Dnevne novice - 17.10.2019
Objavljeno: 17. 10. 2019

SLOVENIJA

Odbor DZ nekoliko omilil nameravano razbremenitev najbolje plačanih

Lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do zaposlenih, a bo razbremenitev najvišjih plač nekaj nižja od načrtov vlade - takšen je predlog novele zakona o dohodnini, o katerem so se danes uskladili člani odbora DZ za finance. Za obravnavo na plenarni seji so pripravili tudi preostale tri zakone iz davčnega paketa. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze začele neenotno

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel neenotno. Oči vlagateljev se upirajo proti Bruslju, kjer bo potekal vrh o brexitu, na katerem bi strani lahko dosegli dogovor o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Severnoirska stranka DUP je sicer sporočila, da še vedno ni zadovoljna z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora. (STA)

Delni trgovinski pogovor med ZDA in Kitajsko še ni na papirju

Delni trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko zdaj uradno spravljamo na papir, je v sredo v Beli hiši novinarjem povedal ameriški predsednik Donald Trump. "Ni še vse na papirju, a se pripravljamo na to," je pojasnil. Ponovil je, da se je Kitajska zavezala k večjim nakupom ameriških kmetijskih proizvodov in da popušča pod pritiskom Washingtona. (STA)

Cene nafte navzdol

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko znižale. Analitiki padec pripisujejo informacijam o povečanju ameriških zalog nafte. Rast rezerv je pokazatelj zmanjšanega povpraševanja ali prevelike ponudbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Na azijskih borzah previdno vzdušje

Na azijskem borznem parketu je danes vladalo previdno vzdušje. Potem ko so tečaji delnic minulih pet trgovalnih dni rasli, je bilo danes prisotnega manj optimizma. Razočarali so predvsem podatki o potrošnji v ZDA, ki kažejo, da se ohlaja tudi rast največjega gospodarstva na svetu. (STA)

Stavkajoči delavci in vodstvo General Motorsa dosegli načelen dogovor

Sindikat avtomobilske industrije ZDA UAW je danes sporočil, da so z vodstvom podjetja General Motors (GM) dosegli načelen dogovor o pogojih dela in ugodnostih, ki bi lahko končal stavko. Okoli 50.000 zaposlenih pri največjem ameriškem avtomobilskem podjetju že od 16. septembra stavka, posredno pa je prizadetih 150.000 delovnih mest. (STA)

V ZDA poslovne zaloge avgusta stagnirale, prodaja narasla

V ZDA se obseg poslovnih zalog avgusta v primerjavi z julijem ni spremenil, medtem ko je prodaja zalog nekoliko narasla. Obseg zalog je ostal na ocenjeni vrednosti 2042,1 milijarde dolarjev, prodaja pa je narasla za 0,2 odstotka na 1463,9 milijarde dolarjev. (STA)

Italijanska industrija avgusta z velikim padcem naročil

Industrijska naročila so se v Italiji avgusta v primerjavi z lanskim avgustom skrčila za deset odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki italijanskega statističnega urada. Najslabše jo je odnesel transportni sektor, ki je zabeležil 27,3-odstotni upad naročil iz tujine. V primerjavi z julijem je bil padec industrijskih naročil 0,3-odstoten. (STA)

Bank of America kljub padcu dobička pozitivno presenetila vlagatelje

Druga največja ameriška banka Bank of America je v tretjem letošnjem četrtletju ustvarila nekaj manj kot 5,3 milijarde dolarjev (okoli 4,8 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Upad je posledica enkratnega negativnega dogodka, rezultat pa je vlagatelje vseeno pozitivno presenetil. (STA)

Nemška pravila na področju 5G puščajo vrata odprta tudi Huaweiju

Nemčija je oblikovala varnostna pravila za izgradnjo omrežij 5G, ki pa kljub opozorilom ZDA ne izključujejo sodelovanja kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei. Kot so po poročanju Reutersa poudarili na vladi, želijo vsem potencialnim sodelujočim zagotoviti enakovredne pogoje. (STA)

Unilever povečal prihodke; evropski trg ostaja zahteven

Nizozemsko-britanski proizvajalec izdelkov za gospodinjstvo Unilever je v tretjem letošnjem četrtletju krepko povečal prihodke glede na enako obdobje lani. Dobro se je odrezal predvsem v segmentu izdelkov za dom, a opozoril, da evropski trg ostaja zahteven. (STA)

Netflix v četrtletju s 65-odstotnim skokom dobička

Ponudnik video vsebin Netflix je v tretjem četrtletju vknjižil 665 milijonov dolarjev (600,8 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je ta v trimesečju pred tem znašal 403 milijone dolarjev (364,1 milijona evrov). Podjetje je s tem preseglo večino napovedi analitikov, njegove delnice pa so po objavi v sredo poskočile za več kot 10 odstotkov. (STA)

SRBIJA

Rok oddaje zavezujočih ponudb za Komercijalno banko 2. december

Druga faza postopka za privatizacijo Komercijalne banke je v teku in zaključena bo 2. decembra s predložitvijo zavezujočih ponudb zainteresiranih vlagateljev, je v torek sporočil finančni minister Siniša Mali. V prejšnji fazi so prejeli štiri nezavezujoče ponudbe in ponudniki so se kvalificirali za drugo fazo, je Mali povedal na tiskovni konferenci v srbski vladni stavbi. "Trenutno poteka postopek skrbnega pregleda - podrobna analiza poslovanja Komercijalne banke - zavezujoče ponudbe pričakujemo do 2. decembra. Nato bomo izvedeli, ali smo za Komercijalno banko našli pravega partnerja," je dejal. (Tanjug)

Nazaj na novice