Dnevne novice - 02.12.2019
Objavljeno: 02. 12. 2019

SLOVENIJA

Skupina NLB v devetih mesecih z rahlo višjim dobičkom

Skupina NLB je v devetih mesecih letos ustvarila 162,2 milijona evrov čistega dobička, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz največje slovenske banke. Z dobičkom so poslovale vse banke iz skupine, dobiček matične NLB se je ustavil pri nekaj pod 163 milijonov evrov, kar je 21 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. (STA)

Luka Koper v devetih mesecih z nižjim dobičkom

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 34,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. K padcu je prispevalo več enkratnih izrednih dogodkov, so pojasnili v Luki. Čisti prihodki od prodaje so se medtem zvišali za tri odstotke na 173,8 milijona evrov. (STA)

Umar: Nadaljevanje solidne rasti gospodarske aktivnosti

V Sloveniji se je v tretjem četrtletju nadaljevala solidna rast gospodarske aktivnosti, k temu je ključno prispevala potrošnja gospodinjstev, ob danes objavljenih podatkih o rasti BDP ugotavlja Umar. Gibanja v prvih treh četrtletjih zaenkrat za letos ne kažejo na pomembno odstopanje od jesenske napovedi, pravi. (STA)

Banka Slovenije: Gospodarski položaj kljub umirjanju rasti bolj ugoden kot v območju evra

Čeprav se je gospodarska rast v tretjem četrtletju umirila na 2,3 odstotka na letni ravni, pa gospodarske razmere v Sloveniji ostajajo bolj ugodne kot v povprečju evrskega območja, ugotavlja Banka Slovenije. Poleg ugodnih razmer na trgu dela ob tem posebej izpostavlja robustno zasebno potrošnjo. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Na azijskih borzah nekaj optimizma

Na azijskih borzah so bili vlagatelji danes večinoma pozitivno razpoloženi. Navdušili so jih podatki o kitajski industrijski proizvodnji, a jih še vedno skrbi reševanje trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. (STA)

Na spletni ponedeljek v ZDA pričakujejo rekordno spletno prodajo

Spletna prodaja bo na današnji dan, imenovan spletni ponedeljek, ponovno podrla rekorde, pričakuje Adobe Analytics. Z razvojem tehnologije oziroma interneta se vse več ljudi odloča za praznične nakupe na daljavo, letošnja prodaja spletnega ponedeljka pa naj bi se tako glede na lani okrepila za 19 odstotkov na 9,4 milijarde dolarjev. (STA)

SRBIJA

V Srbiji se je industrijska proizvodnja oktobra povečala za 0,5% v medletni primerjavi

Na letno rast industrijske proizvodnje je največji vpliv imela proizvodnja kovinskih izdelkov in proizvodnja osnovnih zdravil in pripravkov. (Tanjug)

Nazaj na novice