Dnevne novice - 15.10.2019
Objavljeno: 15. 10. 2019

SLOVENIJA

Valentinčič: Uporaba eksperimentalnih metod v ekonomiji vse pogostejša

Ljubljana, 14. oktobra - Eksperimentalne metode, na katerih so svoje delo pomembno gradili letošnji prejemniki Nobelove nagrade za ekonomijo, bodo v prihodnje v ekonomskih vedah vse bolj uporabljene, je prepričan Aljoša Valentinčič z ljubljanske ekonomske fakultete. Izrazil je upanje, da bo tudi uporaba teh metod pripomogla k boljšemu svetu v prihodnosti. (sta)

Mednarodni denarni sklad bo objavil najnovejše svetovne gospodarske obete

Washington, 15. oktobra - Mednarodni denarni sklad bo v sklopu dogajanja na letnem zasedanju sklada in Svetovne banke danes objavil najnovejšo svetovno gospodarsko napoved. V zadnji julijski napovedi je svetu za letos napovedal 3,2-odstotno rast, za leto 2020 pa 3,5-odstotno, a nova ocena bo skoraj gotovo slabša.
Nova izvršna direktorica sklada, Bolgarka Kristalina Georgieva, je minuli teden dejala, da se je svetovno gospodarstvo začelo po skupnem vzponu zdaj sinhrono ohlajati, glavni razlog za to pa so trgovinske in geopolitične napetosti ter še vedno povsem odprti scenariji glede brexita.
Sklad bo danes objavil tudi najnovejše napovedi za Slovenijo. Aprila ji je za letos napovedal 3,4-odstotno rast, za leto 2020 pa 2,8-odstotno. Pričakovati je, da bo tudi v tem primeru ocenjena rast tokrat nižja. (sta)

EU: Proti ameriškim carinam se bomo borili do konca

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je danes napovedala, da se bodo proti carinam, ki so jih ZDA napovedale EU zaradi evropskih subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbusu, borili do konca. Vse do petka, ko naj bi carine stopile v veljavo, bodo pritiskali na ZDA, naj ukrep vsaj zamrznejo, je dodala.

Facebook bo libro začel vzpostavljati z 21 partnerji

Potem ko so Facebookov projekt vzpostavitve digitalne valute libra nedavno zapustili nekateri pomembni partnerji, je Združenje Libra danes predstavilo 21 partnerjev, ki so se po njihovih navedbah zavezali k sodelovanju v projektu. S tem želi Facebook poudariti, da se vzpostavitvi libre kljub številnim kritikam ne namerava odreči.(sta)
SRBIJA

Odpira se vetrna elektrarna Cibuk 1

V Mramoraku pri Kovinu so uradno odprli največjo vetrno elektrarno na Zahodnem Balkanu, Cibuk 1. Naložba je vredna 300 milijonov evrov. Vetrna elektrarna bo z električno energijo oskrbovala 113.000 gospodinjstev in preprečila izpust več kot 370.000 ton ogljikovega dioksida na leto. (Ekapija)

Nazaj na novice