Dnevne novice - 16.10.2019
Objavljeno: 16. 10. 2019

SLOVENIJA

Odbor za finance začenja obravnavo davčnega paketa

Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predloge davčnih sprememb, ki razbremenjujejo stroške dela in bolj obdavčujejo kapital. Pričakovati je živahno razpravo, saj prihaja opozicija na sejo z vrsto dopolnil, o svojih pa razmišlja tudi koalicija. V Levici zahtevajo, da vlada razbremenitve pri dohodnini povsem opusti. (STA)

Banka Slovenije: Povečanje makroekonomskih tveganj zahteva previdnost pri vodenju fiskalne politike

Zaostrene razmere v mednarodnem okolju so začele opazneje vplivati na slovensko gospodarstvo. Povečala so se makroekonomska tveganja, kar zahteva previdnost pri načrtovanju in vodenju fiskalne politike, tudi v sklopu priprave proračunov za leti 2020 in 2021 ter drugih fiskalnih ukrepov, so ocenili v Banki Slovenije. (STA)

Slovenski proračunski načrt za leto 2020 že v Bruslju

Evropska komisije je na svojih spletnih straneh že objavila osnutek slovenskega proračunskega načrta 2020, v katerem je začrtana smer javnofinančne politike v prihodnjem letu. Gre za dokument, ki ga morajo članice EU v sklopu usklajevanja javnofinančnih politik do sredine oktobra poslati Evropski komisiji. (STA)

Mednarodni denarni sklad napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva znižal na 2,9 odstotka

Mednarodni denarni sklad je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva znižal s 3,4 odstotka na 2,9 odstotka. Na tej ravni naj bi rast gospodarske dejavnosti ostala tudi v 2020.
Sklad je tako sledil uradu za makroekonomske analize in razvoj, s katerim sta v napovedih precej usklajena. Urad je septembra napoved gospodarske rasti oklestil za 0,6 odstotne točke na 2,8 odstotka. Napoved za prihodnje leto je medtem znižal za 0,1 odstotne točke na 3,0 odstotka.
Na Slovenijo tako vpliva usklajena upočasnitev rasti v mednarodnem okolju, ki je v veliki meri posledica povečanih tveganj, na katere opozarja Mednarodni denarni sklad. Tveganja so v pomembni meri posledica naraščanja trgovinskih napetosti, še posebej trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA, ki vplivajo tudi na preostali svet. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Tudi Kitajci optimistični glede trgovinskih pogajanj

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes pritrdilo stališčem ZDA, ki so dosedanji del trgovinskih pogajanj ocenile pozitivno in pozdravile doseženi preboj. Pred tem namreč ni omenjalo "zelo bistvenega trgovinskega dogovora prve faze", z dosego katerega se je v petek hvalil ameriški predsednik Donald Trump. (STA)

IMF napoved svetovne gospodarske rasti znižal na tri odstotke

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih, ki ga je objavil v okviru dogajanja ob letnem zasedanju IMF in Svetovne banke, za letos napoveduje triodstotno globalno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v zadnji napovedi julija. Leta 2020 naj bi bila rast 3,4-odstotna. (STA)

Banka JP Morgan Chase z več posojili okrepila dobiček

Ameriška banka JP Morgan Chase je v tretjem četrtletju ustvarila 9,1 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 8,4 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. Banka, ki je rast dobička pripisala rasti posojil, je prihodke na letni ravni okrepila za 7,3 odstotka na 29,3 milijarde dolarjev. (STA)

Nižja obrestna mera in trgovinska vojna poskrbeli za neenotne rezultate ameriških bank

Trojica velikih ameriških bank - Citigroup, Goldman Sachs in Wells Fargo - je tretje četrtletje zaključila z neenotnimi poslovnimi izidi. Medtem ko je Citigroup zabeležila rast dobička, sta drugi dve banki poslovali slabše. Analitiki menijo, da sta poslovanje precej zaznamovali nižja ključna obrestna mera in trgovinska vojna s Kitajsko. (STA)

Huawei kljub pritiskom ZDA v devetih mesecih z rastjo prihodkov

Kitajski tehnološki velikan Huawei je v prvih devetih mesecih leta ustvaril 610,8 milijarde jenov (78,3 milijarde evrov) prihodkov, kar je 24,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodke so povečali kljub pritiskom ZDA, ki so družbo dale na črni seznam z obtožbami, da ogroža nacionalno varnost. (STA)

Cene nafte blizu izhodišča

Cene nafte se v današnjem azijskem trgovanju niso veliko odmaknile od izhodišča, od začetka tedna pa so zabeležile približno triodstoten padec. Analitiki pravijo, da sta razloga za to dva: slabši gospodarski obeti na svetovni ravni in pomisleki glede možnosti trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. (STA)

SRBIJA

KMBN: Finančni minister pričakuje štiri zavezujoče ponudbe za Komercijalno banko

Srbski finančni minister Siniša Mali je danes povedal, da privatizacija Komercijalne banke poteka po načrtih, in predstavil nove podrobnosti postopka prodaje banke, kjer ima država 42 odstotkov kapitala. Podrobna analiza poslovanja banke s strani zainteresiranih podjetij je v teku in pričakujem, da bodo vse štiri zainteresirane družbe podale zavezujoče ponudbe - je povedal Mali. Dodal je še, da imen ne more razkriti, lahko pa potrdi, da se zanimajo tri banke, med njimi domača in tuji sklad. (Ekapija)

Srbija je v prvih sedmih mesecih 2019 pritegnila 2,3 milijarde evrov neposrednih tujih naložb

Srbija je v prvih sedmih mesecih letos pritegnila 2,3 milijarde evrov neposrednih tujih naložb, kar je 43 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je v torek sporočil finančni minister Siniša Mali. Na tiskovni konferenci je dejal, da je Financial Times Srbijo imenoval za vodilnega v tujih neposrednih naložbah in da je država lani pritegnila 5,8 milijarde dolarjev neposrednih tujih naložb. (Tanjug)

Nazaj na novice