Dnevne novice - 21.11.2019
Objavljeno: 21. 11. 2019

SLOVENIJA

Skupina Krka v devetmesečju z visoko rastjo dobička

Novomeška farmacevtska skupina Krka je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 1,09 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za 42 odstotkov na 171,9 milijona evrov. Matična družba Krka je prihodke od prodaje povečala za deset odstotkov na dobro milijardo evrov, čisti dobiček pa za 46 odstotkov na 174,8 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.
Prodajo je skupina povečala v vseh regijah in na večini posamičnih trgov. Po prodaji je za Krko največja regija Vzhodna Evropa, kjer se je prodaja povečala za 18 odstotkov na slabih 339,7 milijona evrov. V Rusiji, največjem posamičnem trgu skupine, so prodajo povečali za 15 odstotkov na 218,2 milijona. V Sloveniji je bila rast prodaje petodstotna. (STA)

Za nadzorni svet Cinkarne namesto Jamnika predlagan Bobinac

Delničarji družbe Cinkarna Celje se bodo na izredni skupščini 23. decembra seznanili z odstopom Boruta Jamnika z mesta predsednika in člana nadzornega sveta družbe ter odločali o predlogu, da v nadzorni svet za petletni mandat imenujejo Franja Bobinca, je danes objavila družba. (STA)

Na skupščini tudi o posebni reviziji poslov Petrola

Delničarji družbe Petrol bodo na skupščini 12. decembra na zahtevo družb Vizija Holding in Vizija Holding Ena poslovneža Darija Južne odločali o predlogu, da posebni revizor pregleda posle Petrola v zadnjih petih letih. Po predlogu bi revizija med drugim ugotavljala morebitno odškodninsko in kazensko odgovornost takratne uprave. (STA)

DZ danes glasuje o proračunu

DZ bo danes glasoval o proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti, ko se kljub manjšim prilivom od dohodnine pričakuje največ prihodkov doslej, rekordna bo tudi poraba. Čeprav vodi manjšinsko vlado, premier Marjan Šarec verjame, da bodo dobili zadostno število glasov, zato na njihov sprejem tudi ne namerava vezati zaupnice. (STA)

DZ prikimava izredni uskladitvi pokojnin, razdeljen glede zneskov

DZ se je seznanil s predlogom interventnega zakona, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin. Potem ko je odbor DZ za finance soglašal z uskladitvijo pokojnin v enakih zneskih za vse upokojence, ostaja vprašanje, ali bo DZ vrnil način uskladitve na način, kot ga je predlagala vlada.

Bruselj: Slovenski proračunski načrt znova s tveganji neskladnosti z evropskimi pravili

V slovenskem osnutku proračunskega načrta za prihodnje leto obstajajo tveganja neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, je ocenila Evropska komisija. Napredek k srednjeročnemu proračunskemu cilju ni zadosten. A zaradi velike negotovosti glede izračuna proizvodne vrzeli bo morda Slovenija prihodnje leto bliže temu cilju, je še izpostavila.

Oktobra izdanih manj gradbenih dovoljenj za stavbe

V Sloveniji je bilo oktobra izdanih 551 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je osem odstotkov manj kot septembra. Za stanovanjske stavbe je bilo na mesečni ravni izdanih 10 odstotkov več gradbenih dovoljenj, medtem ko jih je bilo za nestanovanjske stavbe 21 odstotkov manj, je danes objavil statistični urad.

MEDNARODNI TRGI

ECB opozarja na pretirano tveganje ob nizkih obrestnih merah

Obrestne mere bodo najverjetneje še nekaj časa na zgodovinsko nizkih ravneh, zato je Evropska centralna banka (ECB) opozorila, da se ob nizkih obrestnih merah pogosteje pojavlja tudi pretirano tveganje vlagateljev, kar lahko ogrozi finančno stabilnost. Vlagatelji se zaradi donosov namreč raje odločajo za tvegane naložbe. (STA)

V veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Singapurjem

Z današnjim dnem je v veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Singapurjem, podpisan oktobra lani in dokončno potrjen v začetku meseca. S sporazumom želi unija še okrepiti gospodarsko sodelovanje s svojo največjo partnerico v jugovzhodni Aziji. (STA)

Thyssenkrupp v poslovnem letu poglobil izgubo

Nemški industrijski koncern Thyssenkrupp je v poslovnem letu 2018-2019, ki se je končalo septembra, še poglobil izgubo, ki je dosegla 304 milijone evrov. Velikan, ki se je moral letos odpovedati načrtovani združitvi svoje jeklarske enote v Evropi z enoto indijskega jeklarja Tata Steel, se sooča z velikimi finančnimi izzivi, ki jim ni videti konca. (STA)

SRBIJA

Povezovanje z Euroclear Bank, da bi pritegnili več vlagateljev

Srbski finančni minister Siniša Mali se je v torek srečal s predstavniki Euroclear Bank, ene največjih klirinških organizacij na področju svetovnega trgovanja z vrednostnimi papirji. Izrazil je željo po vzpostavitvi boljših odnosov z organizacijo, da bi izboljšali položaj Srbije na svetovnem trgu in ji omogočili, da poveča zaupanje vlagateljev, pritegne več vlagateljev in še naprej razvija svoj kapitalski trg. (Tanjug)

Podpis pogodbe za gradnjo moravskega koridorja napovedan za prihodnjih 10 dni - cena 755 milijonov EUR, plus dodatna dela

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da bo v naslednjih desetih dneh sledila pogodba za gradnjo Moravskega koridorja. Vučić je po podpisu komercialne pogodbe za gradnjo hitre ceste Ruma-Šabac in hitre ceste Sabac-Loznica dejal, da bo podpis pogodbe za Moravski koridor organiziran na odseku bodoče avtoceste, ne na vladi ali predsedstvu, kot je bilo to danes. Predsednik je dejal, da bo moravški koridor dokončan do leta 2022, vrednost projekta pa naj bi bila ocenjena na 755 milijonov EUR. K tej številki naj bi dodali še 20%, kot bi lahko, kot pravi, stalo dodatno delo. (Ekapija)

Nazaj na novice