Dnevne novice - 08.10.2019
Objavljeno: 08. 10. 2019

SLOVENIJA

Odbor DZ o predlogu zakona za konverzijo posojil v frankih

Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predlog zakona državnega sveta o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede posojil v švicarskih frankih, ki ga je v DZ vložil državni svet. Podpirajo ga v Združenju frank in v zvezi potrošnikov, odklonilno stališče do njega pa imajo vlada, finančno ministrstvo in Banka Slovenije. (STA)

Stresni testi ECB: Likvidnost bank v evrskem območju je zadovoljiva

Evropska centralna banka (ECB) je v sodelovanju z nacionalnimi nadzorniki iz evrskega območja tudi letos izvedla stresne teste bank. Stresni testi, ki jih je ECB izvedla v okviru svoje nadzorniške funkcije, so bili letos ciljno usmerjeni, in sicer v preverjanje likvidnostnega tveganja bank. Vanje so bile vključene 103 pomembnejše banke evrskega območja, ki jih neposredno nadzira ECB, med drugim tudi tri največje slovenske banke.
Kot so sporočili z Banke Slovenije, rezultati kažejo, da je likvidnost bank v evrskem območju zadovoljiva. Približno polovica od 103 bank zajetih v testu, je poročala o več kot šestmesečnem obdobju preživetja pod vplivom negativnega šoka in o več kot štirimesečnem obdobju pod vplivom ekstremnega šoka. Obdobje preživetja predstavlja dobo, merjeno v dneh, znotraj katere so banke še zmožne zagotavljati zadostno likvidnost z namenom preživetja likvidnostnega šoka.
Na Banki Slovenije so primerljive stresne teste izvedli za manjše banke in hranilnice. Ti so potrdili ustrezno likvidnostno strukturo slovenskega bančnega sistema, pravijo na Banki Slovenije. (Finance)

MEDNARODNI TRGI

Cene nafte nekoliko višje

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Vlagatelji so optimistični pred nadaljevanjem trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko, poročajo tuje tiskovne agencije. Trgovinski spor med največjima svetovnima gospodarstvoma že mesece kroji cene nafte, šibkejša globalna gospodarska rast pa zmanjšuje povpraševanje. (STA)

Azijske borze z rastjo indeksov

Indeksi na osrednjih azijskih borzah so se danes okrepili. Rast delnic v Tokiu je poganjal šibkejši jen, vlagatelji pa se že osredotočajo na nova trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, ki bodo potekala ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

SRBIJA

Stalen napredek pri izboljšanju srbske poslovne klime

Srbija nadaljuje stalen, vendar zmeren napredek pri izboljšanju poslovnega ozračja in pozitiven trend pri izvajanju reform je očiten, je med dvodnevnimi razpravami v Bruslju povedala predsednica Sveta tujih vlagateljev (FIC) Yana Mihajlova. V pogovorih z institucijami EU je FIC "poudaril ključni pomen reform na naslednjih področjih: davki, delo, trgovina in inšpekcije, varnost hrane, nepremičnine, digitalizacija in e-trgovina, farmacevtska industrija in splošni pravni okvir (zlasti predpisi o stečaju in valutnem trgu)." (Tanjug)

Srbski parlament sprejel spremenjeni proračun za leto 2019

Srbski parlament je sprejel spremenjen državni proračun za leto 2019, ki vključuje 50 milijard din (1 evro - 118 dinarjev) presežka sredstev za zvišanje plač v javnem sektorju, izplačilo enkratnega plačila upokojencem, pomoč državljanom s posojili v švicarskih frankih in financiranje kapitalskih naložb. Plače v javnem sektorju se bodo s 1. novembrom zvišale med osem in 15 odstotkov, upokojenci pa bodo v začetku decembra dobili enkratni transfer v vrednosti 5000 dinarjev. Ministrstvo za gradbeništvo, promet in infrastrukturo bo dobilo denar za plačilo za več odsekov avtoceste, ministrstva za znanost in izobraževanje ter delo in socialne zadeve pa bodo pridobila več sredstev za svoje dejavnosti. V obdobju januar-avgust je bil zabeležen javnofinančni presežek v višini 37,2 milijarde din, primarni javnofinančni presežek pa je znašal 122,3 milijarde din. Za to obdobje je bil predviden javnofinančni primanjkljaj v višini 13,7 milijarde din, so sporočili s finančnega ministrstva. (N1)

Nazaj na novice