Dnevne novice - 24.10.2019
Objavljeno: 24. 10. 2019

SLOVENIJA

Rast tujih naložb v Sloveniji lani devetodstotna

V Sloveniji je bilo konec minulega leta za 15,2 milijarde evrov tujih neposrednih naložb, kar je za 8,6 odstotka več kot konec leta 2017, je danes v publikaciji o neposrednih naložbah objavila Banka Slovenije. Leto 2018 je bilo za slovenska podjetja s tujim lastništvom tudi rekordno v smislu dobička, dosegla so ga nekaj manj kot 1,3 milijarde evrov. Od tega so ga 739 milijonov evrov izplačala delničarjem, 540 milijonov pa zadržala oziroma reinvestirala. Najpomembnejše države investitorice so bile Avstrija, Luksemburg, Švica, Nemčija in Italija. Po sestavi dejavnosti pa je bilo največ naložb v predelovalnih dejavnostih, v finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter v dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil, navajajo v Banki Slovenije. Stanje slovenskih neposrednih naložb v tujini je bilo konec leta 6,1 milijarde evrov oziroma 1,6 odstotka več kot leto prej. Največ slovenskih naložb je v državah nekdanje Jugoslavije in v Rusiji. (Finance)

Koper z rekordnim številom ladijskih potnikov

V Koper je danes priplul 110.505. ladijski potnik, s čimer je občina presegla rekordno število 108.820 iz leta 2011. S potniško ladjo ladjarja Holland America Cruise Line je v Koper prispelo 2626 potnikov. Do konca sezone pričakujejo še šest ladij za križarjenje s skupno približno 5000 potniki. (STA)

Raziskava: Mejna obdavčitev najbolje plačanih v Sloveniji druga najvišja med državami OECD in EU

Mejna obdavčitev v najvišjem dohodkovnem razredu je v Sloveniji druga najvišja med 41 članicami OECD in EU, je pokazala raziskava, narejena v okviru mreže evropskih raziskovalnih inštitutov Epicenter. Pred Slovenijo se uvršča Švedska. Najvišja je mejna obdavčitev v državah severne in zahodne Evrope, poleg Slovenije je v prvi deseterici še Hrvaška. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Turki naj bi končali z ofenzivo proti Kurdom, ZDA pa umikajo sankcije

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal umik sankcij proti Turčiji, po tem ko naj bi Turki ustavili ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Pred tem je kot velik uspeh označil vzpostavitev varnega območja ob sirsko-turški meji, o katerem sta se v torek dogovorila Rusija in Turčija. Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta v torek v ruskem Sočiju dosegla dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili varno območje. Dolgo bo 120 kilometrov, široko pa 32 kilometrov. (Finance)

Večina azijskih borz v zelenem

Azijske borze danes niso našle povsem enotne smeri, večina indeksov pa se je vendarle obarvala v zeleno. Vlagatelji sicer sledijo sredinim trendom na ameriškem Wall Streetu, kjer je največ pozornosti namenjene četrtletnim poslovnim poročilom velikih borznih družb. Pozorni so tudi na objave gospodarskih kazalnikov, ki niso najboljši. (STA)

Cene nafte po močnem sredinem skoku rahlo navzdol

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju malenkost znižale. V sredo so medtem na račun presenetljivega padca ameriških zalog nafte močno porasle. Ameriški podatki so tako povzročili najkrepkejšo rast cen od napada na naftne objekte v Savdski Arabiji sredi septembra. (STA)

Svet ECB na zadnji seji pod Draghijevim vodstvom

Svet ECB se bo danes sestal na zadnji seji pod vodstvom Italijana Maria Draghija, preden ga s 1. novembrom na čelu osrednje denarne ustanove v evrskem območju nasledi Francozinja Christine Lagarde. Svet predvidoma ne bo sprejemal novih odločitev, bo pa Draghi verjetno branil zadnje sprejete ukrepe. Svet je na septembrski seji sprejel več odločitev za odgovor na trenutne nespodbudne gospodarske razmere v evrskem območju, katerih posledica so tudi šibki inflacijski pritiski. Ukrepi so vnesli viden razdor med člane sveta. Predvsem guvernerji iz severnih članic so celo javno kritizirali trenutne ukrepe denarne politike kot pretirane in dolgoročno tvegane. Prva naloga Draghijeve naslednice Lagardove bo tako premostiti te velike razlike v osrednjem organu evrske denarne politike. (STA)

