Dnevne novice - 30.09.2019
Objavljeno: 30. 09. 2019

SLOVENIJA

Vlada danes o možnih nadaljnjih korakih glede Adrie Airways

Vlada se bo danes seznanila s stanjem Adrie Airways, ki so ga preučile pristojne državne institucije, in se pogovorila o možnih nadaljnjih korakih, da bi Slovenija še naprej ostala povezana s svetom tudi prek brniškega letališča. Agencija za civilno letalstvo medtem pričakuje odločitev lastnika družbe, ali bo šel v finančno prestrukturiranje. (STA)

SDH v polletju s 30,4 milijona evrov čistega dobička

SDH je v letošnjem prvem polletju ustvaril 30,38 milijona evrov čistega dobička, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Razliko v največji meri predstavlja prihodek iz odprave slabitve v letu 2018, so zapisali v SDH in dodali, da so v prvi polovici letošnjega leta izpolnili vse ključne cilje uspešnosti poslovanja. (STA)

Letna rast cen v septembru 2019 1,7-odstotna, na mesečni ravni deflacija (−0,2 %)

Rast cen je bila v septembru 2019 na letni ravni 1,7-odstotna, na mesečni ravni pa −0,2-odstotna. Letno inflacijo so zvišali predvsem višji stroški vzdrževanja stanovanj (za 0,5 odstotne točke), mesečno deflacijo pa predvsem cenejši počitniški paketi (za 0,6 odstotne točke). (SURS)

Presežek države nižji za 7 milijonov EUR

Država je v drugem četrtletju 2019 ustvarila presežek v vrednosti 124 milijonov EUR. Stanje v javnih financah se je tako v absolutnih številkah v primerjavi z drugim četrtletjem 2018 nekoliko poslabšalo, saj je bil presežek države za 7 milijonov EUR nižji kot v drugem četrtletju 2018. Rast prihodkov in rast izdatkov države sta bili skoraj usklajeni, vendar je bila rast izdatkov le nekoliko večja (0,3-odstotna). (SURS)

MEDNARODNI TRGI

Na Japonskem avgusta nepričakovano velik padec industrijske proizvodnje

Japonska industrijska proizvodnja je avgusta glede na julij nazadovala za 1,2 odstotka. Padec je bil obsežnejši od napovedi. Analitiki so namreč pričakovali krčenje v višini 0,5 odstotka. Julija se je industrijska proizvodnja v tretjem največjem gospodarstvu na svetu okrepila za 1,3 odstotka, so sporočili iz Tokia. (STA)

Na Kitajskem septembra znamenja okrevanja predelovalne industrije

Kitajska je septembra zabeležila napredek v industrijski proizvodnji. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je po podatkih kitajskega statističnega urada na mesečni ravni zvišal za 0,3 točke na 49,8 točke. Vrednost indeksa nad 50 točkami predstavlja rast sektorja, vrednost pod 50 točk pa krčenje. Indeks je v območju krčenja že pet mesecev. (STA)

Polodstotna realna rast avgustovske prodaje na drobno v Nemčiji

V Nemčiji se je obseg prodaje na drobno avgusta glede na julij nominalno povečal za 0,3 odstotka, realno pa za 0,5 odstotka, sporočajo iz Nemčije na podlagi sezonsko prilagojenih podatkov, iz katerih so izključeni podatki o prodaji motornih vozil. Pri tem so na mesečni ravni zlasti močno poskočili prihodki od prodaje izdelkov informacijske tehnologije (za 9,5 odstotka), ki pa so v prejšnjih dveh mesecih zaznali pet- oziroma 4,1-odstotni upad. Drugo največjo mesečno rast so v Nemčiji avgusta zaznali pri prodaji farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov, in sicer 3,7-odstotno.Na medletni ravni, avgusta letos glede na lanski avgust, je bila nominalna rast obsega nemške prodaje na drobno 3,8-odstotna, realna rast pa 3,2-odstotna. Medletno pa se je obseg prodaje izdelkov informacijske tehnologije celo zmanjšal, in sicer za 2,7 odstotka, medtem ko je bilo avgust največjo rast prodaje na medletni ravni zaznati pri oblačilih in obutvi (5,1-odstotno). (Finance)

Cene nafte ostale blizu izhodišč

Cene nafte se ob začetku novega tedna v azijskem trgovanju niso bistveno odmaknile od izhodišč. Po skoku, zabeleženem na največjo naftno rafinerijo v Savdski Arabiji pred dvema tednoma, so se počasi stabilizirale. Savdska Arabija je proizvodne zmogljivosti v tem času že skorajda povsem obnovila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Azijske borze ob začetku tedna brez enotne smeri

Nov trgovalni teden se je na azijskih borzah začel v previdnem vzdušju. Vlagatelji pozorno spremljajo razvoj dogodkov v ZDA, kjer predsedniku Donaldu Trumpu grozi uvedba postopka odstavitve. Poleg tega premlevajo tudi možnost umika delnic kitajskih podjetij z newyorških borz. (STA)

SRBIJA

Fitch povišal bonitetno oceno Srbije na BB +

Fitch je bonitetno oceno Srbije "BB" povišal na "BB +". Po navedbah agencije je bila odločitev za zvišanje bonitetne ocene Srbije sprejeta na podlagi stabilne gospodarske politike, katere cilj je nadaljnja krepitev makroekonomskih kazalcev in zmanjšanje javnega dolga.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice