Dnevne novice - 29.10.2019
Objavljeno: 29. 10. 2019

SLOVENIJA

Češka skupina PPF v 1,89-milijardni prevzem lastnika Pro Plusa

Češka investicijska skupina PPF v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja je podpisala sporazum o prevzemu sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus. Prevzem je vreden 1,89 milijarde evrov. V češki skupini so ob tem navedli, da večjih sprememb v delovanju omenjenega sklada ne načrtujejo. (STA)

Združenje bank: Omejitev pri kreditiranju prebivalstva prinaša širše posledice

Omejitev pri kreditiranju prebivalstva bo imela po oceni Združenja bank Slovenije širše posledice, če država prebivalcem ne bo ponudila alternativnih virov financiranja. Zaradi ukrepa več kot 300.000 ljudi ne bo več dobilo posojil, negativen bo tudi vpliv na BDP, so ocenili in dodali, da se bo kreditiranje zmanjšalo do 70 milijonov evrov mesečno. (STA)

Državni svet izglasoval veto na zakon po izbrisih v bankah

Državni svet je s 24 glasovi za in nobenim proti danes izglasoval odložilni veto na zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Državni zbor bo moral o zakonu torej odločati ponovno; za potrditev bo potrebnih najmanj 46 glasov. (STA)

SDH nadzornikom Petrola pošilja poziv za razjasnitev zadnjih dogodkov

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo vodi Gabrijel Škof, je včeraj skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Ob tem je nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja. (STA)

Hisense nadaljuje s preoblikovanjem skupine Gorenje

V skupini Gorenje, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, se nadaljujejo postopki integracije v globalno organizacijo in s tem preoblikovanja skupine. Tako je predvidena ločitev proizvodnega dela podjetja v Velenju od upravnega dela podjetja, ki bo imelo sedež v Ljubljani, kjer korporacija ustanavlja podjetje Hisense Europe. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Federal Reserve verjetno v novo znižanje obrestne mere

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja predzadnje dvodnevno zasedanje v tem letu. Glede na pričakovanja trgov bo zelo verjetno že tretjič letos znižal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 1,50 in 1,75 odstotka. (STA)

Tokijska borza končala najvišje letos

Trgovalni dan na azijskih borzah se je iztekel neenotno. Tokijsko borzo je spodbudil optimizem, da bosta ZDA in Kitajska vendarle kmalu sklenili prvi del trgovinskega dogovora, tako da je končala najvišje v letošnjem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

LVMH bi kolekcijo luksuznih znamk dopolnil s Tiffanyjem

Francoski koncern LVMH, ki zastopa številne prestižne blagovne znamke, med njimi Louis Vuitton, Moet, Hennessy, Christian Dior, Fendi, Bvlgari in Marc Jacobs, želi kolekcijo dopolniti z ikonično ameriško draguljarno Tiffany. V LVMH so pogovore o prevzemu potrdili, a izpostavili, da so ti v začetni fazi in da sklenitev posla še zdaleč ni gotova. (STA)

HSBC v četrtletju z nižjim dobičkom

Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu, navzoč na azijskem trgu, je v tretjem četrtletju ustvaril tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 24 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju in manj od napovedi analitikov. Slabše rezultate v banki pripisujejo trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko ter negotovemu brexitu. (STA)

Commerzbank v četrtletju presenetila s tretjino višjim dobičkom

Nemška banka Commerzbank je tretje četrtletje sklenila bolje kot lani. Njen čisti dobiček je poskočil za 35 odstotkov na 294 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pa za 30 odstotkov na 448 milijonov evrov, je razvidno iz predhodnih podatkov. V banki presenetljivo dobre rezultate pripisujejo večjemu povpraševanju in nižjim stroškom. (STA)

Alphabet presegel pričakovanja s prihodki, razočaral z dobičkom

Googlovo krovno podjetje Alphabet je v tretjem četrtletju letošnjega leta ustvarila 7,1 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je bilo 23 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in manj od pričakovanj analitikov. Te je medtem zadovoljila petinska rast prihodkov kalifornijskega velikana. Alphabet je v četrtletju odprl tudi 6500 delovnih mest. (STA)

BP v tretjem četrtletju zdrsnil v izgubo

Britanski energetski velikan BP je v letošnjem tretjem četrtletju zdrsnil v rdeče številke. Vknjižil je 749 milijonov dolarjev (675 milijonov evrov) čiste izgube, potem ko je imel v enakem obdobju lani 3,35 milijarde dolarjev (3,02 milijarde evrov) čistega dobička. Slab rezultat je v prvi vrsti posledica prodaje premoženja in posledičnih slabitev. (STA)

SRBIJA

Srbija je podpisala sporazum z Evroazijsko gospodarsko unijo

Srbska premierka Ana Brnabić in premierji Rusije, Belorusije, Kazahstana, Armenije in Kirgizistana ter predsednik odbora Evrazijske ekonomske komisije Tigran Sargsyan so podpisali sporazum o prosti trgovini med Srbijo in Evroazijsko gospodarsko unijo. Sporazum začne veljati, ko ga bodo ratificirali parlamenti vseh šestih držav članic, premierka pa je vse udeležence pozvala, naj to storijo hitro. Ruski premier Dmitrij Medvedev je izjavil, da pričakuje, da bo Srbija s podpisom sporazuma o prosti trgovini z Evroazijsko unijo povečala blagovno menjavo, saj bodo nekateri izdelki oproščeni carin. Sporazum širi seznam izdelkov, ki jih je mogoče uvoziti na ozemlje šestih držav brez carin, povečuje kvote za izvoz blaga z omejitvami in razširja območje proste trgovine na Armenijo in Kirgizistan. (Bizlife)

Nazaj na novice