Dnevne novice - 03.10.2019
Objavljeno: 03. 10. 2019

SLOVENIJA

Vlada po stečaju Adrie Airways znova o možnih rešitvah

Vlada bo po začetku stečajnega postopka družbe Adrie Airways danes znova preigravala možnosti, ki so ostale državi po propadu letalskega prevoznika: možnost subvencioniranja nekaterih linij ali ustanovitev novega nacionalnega prevoznika. Na mizi bodo imeli tudi že predlog novele zakona o letalstvu, ki bi omogočil subvencioniranje linij. (STA)

Predlog davčnih sprememb danes na mizi ministrov

Vlada ima danes na dnevnem redu tudi predlog že spomladi napovedanih davčnih sprememb, katerih cilj je razbremenitev stroškov dela in s tem povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Zaradi razbremenitve lestvice za odmero dohodnine se bo v državni proračun steklo manj davkov, zato vlada predlaga večjo obdavčitev kapitala. (STA)

Znani bodo podatki o številu registriranih brezposelnih v septembru

Zavod za zaposlovanje bo danes objavil podrobne podatke o stanju na trgu dela v septembru. Avgusta je bilo registriranih 71.544 brezposelnih, kar je bilo 0,4 odstotka manj kot julija in 5,8 odstotka manj kot avgusta lani. Septembra je sicer število registriranih brezposelnih na zavodu že upadlo pod 70.000, in sicer na 69.988 prijavljenih iskalcev zaposlitve. V osmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 75.025 brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze z globokimi padci

Azijske borze so danes beležile globoke padce. Tudi na azijskem borznem parketu so namreč vlagatelji zaskrbljeni, da se po sredini razsodbi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) odpira še trgovinska fronta med ZDA in EU. To bi še lahko izzvalo dodatno upočasnjevanje svetovne gospodarske rasti. (STA)

Newyorške borze končale krepko v rdečem

Indeksi na newyorških borzah so včerajšnje trgovanje ponovno sklenili s padci. Potem ko je v torek delnice v rdečo poslala ocena ameriškega inštituta ISM, da je bil september najslabši mesec za ameriško predelovalno industrijo od junija 2009, je strah pred možnostjo recesije danes okrepilo še skromno poročilo o zaposlovanju v ZDA, poroča AFP. (STA)

Od 18. oktobra višje carine za evropske izdelke v ZDA

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je uvedla 25-odstotne carine na izdelke iz EU, začele bodo veljati že 18. oktobra. Gre za povračilni ukrep zaradi subvencioniranja evropskega proizvajalca letal Airbus. Carine bodo vplivale izvoz blaga iz EU v ZDA v vrednosti 7,5 milijarde dolarjev (približno 6,9 milijarde evrov). Carine veljajo na letala pa tudi na oblačila in hrano, med drugim tudi na sire, druge mlečne izdelke in svinjino iz Slovenije. Slovenska podjetja so lani v ZDA izvozila za 569,3 milijona evrov blaga. Od tega je bilo mlečnih izdelkov in jajc za 195 tisoč evrov, mesa in mesnih izdelkov pa tja niso izvažala. (Finance)

Cene nafte so se stabilizirale

Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju nadoknadile predhodne izgube. Zaskrbljenost zaradi slabših gospodarskih obetov na svetovni ravni je namreč zasenčilo upanje, da bo vendarle kmalu prišlo do napredka pri razrešitvi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. (STA)

SRBIJA

ENHL: Energoprojekt je v Ugandi sklenil nov projekt, vreden 14,6 milijona evrov

Srbsko gradbeno podjetje Energoprojekt niskogradnja je podpisalo dve pogodbi o obnovi in nujnih sanacijah ugandskih cest v vrednosti dobrih 14,6 milijona evrov, so sporočili iz družbe na beograjski borzi. Z ugandsko nacionalno agencijo za ceste se je Energoprojekt niskogradnja dogovoril za 11,4 milijona evrov obnove 20 km mestnih prometnih poti v mestu Mpigi, pa tudi za nujna popravila na 9-kilometrskem odseku ceste Kampala-Mukono in Spear-Seeta, ki je vredno 3,2 milijona evrov. Rok za dokončanje 11,4 milijona evrov posla je 20 mesecev, drugi pa naj bi bil končan do sredine marca prihodnje leto, piše v izjavi. (Tanjug)

Proračunski presežek za povečanje plač, kapitalske naložbe

Srbski finančni minister Siniša Mali je v sredo povedal, da je bil rebalans proračuna za leto 2019 posledica presežka v višini 46,6 milijarde dinarjev, za katerega je dejal, da bo šel v povečanje plač v javnem sektorju, enkratno finančna pomoč upokojencem, pomoč državljanom z dolgovi v švicarskih frankih, pa tudi do kapitalskih naložb. Pojasnil je, da bodo plače v javnem sektorju od 1. novembra višje za 8-15 odstotkov, povprečno 9,6 odstotka višje. (Tanjug)

Nazaj na novice