Dnevne novice - 04.11.2019
Objavljeno: 04. 11. 2019

SLOVENIJA

Arbitražno sodišče je družbi Telekom naložilo plačilo kupnine v višini 17,59 milijona evrov

Arbitražno sodišče Mednarodne trgovinske zbornice je odločilo, da je družba Antenna Slovenia B.V. svojo prodajno opcijo uveljavila pravilno, Telekomu Slovenije, pa je za 34-odstotni poslovni delež v družbi Antenna TV SL, televizijska dejavnost, naložilo plačilo kupnine v višini 17,59 milijona evrov, skupaj z zamudnimi obrestmi ter plačilo stroškov arbitražnega postopka, piše na strani seonet. Družba Telekom je odločitev sodišča prejela v četrtek 31. oktobra. Postopek F250gt_swbse je vodil zaradi določitve kupnine v okviru uveljavljanja prodajne opcije s strani družbe Antenna Slovenia B.V. za prodajo 34-odstotnega poslovnega deleža v družbi Antenna TV SL televizijska dejavnost, družbi Telekom Slovenije. Odločitev arbitražnega sodišča je za stranki dokončna in zavezujoča, še piše. (Finance)

SDH mora vladi odgovoriti glede zamenjave uprave Petrola

Vlada danes od Slovenskega državnega holdinga (SDH) pričakuje pojasnila glede nedavne sporazumne zamenjave uprave Petrola. SDH je za dodatne informacije zaprosil nadzornike Petrola, a ti v sredini objavi podrobnosti dogovora z nekdanjo upravo niso razkrili. (STA)

Pred preiskovalno komisijo o delovanju DUTB tudi nekdanja prva moža NLB in Nove KBM

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je z zaslišanji začela v začetku oktobra, bo danes zaslišala nekdanja prva moža NLB in Nove KBM Janka Medjo in Aleša Hauca ter nekdanjega člana sveta Banke Slovenije Janeza Fabijana. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ameriški in kitajski pogajalci naj bi imeli še en konstruktiven telefonski pogovor

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer sta imela v petek telefonski pogovor z namestnikom kitajskega premierja Liu Hejem glede trgovine. Obe strani sta pogovor označili kot konstruktiven. To so sicer povedali tudi po podobnem pogovoru pred tednom dni. (STA)

Savdski naftni velikan Aramco ponudil delnice na borzi v Rijadu

Savdska Arabija je včeraj objavila prvo javno prodajo delnic (IPO) svojega naftnega velikana Aramco. Družba bo tako del svojih delnic uvrstila za trgovanje na domači borzi v Rijadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Exxon Mobil v tretjem četrtletju z 49-odstotnim padcem dobička

Ameriški naftni velikan Exxon Mobil je v tretjem četrtletju letos ustvaril 3,2 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma 49 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani, kar je posledica nižjih cen nafte in višjih stroškov poslovanja. Prihodki so nazadovali za 15 odstotkov na 65 milijard dolarjev. (STA)

Google bo prevzel družbo Fitbit

Ameriški tehnološki velikan Google bo prevzel ameriško družbo Fitbit, ki med drugim proizvaja pametne ure in merilnike telesne aktivnosti, za 2,1 milijarde dolarjev. Spletni velikan išče možnosti za širitev na področju naprav, Fitbit pa se sooča z ostro konkurenco družb, kot je Apple, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Prodaja pametnih telefonov spet v porastu

Prodaja pametnih telefonov je v tretjem četrtletju nekoliko porasla, s čimer je končala dvoletni trend padanja. Proizvajalci so prodali skupno 366 milijonov pametnih telefonov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Analitiki rast prodaje pripisujejo predvsem novim tehnološkim inovacijam. (STA)

Total v tretjem četrtletju presegel pričakovanja

Francoski naftni koncern Total je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 3,02 milijarde dolarjev (2,72 milijarde evrov) prilagojenega dobička, kar je skoraj četrtina manj kot pred letom dni. Vseeno je v okolju nizkih cen nafte in plina presegel pričakovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

SRBIJA

Rast BDP v tretjem četrtletju 4,7%

Rast srbskega bruto domačega proizvoda (BDP) se je v tretjem četrtletju 2019 zvišala na 4,7% s 4,4% v prejšnjem četrtletju, je dejal predsednik Aleksandar Vučić. Gospodarski rezultati Srbije so pozitivni in bodo privedli do izboljšanja življenjskega standarda srbskih državljanov, saj je stopnja brezposelnosti trenutno pod 10%, je dejal Vučić v videu, ki je bil v četrtek objavljena na YouTube kanalu srbske napredne stranke. Gospodarska rast Srbije bo v letu 2019 presegla 3,5% in bo dosegla 3,6% ali 3,7%, je dejal Vučić v intervjuju za zasebno radiotelevizijo Pink TV. (SeeNews)

Nazaj na novice