Dnevne novice - 06.12.2019
Objavljeno: 06. 12. 2019

SLOVENIJA

Škof za STA: Potrebovali bi novo strategijo upravljanja državnih naložb

Strategijo upravljanja naložb države bi bilo treba zaradi sprememb v portfelju ter v gospodarskem in političnem okolju napisati na novo, pravi predsednik uprave SDH Gabrijel Škof. S prenosom strateških naložb na državo bo SDH izgubil finančno in tudi siceršnjo neodvisnost, še meni in dodaja, da bo treba določiti finančne vire za delovanje holdinga. (STA)

Počivalšek po sestanku s Sberbank: Dogovor z dobavitelji Mercatorja do konca leta

Fortenova si bo skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta, so se dogovorili na današnjem sestanku med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in predstavniki ruske banke Sberbank, ki je največja lastnica Fortenove, so sporočili z ministrstva. (STA)

Varuh konkurence Novi KBM dovoli prevzeti Abanko

Agencija za varstvo konkurence je Novi KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, prižgala zeleno luč za prevzem Abanke, so sporočili iz Nove KBM. Za končni prevzem morajo pridobiti še dovoljenje bančnega regulatorja. (STA)

Istrabenz na predlog DUTB v prisilno poravnavo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je vložila predlog za prisilno poravnavo holdinga Istrabenz. Okrožno sodišče v Kopru je za upraviteljico v postopku imenovalo odvetnico Mojco Breznik, kaže objava na spletni strani Ajpesa. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Kitajska bo iz carin izvzela določeno ameriško sojo in svinjino

Kitajska je danes sporočila, da bo nekatero blago iz ZDA, med drugim določeno sojo in svinjino, izvzela iz kvote ocarinjenih izdelkov. S tem je nakazala ponovno sproščanje trgovinskih napetosti med državama, ki se trudita izpiliti besedilo delnega trgovinskega sporazuma, napovedanega v oktobru. (STA)

Huawei spet pred sodišče za zaščito interesov v ZDA

Kitajski Huawei je vložil zahtevo na ameriškem sodišču za razveljavitev ukrepa Zvezne komisije za komunikacije (FCC), ki je ameriškim podjetjem, ki sodelujejo s Huaweijem in prav tako kitajskim ZTE, onemogočila dostop do proračunskega denarja za vzpostavljanje omrežja. Gre za drugi Huaweijev sodni poskus zaščite svojih interesov v ZDA. (STA)

Tokio predstavil skoraj 110 milijard evrov težak stimulacijski sveženj

Japonski premier Shinzo Abe je danes predstavil 13.000 milijard jenov (107,7 milijarde evrov) težak sveženj stimulativnih ukrepov. Z njim želi gospodarstvu pomagati pri spopadu s posledicami nedavnih naravnih nesreč ter omiliti potencialno upočasnitev rasti bruto domačega proizvoda (BDP). (STA)

V Nemčiji oktobra manj industrijskih naročil

Industrijska naročila v Nemčiji so oktobra na mesečni ravni upadla za 0,4 odstotka, na letni pa za 5,5 odstotka, podatke tamkajšnjega statističnega urada povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po ocenah analitikov gre za dokaz, da je bila septembrska rast naročil, ki je prekinila večmesečni trend upadanja, zgolj izjema. (STA)

Eurostat tudi v tretje potrdil oceno rasti BDP v tretjem četrtletju

Gospodarska rast je bila v tretjem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi v območju evra po sezonsko prilagojenih podatkih 0,2-odstotna, v celotni EU pa 0,3-odstotna, je v današnji tretji oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Na letni ravni je bila rast v evrskem območju 1,2-odstotna, v EU pa 1,4-odstotna. (STA)

Ameriške tovarne oktobra dobile malce več naročil kot septembra

Naročila v ameriških tovarnah so oktobra v primerjavi s septembrom prvič po treh mesecih padcev narasla za 0,3 odstotka, ministrstvo za trgovino ZDA pa je obenem poročilo za september popravilo navzdol z 0,6-odstotnega na 0,8-odstotni padec v primerjavi z avgustom. (STA)

SRBIJA

Zunanja trgovina iz Srbije v prvih desetih mesecih letošnjega leta znaša približno 35 milijard evrov

Srbska zunanja trgovina z blagom je v prvih desetih mesecih letošnjega leta znašala 34,09 milijarde EUR, kar je 7,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pri čemer je izvoz narasel za 7,3 odstotka, uvoz pa 7,8 odstotka, je napovedal je Republiški zavod za statistiko. Izvozili so blaga v vrednosti 14,60 milijarde EUR in uvozili 19,48 milijarde EUR, tako da je primanjkljaj znašal 4,88 milijarde EUR in se je povečal za 9,2%. Pokritost uvoza z izvozom je 74,9 odstotka in je nižja kot v istem obdobju leta 2018, ko je znašala 75,3 odstotka. (Danes)

Nazaj na novice