Dnevne novice - 27.11.2019
Objavljeno: 27. 11. 2019

SLOVENIJA

Dobiček Abanke v prvih devetih mesecih nižji za petino

Abanka je v prvih devetih mesecih ustvarila 42,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V okolju nizkih obrestnih mer je realizirala čiste obresti v višini 45 milijonov evrov, kar je skoraj enako kot pred letom dni. Čiste opravnine v višini 30,3 milijona evrov so bile višje za 7,5 odstotka. Bilančna vsota banke je konec septembra znašala 3,77 milijarde evrov, tržni delež, merjen po velikosti bilančne vsote, pa je dosegel 9,3 odstotka.
Banka je visoko likvidna in kapitalsko močna, so zatrdili v Abanki. Nadaljevati nameravajo z optimiziranjem poslovanja, pospeševanjem razvoja digitalnih poti do banke in digitalnega delovnega okolja. SDH je junija v imenu države podpisal pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Abanke Novi KBM. Transakcija naj bi bila zaključena do konca leta. (STA)

Skupščina Istrabenza ni podprla prenosa premoženja na DUTB

Delničarji holdinga Istrabenz danes niso z zadostno večino podprli predlaganih sklepov, da bi družba premoženje prenesla na edinega upnika, DUTB, ob tem predlagan sklep o začetku postopka likvidacije, pa je bil umaknjen z dnevnega reda skupščine in se o njem ni odločalo. (STA)

Odbor za finance o pogojih kreditiranja

Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo danes na zahtevo poslancev vladne koalicije razpravljal o zaostrenih pogojih kreditiranja prebivalstva, ki veljajo od 1. novembra. Banki Slovenije, ki je nove pogoje bankam predpisala, bodo v primeru potrditve predlaganih sklepov priporočili, naj znova oceni sorazmernost ukrepa in ga po potrebi omili. (STA)

Prodaja storitev v devetih mesecih s šestodstotno rastjo

Prihodek od prodaje storitev v Sloveniji je bil v prvih devetih mesecih letos za 6,1 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Zvišal se je v vseh storitvenih dejavnostih, najbolj, za skoraj desetino, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, je danes objavil državni statistični urad. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Javna zaslišanja niso uspela dvigniti javne podpore ustavni obtožbi predsednika ZDA

Zadnji teden javnih zaslišanj v kongresni preiskavi pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa ni poskrbel za opaznejšo rast javne podpore ustavni obtožbi ali Trumpovi odstavitvi s položaja. Frontna črta je še vedno tam, kjer je bila ob izbruhu škandala z izsiljevanjem Ukrajine. (STA)

Audi bo do leta 2025 število delovnih mest zmanjšal za 7500

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi bo do leta 2025 število delovnih mest zmanjšal za 7500. Kot so danes pojasnili v Audiju, bodo ukinili 9500 obstoječih delovnih mest, vendar ustvarili tudi 2000 novih delovnih mest na področju električne mobilnosti in digitalizacije. S tem želijo v Audiju prihraniti več milijard evrov. (STA)

Italijanska vlada po propadlem poskusu prodaje išče rešitve za Alitalio

Italijanska vlada po propadlem poskusu prodaje išče alternativne rešitve za skoraj bankrotiranega letalskega prevoznika Alitalia. "Jasno je, da še nimamo rešitve za Alitalio," je danes dejal italijanski premier Giuseppe Conte. (STA)

SRBIJA

KMBN: Ministrstvo potrdilo, da je država odkupila 34,58 odstotni delež Komercijalne banke

Srbsko ministrstvo za finance je v torek potrdilo, da je srbska vlada kupila 34,58 odstotni delež v Komercijalni banki od Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in Kapitalizacijskega sklada Mednarodne finančne korporacije (IFC). Pod pogoji in po ceni, določeni z delničarskim sporazumom iz leta 2009, so bile delnice kupljene za 217 milijonov evrov. Transakcija uspešno zaključuje konsolidacijo lastniške strukture v Komercijalni banki, kar Republiki Srbiji omogoča, da potencialnemu kupcu ponudi 83,23 odstotka navadnih delnic v skladu s postopkom privatizacije, ki je v teku, so sporočili z ministrstva. (Tanjug)

Srbija najpomembnejši partner Nemčije v regiji Zahodnega Balkana - Zunanja trgovina presega 5 milijard EUR

Srbija je najpomembnejši partner Nemčije na Zahodnem Balkanu. Zunanja trgovina Nemčije z državami Zahodnega Balkana je v letu 2018 znašala 11,25 milijard EUR, od tega kar 4,7 milijarde EUR s Srbijo. Nemška podjetja trenutno zaposlujejo približno 90.000 ljudi v regiji Zahodnega Balkana, 60.000 delovnih mest pa je bilo v Srbiji zagotovljenih z nemškimi naložbami v 400 podjetjih, je bilo povedano na beograjski konferenci "Zahodni Balkan in nemško gospodarstvo", ki se osredotoča na naložbe, dobanve iniciative in mobilnost. (Ekapija)

Nazaj na novice