Dnevne novice - 28.11.2019
Objavljeno: 28. 11. 2019

SLOVENIJA

Odbor DZ želi od Banke Slovenije presojo sorazmernosti ukrepov za omejitev kreditiranja

Odbor DZ za finance je Banki Slovenije priporočil, naj znova oceni sorazmernost ukrepov, s katerimi je zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva, in jih po potrebi omili. Del članov je menil, da so ukrepi preostri, del pa je podprl centralno banko in s prstom pokazal na vlado, ki da ne zagotovi pogojev za višje plače in dostop do stanovanj. (STA)

Skupina Mercator v devetmesečju s 6,2 milijona evrov čistega dobička

Skupina Mercator je v devetih mesecih letos ustvarila 6,21 milijona evrov čistega dobička, kar je 30,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Rezultata zaradi izrednih dogodkov sicer nista primerljiva - brez njih bi bil dobiček glede na enako lansko obdobje višji za 9,56 milijona.
(STA)

MEDNARODNI TRGI

Zasebna potrošnja v ZDA oktobra malce navzgor

Ameriški potrošniki so oktobra v primerjavi s septembrom povečali svojo porabo za 0,3 odstotka, vendar predvsem zaradi večje porabe elektrike in plina. Poraba za trajne dobrine, kot so avtomobili, je medtem upadla za 0,7 odstotka. Osebni dohodki se niso spreminjali, inflacija pa je ostala precej pod ciljem Federal Reserve. (STA)

Naročila trajnih dobrin v ZDA oktobra narasla po zaslugi vojaških letal

Naročila trajnih dobrin so v ZDA oktobra v primerjavi s septembrom narasla za 0,6 odstotka na 248,7 milijarde dolarjev. Za 18,1 odstotka so glede na poročilo ministrstva za trgovino poskočila naročila vojaških letal. Septembra so naročila upadla za 1,4 odstotka. (STA)

SRBIJA

KMBN: Rok za Komercijalno banko se je podaljšal do 16. decembra

Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup srbske Komercijalne banke je podaljšan do 16. decembra, je v sredo sporočilo srbsko ministrstvo za finance. Rok se je podaljšal na zahtevo udeležencev razpisnega postopka »zaradi zapletenosti postopka«. (Tanjug)
(Tanjug)

KMBN: Rekordni dobiček Komercijalne banke

Komercijalna banka je v prvih desetih mesecih leta dosegla 7.744 milijard dinarjev ali 66 milijonov EUR dobička. To je 10 odstotkov več kot lani v enakem obdobju je dejal predsednik banke Vladimir Medan, ki pričakuje, da bo dobiček banke ob koncu leta znašal 74 ali 75 milijonov evrov. Po Medanovih besedah strateški načrti banke vključujejo širjenje poslovanja v Severno Makedonijo in v BIH. (Ekapija)

Nazaj na novice