Dnevne novice - 26.11.2019
Objavljeno: 26. 11. 2019

SLOVENIJA

TV Slovenija: Slovenske železnice se zanimajo za Nomago

Potem ko nadzorniki Petrola pred enim mesecem upravi Tomaža Berločnika niso prižgali zelene luči za prevzem avtobusnega prevoznika Nomaga, se za njegov nakup zdaj zanimajo Slovenske železnice. Posel je vreden 20 do 30 milijonov evrov, končan naj bi bil že prihodnji mesec, je poročala TV Slovenija. (STA)

Jazbec za vladno poplačilo škode nepoučenim podrejencem

Nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je pred preiskovalno komisijo DZ včeraj pojasnjeval svoj pogled na sanacijo bank. Sanacija in izbris sta bila po njegovem mnenju v skladu z ustavo, moti pa ga, da vlada socialno najšibkejšim in nepoučenim podrejencem, ki so finančne instrumente kupovali na bančnih okencih, ni povrnila izgub. (STA)

Skupina Sij z izdajo obveznic do 40 milijonov evrov

Skupina Sij je z današnjimi vplačili uspešno zaključila tretji postopek izdaje petletnih obveznic v skupni vrednosti 40 milijonov evrov in z 2,8-odstotnim letnim kuponom. Finančna sredstva, pridobljena s prodajo obveznic, bo namenila za razpršitev dolgoročnih virov financiranja in financiranje dolgoročnih naložb v proizvodno tehnologijo. (STA)

Gospodarsko razpoloženje se je novembra še poslabšalo

Gospodarska klima v Sloveniji se je novembra znižala tako na mesečni kot na letni ravni. Na mesečni ravni se je vrednost kazalnika spustila za 1,7 odstotne točke, na letni pa za 7,6 odstotne točke, je sporočil državni statistični urad. S četrtim zaporednim padcem se je gospodarsko razpoloženje že precej približalo dolgoletnemu povprečju. (STA)

Delničarji Istrabenza od prenosu premoženja na DUTB in likvidaciji družbe

Delničarji holdinga Istrabenz bodo danes odločali o predlogu, da družba preostalo premoženje prenese na edinega upnika, Družbo za upravljanje terjatev bank, nato pa gre v likvidacijo.
Holding je namreč od 24. septembra, ko so zapadle finančne terjatve DUTB do Istrabenza v višini 73,9 milijona evrov, insolventen. S prenosom premoženja, vrednotenega na nekaj manj kot 9,2 milijona evrov, bi insolventnost odpravili in družba bi lahko šla v likvidacijski postopek. Med premoženjem je polovični delež družbe Adriafin, ki je nekaj manj kot 78-odstotna lastnica družbe Vinakoper. Prejšnji teden je prišlo do sprememb v lastništvu Istrabenza. Sava je svoj 16,32-odstotni delež prodala DUTB, Gorenjska banka pa svoj 8,24-odstotni delež po pisanju časnikov Finance in Dnevnik družbi BSL. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Kitajska in ZDA nadaljujejo pogovore o prvi stopnji trgovinskega dogovora

Kitajski in ameriški predstavniki so po telefonu nadaljevali pogovore o prvi stopnji trgovinskega dogovora in sklenili, da bodo ostali v stiku glede preostalih odprtih vprašanj, so poročali kitajski mediji. Dogovor na prvi stopnji je prejšnji mesec že napovedal ameriški predsednik Donald Trump, vendar ta doslej še ni bil podpisan. (STA)

London Uberju zavrnil obnovitev licence

Agencija Transport for London (TfL), ki skrbi za večji del londonskega transportnega sistema, je zavrnila Uberjev zahtevek za obnovitev licence. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je agencija za to odločila zaradi varnostnih pomislekov. (STA)

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu novembra nekoliko boljše

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je novembra izboljšalo. Indeks gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v primerjavi z oktobrom zvišal za 0,3 točke na 95 točk. Na inštitutu so zapisali, da nemško gospodarstvo kaže odpornost, ob tem pa so napovedali 0,2-odstotno rast BDP v zadnjem četrtletju. (STA)

SRBIJA

NBS: Medletna inflacija naj bi znašala 1,6-2%

Glede na oktobrsko raziskavo so se kratkoročna in srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva še naprej gibala znotraj cilja (3 ± 1,5%). Inflacijska pričakovanja finančnega sektorja za prihodnje leto so septembra ostala na ravni 2,0%, pričakovanja gospodarstvenikov pa so bila nižja kot septembra in so znašala 1,6%. Srednjeročna inflacijska pričakovanja finančnega sektorja so nekoliko višja kot septembra in znašajo 2,5%, medtem ko so pričakovanja gospodarstvenikov nižja kot v prejšnji raziskavi in znašajo 1,9%. (NBS)

Povprečna plača septembra znaša 53.698 dinarjev

Povprečna neto plača v Srbiji je septembra 2019 znašala 53.698 dinarjev, nominalno višja za 12,1 odstotka, realno pa za 10,9 odstotka v primerjavi z enakim mesecem lani. Povprečna bruto plača je septembra znašala 74.160 dinarjev, kar je 11,9 odstotka več kot realno za 10,7 odstotka kot septembra 2018, so sporočili iz Statističnega urada RS. Srednji čisti zaslužek za september je "tehtal" 41.547 din, kar pomeni, da je 50 odstotkov zaposlenih zaslužilo do navedenega zneska. (Telegraph)

Nazaj na novice