanašati na mednarodne trge obveznic, da bo pridobila denarna sredstva za projekte, katerih cilj je podvojiti stopnjo gospodarske rasti po novem gospodarskem načrtu. Letna rast se naj bi tako v treh letih povzpela na 7 odstotkov. To bo v veliki meri odvisno od najmanj 10 milijard evrov vloženih v infrastrukturne projekte v prihodnjih letih. (Tanjug)

Nazaj na novice