Dnevne novice - 16.12.2019
Objavljeno: 16. 12. 2019

SLOVENIJA

Povprečna plača za oktober višja

Povprečna bruto plača za oktober je znašala 1741,70 evra in je bila od bruto plače za september nominalno višja za 1,7 odstotka, realno za 1,6 odstotka. Povprečna neto plača je medtem znašala 1122,40 evra in bila od septembrske višja nominalno za 1,6 odstotka, realno pa za 1,5 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Kitajska ne bo uvedla dodatnih carin za blago iz ZDA

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer sta imela v petek telefonski pogovor z namestnikom kitajskega premierja Liu Hejem glede trgovine. Obe strani sta pogovor označili kot konstruktiven. To so sicer povedali tudi po podobnem pogovoru pred tednom dni. (STA)

Italijanska vlada v reševanje banke Popolare di Bari

Italijanska vlada bo pred finančnim zlomom rešila še eno banko, in sicer banko Popolare di Bari. Za reševanje je namenila 900 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

S&P dviguje bonitetno oceno Srbije

Bonitetna agencija Standard and Poor (S&P) je bonitetno oceno Srbije dvignila z BB na BB + s pozitivnimi izgledi za nadaljnje izboljšanje. Po navedbah agencije je bila odločitev za zvišanje bonitetne ocene Srbije sprejeta na podlagi stabilne gospodarske politike, katere cilj je nadaljnja krepitev makroekonomskih kazalcev in zmanjšanje javnega dolga. Rast srbskega BDP za leti 2019 in 2020 naj bi znašala 3,6 oziroma 4,0 odstotka. (RTV)

NBS je posredovala, 117.5163 dinarja za evro v ponedeljek

Narodna banka Srbije je na medbančnem deviznem trgu kupila 45 milijonov evrov, uradni srednji tečaj dinarjev pa bo v ponedeljek, 16. decembra, za evro evro 117,5163 din, kar je od petka rahla sprememba, je sporočila NBS. Dinar bo v primerjavi z evrom vreden enako kot pred mesecem, in sicer za 0,7 odstotka višje na medletni ravni in za 0,6 odstotka od začetka letošnjega leta. Okvirni tečaj dinarja do dolarja se je danes znižal za 0,4 odstotka na 105,5757 dinarja za dolar. Dinar je v primerjavi z dolarjem na mesečni ravni porasel za 1,0 odstotka, na medletni ravni padel za 1,3 odstotka, od začetka letošnjega leta pa izgubil 2,1 odstotka. (Krstairca.rs)

Nazaj na novice