Dnevne novice - 21.10.2019
Objavljeno: 21. 10. 2019

SLOVENIJA

Skupščina NLB o višjih prejemkih za nadzornike

Delničarji NLB, ki je približno leto dni v zasebni lasti, država pa je v njej ohranila kontrolni delež, bodo na današnji skupščini odločali o določitvi izplačil članom nadzornega sveta in njegovim komisijam. Na junijski skupščini so dvignili prejemke članom uprave, sedaj naj bi se to zgodilo še za nadzornike. (STA)

DZ vladi vrača predloga proračunov brez dopolnil

Odbor DZ za finance je danes kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles obravnaval predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Svojih dopolnil ni pripravil, prav tako ni podprl nobenega od predlogov za prerazporeditve poslancev SDS in NSi. Zdaj mora vlada v treh tednih pripraviti končni osnutek obeh proračunov. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze večinoma višje

Indeksi na azijskih borzah so se danes večinoma zvišali. Vlagatelji sicer spremljajo zaplete, povezane z brexitom, potem ko britanskemu premierju Borisu Johnsonu ni uspelo, da bi poslanci že v soboto podprli novi ločitveni sporazum, ki sta ga dosegla britanska vlada in EU. (STA)

Jesenska zasedanja IMF in Svetovne banke v znamenju upočasnjene svetovne gospodarske rasti

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank 189 držav članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke so v soboto sklenili redna jesenska zasedanja v okvirju obeh mednarodnih finančnih ustanov, ki so potekala v znamenju upočasnjene svetovne gospodarske rasti. IMF je oceno globalne gospodarske rasti v letošnjem letu znižal na tri odstotke in med glavnimi razlogi za upočasnitev so udeleženci zasedanja postavili na vrh trgovinske napetosti. "Razprave so bile osredotočene na izzive v svetovni ekonomiji. Rast se upočasnjuje, investicije so šibke, predelovalne dejavnosti mehke, trgovina se slabi. Podnebne spremembe in krhkosti povečujejo ranljivost revnih držav," je poudaril predsednik Svetovne banke David Malpass, vendar dodal, da je široka rast še vedno mogoča. (STA)

Italija bo v boju proti sivi ekonomiji spodbudila uporabo kartic pri plačevanju

Italijanska vlada je državljanom ta teden obljubila "super bonus", če bodo za plačila namesto gotovine uporabljali kartice. Nagrade bodo podelili v obliki loterije. S tem želi italijanska vlada omejiti davčne utaje in sivo ekonomijo. Premier Giuseppe Conte je pojasnil, da bo vlada z načrtom, imenovanim brezgotovinska Italija, spodbujala elektronska plačila, s čimer želijo zmanjšati obseg sive ekonomije. Predvsem manjša podjetja in obrtniki namreč strankam pogosto ponujajo popust, če plačilo opravijo v gotovino in brez računa. Sedaj želi italijanska vlada takšno ravnanje omejiti. (STA)

Vodilni gospodarski kazalniki ZDA septembra znova navzdol

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA, ki ga izračunava newyorška organizacije Conferenca Board, je septembra v primerjavi z avgustom nazadoval za 0,1 odstotka na 111,9 točke. Gre za drugi zaporedni mesečni padec, kazalnik je avgusta nazadoval za 0,2 odstotka. Julija je indeks napredoval za 0,4 odstotka. Indeks je po pojasnilih Conference Board nazadoval predvsem zaradi šibkosti v predelovalni industriji, ki se ubada s padanjem prodaje zaradi šibkega izvoza ter motenj v dobavnih verigah zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Probleme dela tudi manjšanje razlike med višino kratkoročnih dolgoročnih obrestnih mer. (STA)

Volvo v tretjem četrtletju kljub višji prodaji z nespremenjenim dobičkom

Švedski proizvajalec tovornih vozil Volvo je v tretjem četrtletju ustvaril 98,7 milijarde švedskih kron (devet milijard evrov) prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je ostal nespremenjen pri 7,5 milijarde kron (680 milijonov evrov). Volvo ob tem nadaljuje s prilagajanjem slabšemu povpraševanju. "Transportna dejavnost ostaja na ugodnih ravneh, a stranke kljub temu omejujejo naložbe v nove tovornjake, da bi zagotovili čim večjo izkoriščenost flote v času gospodarskih negotovosti," je ocenil Lundstedt. Avtomobilski del Volva ni v lasti Skupine Volvo, temveč kitajskega holdinga Geely. (STA)

SRBIJA

Gradbeništvo gonilna sila gospodarske rasti v Srbiji

Srbski finančni minister Siniša Mali je na skupni tiskovni konferenci dejal, da je Mednarodni denarni sklad zadovoljen z napredkom reform in rezultatov, doseženimi v Srbiji, in potrdil predvideno 3,5-odstotno gospodarsko rast v tem letu. Gradbena panoga bo še povečala rast BDP, na kar kažejo tudi podatki o izdanih gradbenih dovoljenjih in podatki o pogodbenih delih, na podlagi katerih naj bi sektor v zadnjih dveh četrtletjih zrasel za več kot 20%, je dejal Siniša Mali. (SeeNews)

NBS: Guvernerka srbske narodne banke za N1: Brez tveganja prekomernega zadolževanja

Jorgovanka Tabaković, guvernerka srbske narodne banke (NBS), je v petek za N1 povedala, da bi morale višje plače in pokojnine leta 2020 pospešiti gospodarsko rast z večjim povpraševanjem. V pogovoru za N1 na robu letnega srečanja Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v Washingtonu je dejala, da Srbija v zadnjem obdobju ni imela dostopa do poceni denarja, da pa je država leta 2018 uspela poplačati približno dve milijardi dolarjev starih dolgov. Dodala je, da bo prihodnja rast Srbije, katero je potrdil tudi MDS, letos znašala 3,5 odstotka, prihodnje leto pa štiri odstotke, temeljila na domačem povpraševanju in neposrednih tujih naložbah. (N1)

Nazaj na novice