Dnevne novice - 18.11.2019
Objavljeno: 18. 11. 2019

SLOVENIJA

Pošta Slovenije z namero za prevzem Intereurope

Pošta Slovenije, ki je od prejšnjega tedna 72,13-odstotna lastnica Intereurope, je danes skladno z napovedmi objavila namero za nakup še preostalega deleža koprske logistične družbe. Prevzemno ponudbo bo Pošta objavila najpozneje v 30 dneh. Pošta Slovenije je s konzorcijem prodajalcev, ki so ga sestavljale SID banka, NLB, Nova KBM, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo, maja letos sklenila pogodbo o prodaji in nakupu delnic Intereurope. Transakcija se je končala minulo sredo, Pošta pa je pridobila 9.168.425 navadnih delnic in 10.657.965 prednostnih delnic po enotni ceni 1,45 evra na delnico, za kar je odštela 28,75 milijona evrov.
Prevzem Intereurope je sicer največja naložba Pošte Slovenije doslej.

Iskratel ob rasti dobička išče strateškega partnerja

Kranjska skupina Iskratel je lani ustvarila 4,02 milijona evrov čistega dobička, kar je 21,2 odstotka več kot predlani. Da bi lahko sledili trendom, so napovedali preobrazbo organizacije in poslovnega modela, čemur sledi tudi povečanje sredstev za naložbe. Del strategije razvoja skupine je tudi pridobitev strateškega partnerja. (STA)

V devetih mesecih obseg tujih naložb stagniral

Tuje neposredne naložbe so se v devetih mesecih letos povečale za 808 milijonov evrov, medtem ko je prirast v enakem obdobju lani dosegel 884 milijonov evrov. V 12 mesecih do konca septembra je priliv tujih naložb dosegel 1,08 milijarde evrov, kažejo najnovejši podatki Banke Slovenije. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ameriški in kitajski trgovinski pogajalci znova s konstruktivnimi pogovori

Visoki trgovinski pogajalci ZDA in Kitajske so prek telefona konec tedna znova opravili "konstruktivne" pogovore. Kot so sporočili s kitajskega trgovinskega ministrstva, je beseda tekla o prvi fazi prihajajočega trgovinskega dogovora, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Savdski Aramco v potencialno največjo prvo javno ponudbo delnic v zgodovini

Savdski energetski velikan Aramco bo v prvi javni ponudbi delnic (IPO) na borzi ponudil 1,5-odstotni lastniški delež. Zanj namerava iztržiti med 24 in 25,6 milijarde dolarjev, s čimer je skupna vrednost podjetja ocenjena na 1710 milijard dolarjev. To bi lahko postal največji postopek IPO v zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Mali vlagatelji vložili milijardo v privatizacijo francoske loterije

Mali vlagatelji so v postopku privatizacije francoske loterije vpisali za milijardo evrov delnic, je danes povedal finančni minister Bruno Le Maire. Francija prodaja 52-odstotni delež monopolista Francaise des Jeux (FDJ), prihodke pa namerava vložiti v spodbude za inovacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

SRBIJA

Domači izvoz bo letos dosegel 24 milijard EUR

Skupni izvoz Srbije bo letos dosegel 24 milijard evrov, kar je tri milijarde evrov več kot lani, je danes povedal namestnik generalnega direktorja za ekonomske raziskave in statistiko pri Narodni banki Srbije Milan Trajković. Izvoz blaga se je v primerjavi z lanskim letom nekoliko povečal z 8,3% na 8,5%, izvoz storitev pa se je z lanskega 14,4% povečal na 17,4%, je na tiskovni konferenci v NBS dejal Trajković. Glede na upočasnitev gospodarstva v evroobmočju za samo 1,1 odstotka letos v primerjavi z 1,9 odstotka lani, meni, da ima to vsekakor negativne učinke na našo državo, saj, kot poudarja, "Srbija ni osamljen otok". (Belex)

Nazaj na novice