Dnevne novice - 09.10.2019
Objavljeno: 09. 10. 2019

SLOVENIJA

Slovenija na lestvici konkurenčnosti WEF ohranila 35. mesto

Slovenija je na lestvici konkurenčnosti, ki jo sestavlja Svetovni gospodarski forum (WEF), letos ohranila 35. mesto. Z oceno 70,2 (na lestvici od 0 do 100) se tako nahaja tik za Portugalsko in pred Savdsko Arabijo. Na prvo mesto se je letos povzpel Singapur, ki je z vrha lestvice izrinil od trgovinskih vojn oslabljene ZDA. (STA)

Odbor DZ predlogu zakona za konverzijo posojil v frankih prižgal rdečo luč

Odbor DZ za finance ni podprl predloga zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede posojil v švicarskih frankih, ki ga je v DZ vložil državni svet. Čeprav je bilo v razpravi poslancev slišati pozive, da bi se na tem področju vendarle moralo nekaj premakniti, je prevladalo mnenje, da predlog odpira več dilem, kot jih rešuje. (STA)

BS z novembrom uvaja poostrene pogoje pri kreditiranju prebivalstva

Novembra lani je Banka Slovenije (BS) uvedla makrobonitetno priporočlo za področje kreditiranje prebivastlva, ki je pravilo glede razmerja med letnim stroškom obrokov kreditov in letnim neto dohodkov kreditojemalcev razširila tudi na potrošniška posojila.
Z novembrom 2019 BS bodo priporočila preoblikovali v zavezujoč instrument na področju potrošniških kreditov. Ta zbujajajo skrb:
1.       ker rastejo zelo hitro, hitreje od gospodarske rasti,
2.       ker je od priporočil BS odstopala skoraj četrtina zneska vseh odobrenih potrošniških kreditov.
V kontekstu razpoožljivega dohodka je rast razmeroma umirjena (4% v 2018), rast potrošniških kreditov pa je bila bistveno višja (12%). (Finance)

MEDNARODNI TRGI

Georgieva opozorila na sinhrono upočasnjevanje svetovnega gospodarstva
Svetovno gospodarstvo se je začelo po skupnem vzponu sinhrono upočasnjevati, je v prvem nagovoru izpostavila nova prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Med glavnimi vzroki upočasnjevanja Bolgarka vidi trgovinske vojne, brexit in nasploh geopolitične negotovosti. (Finance)

Optimizem v Aziji splahnel

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se danes znižali. Optimizem, ki ga je v torek vlivalo pričakovanje četrtkovega začetka novih trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko, je splahnel. Zaradi novih ameriških sankcij kot posledice domnevnega kitajskega kršenja človekovih pravic v pretežno muslimanski pokrajini Xinjian se je vzdušje spet pooblačilo. (STA)

Cene nafte nekoliko navzdol

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko znižale. Najnovejši podatki o gibanju zalog v ZDA niso bistveno vplivali na gibanje tečajev nafte, pozornost vlagateljev je bolj uperjena na nadaljnji razvoj dogodkov v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. (STA)

Cene na ravni proizvajalcev v ZDA septembra navzdol

Indeks cen na ravni proizvajalcev je v ZDA po poročanju ministrstva za delo septembra v primerjavi z avgustom nazadoval za 0,3 odstotka, v letu dni od septembra lani pa je napredoval za 1,4 odstotka. Brez upoštevanja cen energije in hrane se indeks na mesečni ravni ni spreminjal, na letni pa je narasel za 1,7 odstotka. (Finance)

Nissan z novim vodstvom

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan, ki beleži ne ravno spodbudne poslovne izide in se še naprej ubada tudi s posledicami afere okoli nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna, je dobil novo vodstvo. Po septembrskem odstopu generalnega direktorja Hirota Saikawe je upravni odbor danes za njegovega naslednika imenoval Makota Uchido. (STA)

Deutsche Bank bo največ zaposlenih odpustila v Nemčiji

Nemška Deutsche Bank, ki v okviru obsežnega prestrukturiranja načrtuje ukinitev 18 tisoč delovnih mest, jih bo približno polovico ukinila na domačem nemškem trgu, poroča Bloomberg. Ob Nemčiji bodo precejšen delež delavnih mest ukinili še v Veliki Britaniji zaradi brexita, v ZDA pa naj bi se večjim odpuščanjem izognili. Konec lanskega leta je banka skupno zaposlovala 91.700 ljudi, od tega 41.700 v Nemčiji. (STA)

SRBIJA

Industrijska cona v bližini Beograda za krepitev gospodarskih vezi s Turčijo

Predsednik Gospodarske zbornice Srbije (PKS) Marko Cadez in predsednik turškega odbora za zunanje gospodarske odnose Nail Olpak sta v ponedeljek dejala, da bo odprtje turške industrijske cone v bližini Beograda popolnoma nov zagon dvostranskim gospodarskim vezam. "Delamo na pridobivanju velike industrijske cone s 16 tovarnami od Istanbula do okolice Beograda. Upam, da se bo to zelo hitro uresničilo. Predpogoji so tam, obstaja politična volja," je dejal Cadez na poslovnem forumu med Srbijo in Turčijo, ki ga je gostil s strani PKS. (Tanjug)

Svetovna banka znižuje napoved rasti BDP za Zahodni Balkan 2019

Svetovna banka je v torek sporočila, da je znižala napoved gospodarske rasti Zahodnega Balkana v letu 2019 na 3,2% s 3,5%, predvidenih aprila. "Gospodarska aktivnost se na Zahodnem Balkanu upočasnjuje, ker naložbe in izvoz v šestih državah v regiji še naprej bledijo," je v predstavitvi za javnost po predstavitvi zadnjega polletnega rednega gospodarskega poročila o Zahodnem Balkanu, jeseni 2019 zapisala Svetovna banka Gospodarska rast na zahodnem Balkanu se je v letu 2018 pospešila na 3,9% z 2,6% v letu 2017. Svetovna banka je ugotovila, da bo regionalno gospodarstvo, čeprav naj bi se leta 2020 in 2021 stopnjevalo, ostalo nekoliko pod desetletnim vrhuncem leta 2018. (SeeNews)

Nazaj na novice