Dnevne novice - 02.10.2019
Objavljeno: 02. 10. 2019

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Optimističen začetek novega meseca

Oktober se je na Ljubljanski borzi začel z rastjo tečajev vrednostnih papirjev. Podražile so se vse pomembnejše delnice, najbolj pa Intereurope in NLB. Indeks SBI TOP je pridobil 0,64 odstotka. Sklenjenih je bilo za 842.780 evrov poslov, od tega dve tretjini samo z delnicami Krke, ki je danes v Novem mestu odprla nov razvojno-kontrolni center. (STA)

V pričakovanju stečaja Adrie Airways iskanje rešitev na vseh ravneh

Okrožno sodišče v Kranju bo te dni začelo stečaj družbe Adria Airways in s tem končalo 58-letno pot letalskega prevoznika. Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem, medtem išče rešitve za nastali položaj, reorganizirajo se cestni prevozniki, spremembe beležijo Slovenske železnice. Med dvema ukrepoma še vedno izbira tudi koalicija. (STA)

Projekt gradnje drugega tira zanimiv za številne tuje družbe

Projekt izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je požel veliko zanimanja mednarodnih gradbenih družb, so sporočili iz projektne družbe 2TDK. Kot so pojasnili, so se z vsemi ponudniki srečali in jim predstavili projekt. Ta teden bodo obvestili o javnem naročilu tudi uradno objavili na slovenskem in evropskem portalu javnih naročil. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze s padci

Indeksi na vodilnih azijskih borzah so se danes znižali. Med azijske vlagatelje se je razširilo negativno razpoloženje, ki je prevladovalo že na newyorških borzah, saj so razočarali slabi gospodarski kazalci. Vlagatelje skrbi tudi nadaljevanje protestov v Hongkongu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Newyorške borze končale s padci

Indeksi na newyorških borzah so včerajšnje trgovanje, kljub uvodni rasti, končali v rdečih številkah. Razlog za padce je porazno poročilo o proizvodni dejavnosti v ZDA, ki je okrepilo strahove, da bi upočasnjevanje ameriškega gospodarstva lahko vodilo v recesijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Cene nafte višje

Cene nafte so v azijskem trgovanju po padcih iz minulih dni danes nekoliko narasle in nadoknadile del izgub. Analitiki so rast cen pripisali padcu zalog nafte ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Inštituti gospodarstvu območja z evrom napovedujejo le skromno rast

Münchenski ekonomski inštitut Ifo, italijanski Istat in švicarski Kof v novi skupni napovedi gospodarskih gibanj v območju evra slednjemu za prihodnje mesece napovedujejo le skromno rast. V tretjem letošnjem četrtletju bo po njihovih izračunih 0,2-odstotna, v naslednjih dveh četrtletjih pa 0,3-odstotna. (STA)

WTO zaradi carin prepolovila napoved rasti svetovne trgovine

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je več kot prepolovila napoved rasti obsega mednarodne trgovine v letu 2019. Obseg blagovne menjave se bo povečal le za 1,2 odstotka, so danes sporočili iz WTO in poslabšanje napovedi pojasnili s carinskimi konflikti, ki predstavljajo tveganje za globalno konjunkturo. (STA)

Tudi Facebook se boji možnosti izvolitve Elizabeth Warren

Od vseh demokratskih predsedniških kandidatov je na Wall Streetu in med ameriškimi korporacijskimi velikani najmanj priljubljena borka za pravice potrošnikov demokratska senatorka Elizabeth Warren. Strah pred njeno izvolitvijo je izrazil tudi ustanovitelj in lastnik Facebooka Mark Zuckerberg. (STA)

SRBIJA

Srbska agencija za zavarovanje bančnih vlog bo prodala EUR 1,82 milijarde NPL paketa

Srbski finančni minister Siniša Mali pravi, da bo napovedana prodaja drugega paketa slabih posojil uspešno rešila dolgotrajno vprašanje bankrotiranih bank. Srbska agencija za zavarovanje bančnih vlog je v ponedeljek objavila oglas o prodaji EUR 1,82 milijarde portfelja terjatev osmih bankrotiranih bank v zameno za nadomestilo z javnimi ponudbami za zbiranje. Povedal je, da je bilo junija v prvi tovrstni transakciji v 18 letih prodanih 240 milijonov evrov NPL-jev iz prvega paketa. (Tanjug)

Nazaj na novice