Dnevne novice - 07.10.2019
Objavljeno: 07. 10. 2019

SLOVENIJA

Predlog proračuna pred poslance

DZ se bo dopoldne sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Skupaj s proračunskim memorandumom ju bosta predstavila premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj, vsebinska razprava pa danes še ni predvidena, saj ju bodo najprej pretresli na sejah delovnih teles. (STA)

S prihodom jeseni nekateri ponudniki že podražili elektriko

Maloprodajne cene energentov v Sloveniji so v povprečju višje, kot so bile pred nekaj leti. Na gibanje cen energentov vplivajo številni dejavniki, od cen emisijskih kuponov do geopolitičnih dogodkov, ponudniki pa cene pogosto dvignejo jeseni, ob rasti povpraševanja. Nekateri ponudniki so letos že dvignili cene električne energije. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Avgusta znova upad naročil v nemški industriji

Obseg novih naročil za nemško industrijo je avgusta upadel tako na mesečni kot na medletni ravni. Kot kažejo statistični podatki nemškega statističnega urada Destatis, se je obseg novih naročil avgusta glede na mesec prej skrčil za 0,6 odstotka, glede na lanski avgust pa za 6,7 odstotka.
Domača naročila so se glede na mesec prej zmanjšala za 2,6 odstotka, so se pa po drugi strani povečala naročila iz tujine (za 0,9 odstotka). Pri tem so se najbolj povečala naročila iz držav evrskega območja, in sicer za 1,5 odstotka. (Finance)

Borze v Aziji neenotno

Tečaji delnic na azijskih borzah danes niso imeli enotne smeri. Vlagatelji so zadovoljni z v petek objavljenimi o trgu dela v ZDA, so pa previdni pred nadaljevanjem trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko ta teden, poročajo tuje tiskovne agencije. (STA)

Cene nafte brez večjih sprememb

Cene nafte se v začetku novega trgovalnega tedna niso veliko spremenile. Umiritev sledi precejšnjemu padcu v minulem tednu, ko sta tako ameriška kot severnomorska nafta izgubili tudi po pet odstotkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

FT: HSBC zaradi negativnih obrestnih mer ukinja 10.000 delovnih mest

Britanska bančna skupina HSBC bo število zaposlenih zmanjšala za 10.000. Skupina sicer po vsem svetu zaposluje blizu 238.000 ljudi, poroča Financial Times. Kot piše FT, želijo zmanjšati stroške, ker se celotna industrija sooča z nizkimi ali negativnimi obrestnimi merami ter šibkimi donosi investicijskega bančništva. Odpuščanja so napovedale tudi druge multinacionalne bančne skupine, Deutsche Bank, Commerzbank, Barclays, Societe Generale in Citigroup. (Finance)

Švica in Srbija bosta umaknjeni s sivega seznama davčnih oaz EU

Evropski ministri bodo s tako imenovane sive liste davčnih oaz prihodnji teden predvidoma umaknili Švico, poročajo tuji mediji, med drugim Reuters. S sivega seznama EU na svojem sestanku 10. oktobra med drugim umika tudi Srbijo in Albanijo. Na tem seznamu ostajajo Turčija, Bahami, Kajmanski otoki in Bermudski otoki in druge države. Iz črnega seznama davčnih oaz pa EU umika Združene arabske emirate. (Finance)

SRBIJA

Mali pojasnjuje predloge zakonov za investicijske sklade

Srbski finančni minister Siniša Mali je v petek dejal, da so predlogi zakonov o investicijskih in alternativnih naložbenih skladih velik korak naprej v procesu nadaljnje krepitve gospodarstva in ustvarjanja poslovnih priložnosti za lokalne in tuje vlagatelje. V srbskem parlamentu je dejal, da predlogi zakonov ustvarjajo pogoje za privabljanje večjega števila udeležencev na trg in jim zagotavljajo večjo varnost. (Tanjug)

NIIS: Gazprom Neft zainteresiran za srbsko HIP-Petrohemijo

Ruski energetski velikan Gazprom Neft je zainteresiran za udeležbo v privatizaciji srbske petrokemijske družbe HIP-Petrohemija. Srbski minister za rudarstvo in energetiko Aleksandar Antić se je v petek sestal s predsednikom upravnega odbora Gazprom Neft Aleksandrom Dyukovom na robu 9. mednarodnega plinskega foruma v Sankt Peterburgu. Glede na izjavo Antičevega ministrstva so teme razprav vključevale prihajajočo privatizacijo HIP-Petrohemija. Antić je dejal, da je prihodnost podjetja ključna in da potrebuje strateškega partnerja za izvedbo naložb, ki bi zagotavljale stabilno dolgoročno poslovanje. Dyukov je poudaril, da ima Gazprom Neft potencialni interes sodelovati v postopku iskanja ustreznega modela privatizacije. (Tanjug)

Nazaj na novice