Zuckerberg v kongresu zagovarjal idejo o kriptovaluti libra

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg danes v odboru za finance predstavniškega doma ameriškega kongresa zagovarja idejo o uvedbi nove kriptovalute libra. A se je zaslišanje hitro sprevrglo v prepir med demokrati in republikanci glede svobode govora. (STA)

Caterpillar ob padcu četrtletnega dobička znižal celoletno napoved

Ameriški proizvajalec gradbenih strojev in druge opreme Caterpillar je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,5 milijarde dolarjev (1,33 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 13,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Znižal je tudi celoletno napoved, pri čemer je opozoril na globalne gospodarske negotovosti. (STA)

Prizemljitev letal 737 max prepolovila dobiček Boeinga

Ameriški proizvajalec letal Boeing je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,2 milijarde dolarjev (1,07 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 50,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog je prizemljitev njegovih letal 737 max. V družbi pričakujejo, da bodo lahko letala spet v zraku še letos. (STA)

Microsoft presegel pričakovanja analitikov

Računalniški velikan Microsoft je v prvem poslovnem četrtletju leta 2020, ki se je končalo septembra letos, zaslužil 1,38 dolarja prilagojenega dobička na delnico brez enkratnih stroškov, analitiki pa so v povprečju napovedovali 1,25 dolarja. Pričakovanja je Microsoft presegel tudi s prihodki. Ti so v primerjavi z enakim četrtletjem pred letom dni narasli za 14 odstotkov na 33,06 milijarde dolarjev, pričakovanja pa so se gibala okrog 32,23 milijarde dolarjev. (STA)

Tesla presenetila z dobičkom, delnica +20%

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla, ki ga vodi Elon Musk, je imel v tretjem letošnjem četrtletju 6,3 milijarde dolarjev prihodkov in 143 milijonov dolarjev čistega dobička, je objavila družba. Prihodki so po poročanju FT pod pričakovanji analitikov (ti so pričakovali 6,5 milijarde dolarjev, lani pa jih je družba v tem obdobju ustvarila 6,8 milijarde), dobiček pa je veliko presenečenje, zaradi česar se je delnica v trgovanju po zaprtju borze podražila za 20 odstotkov in spet presegla ceno 300 dolarjev. (Finance)

Ford s 57-odstotnim padcem čistega dobička v tretjem četrtletju

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford je v tretjem četrtletju letošnjega leta s prilagojenim dobičkom presegel pričakovanja analitikov Wall Streeta, čeprav je čisti dobiček padel za 57 odstotkov. Vendar pa so se delnice družbe pocenile, ker je ta zmanjšala pričakovanja za letošnje leto. (STA)

Ebay v tretjem četrtletju z manj čistega dobička

Spletna prodajalna Ebay je v tretjem četrtletju letošnjega leta zaslužila 57 odstotkov manj čistega dobička kot v enakem četrtletju lani in delnice so se v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 6,25 odstotka na 36,75 dolarja. Podjetje je razočaralo tudi z napovedjo rezultatov v četrtem četrtletju.

Paypal opravlja vse več transakcij

Podjetja za plačilne transakcije Paypal je v tretjem četrtletju letošnjega leta preseglo pričakovanja analitikov glede prihodkov in dobička. Vrednost celotnega obsega plačil v četrtletju je v primerjavi z enakim lani narasla za 25 odstotkov na 178,67 milijarde dolarjev. (STA)

Softbank Group z večmilijardno injekcijo v Wework

Japonski telekomunikacijski in investicijski velikan Softbank Group je danes potrdil, da bo ameriškemu startup podjetju za deljenje pisarniških prostorov in delavnic Wework namenil več milijard dolarjev težko injekcijo. S tem bo povečal svoj delež v tej družbi na okoli 80 odstotkov. (STA)

SRBIJA

V Pančevo prihaja vodilni avtomobilski dobavitelj Brose

Nemški avtomobilski dobavitelj Brose bo vložil več kot 180 milijonov evrov v tovarno v Pančevu, ki bo proizvajala motorje, električne oljne črpalke in motorje za hlajenje ventilatorjev in bo na ta način zaposlila 1.100 ljudi. (Tanjug)
 

Nazaj na novice