Dnevne novice - 01.10.2019
Objavljeno: 01. 10. 2019

SLOVENIJA

Obseg zunanjetrgovinske menjave se je na začetku tretjega četrtletja povečal.

V prvih sedmih mesecih je bil realni izvoz blaga medletno večji za 9,4 %, k njegovi rasti pa je prispeval predvsem izvoz medicinskih in farmacevtskih proizvodov. Rast izvoza drugih pomembnejših izdelkov predelovalnih dejavnosti je bila precej nižja, kar povezujemo z ohlajanjem rasti v naših glavnih trgovinskih partnericah (predvsem Nemčiji). Rast uvoza ostaja visoka, k njeni rasti pa prispevajo podobni dejavniki kot pri izvozu. (UMAR)

Gospodarsko razpoloženje se ni bistveno spremenilo in ostaja nad dolgoletnim povprečjem

Obeti ostajajo ugodni v trgovini na drobno in v storitvenih dejavnostih. Nespremenjeni ostajajo obeti v predelovalnih dejavnostih. Ocene podjetij glede proizvodnje in izvoza so ostale na doseženih ravneh, ob ohlajanju rasti v mednarodnem okolju pa se zmanjšujejo pričakovanja glede naročil, predvsem izvoznih. Zaupanje v gradbeništvu in med potrošniki se je v zadnjih mesecih nekoliko znižalo. (UMAR)

Škof odslej na čelu SDH

Vodenje SDH je danes prevzel Gabrijel Škof, ki je bil doslej predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenice. Igor Kržan, ki je po odhodu Lidije Glavina začasno vodil SDH, se vrača med nadzornike, Škof pa se bo pridružil upravi, ki jo sestavljata člana Boštjan Koler in Andrej Božič. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Azijske borze večinoma z rastjo

Azijske borze so danes v znamenju pretežno pozitivnih gibanj. Napetosti v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko so nekoliko popustile, japonski jen je izgubil na vrednosti, zaupanje japonskih gospodarstvenikov pa se je zamajalo - to so dejavniki, ki danes vplivajo na vlagatelje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropske borze uvodoma v zelenem

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah se z izjemo londonske uvodoma gibljejo v zelenem. Vlagatelji verjetno pričakujejo nadaljevanje trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko, ki naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potekala 10. in 11. oktobra v ameriški prestolnici. (STA)

Cene nafte neenotno

Cene surove nafte se danes gibljejo različno, evropska se draži, ameriška pa ceni. Pritisk na naftni trg je sicer popustil, potem ko je Savdska Arabija v veliki meri obnovila proizvodnjo črnega zlata, ki je bila okrnjena zaradi napada na tamkajšnjo največjo rafinerijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

WeWork umika vlogo za IPO

Podjetje The We Company, bolj znano kot WeWork, je sporočilo, da bo umaknilo vlogo za prvo javno ponudbo delnic (IPO), poroča Reuters. Umik je bil pričakovan, potem ko je minuli teden s položaja predsednika uprave odstopil soustanovitelj podjetja WeWork Adam Neumann. Iz podjetja so ob tem sporočili, da so se odločili prestaviti IPO in se osredotočili na svoje osnovne dejavnosti. (Finance)

SRBIJA

Še en kitajski vlagatelj, ki bo gradil tovarno v Zrenjaninu - naložba v vrednosti do 40 milijonov evrov

Srbski minister za gospodarstvo Goran Knežević in predstavniki kitajske družbe Shandong Yanggu Huatai Chemical so v Zrenjaninu podpisali memorandum o soglasju. Podjetje bo vložilo 30 do 40 milijonov evrov v gradnjo tovarne, ki bo proizvajala surovine za industrijo pnevmatik. (Ekapija)

Nazaj na novice