Dnevne novice - 27.09.2019
Objavljeno: 27. 09. 2019

SLOVENIJA

Berločnik za STA: Petrol na dobri poti, da preseže letošnje načrte

 

Vlada še do konca leta podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov

Vlada je na današnji dopisni seji še za tri mesece podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo sami, za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo pa jih določajo sami na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah. Drugod po državi sta ti ceni regulirani skladno z uredbo. (STA)

DUTB pred morebitno finančno pomočjo preverja Adrio Airways

Gospodarsko ministrstvo je DUTB kot specialista za prestrukturiranje družb pozvalo k preučitvi finančnega stanja družbe Adria Airways, so za STA potrdili v DUTB. V DUTB ugotavljajo, za koliko časa bi zadostovali štirje milijoni evrov, ki jih od države v zameno, da ne sproži stečaja, pričakuje lastnik Adrie, nemški sklad 4K Invest, pišejo Finance. (STA)

Prihodek od prodaje storitev v juliju 2019 višji kot v prejšnjem mesecu

Prihodek od prodaje storitev se je tudi v juliju 2019 na mesečni ravni zvišal, tokrat za 2,1 %. Najizraziteje se je zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti (za 7,4 %), predvsem zaradi rasti prihodka v arhitekturnem in tehničnem projektiranju. Višji kot v prejšnjem mesecu je bil tudi v dejavnosti promet in skladiščenje (za 1,8 %) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,4 %). V drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih je bil na podobni ravni kot prejšnji mesec, v poslovanju z nepremičninami in v gostinstvu pa je bil nižji (za 0,8 % oz. 0,4 %).

Prihodek od prodaje storitev višji tudi na letni ravni

Po dveh zaporednih mesecih z nižjo rastjo prihodka od prodaje storitev na letni ravni je bila ta v juliju 2019 spet nekoliko višja, in sicer 7,9-odstotna. Ta rast je bila predvsem posledica višjega prihodka v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 21,6 %). Prihodek se je zvišal v vseh dejavnostih te skupine, najbolj pa v arhitekturnem in tehničnem projektiranju. Višji kot v istem mesecu prejšnjega leta je bil tudi v preostalih skupinah storitvenih dejavnosti: v poslovanju z nepremičninami (za 10,4 %), v gostinstvu (za 7,4 %), v dejavnosti promet in skladiščenje (za 6,4 %), v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 4,8 %) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 1,3 %).

MEDNARODNI TRGI

Kitajska pripravljena kupiti več ameriški izdelkov

Visoki kitajski diplomat je v četrtek dejal, da je Kitajska pripravljena kupiti več ameriških izdelkov in dodal, da bodo trgovinski pogovori obrodili sadove, če bosta obe strani sprejeli bolj zavzete ukrepe, v trgovinskem sporu pokazali dobro voljo in omejili pesimistični jezik, piše Reuters.
Kitajski državni svetnik in zunanji minister Wang Yi je za Reuters dejal, da je Trumpova administracija pokazala dobro voljo z opustitvijo carin za številne kitajske izdelke. "Zato smo pripravljeni kupiti več (ameriških) izdelkov, ki jih potrebuje kitajski trg," je dejal Wang.
ZDA in Kitajska se v Washingtonu pripravljajo na nov krog trgovinskih pogovorov v začetku oktobra, da bi poskušali najti izhod iz skoraj 15-mesečne trgovinske vojne. (Finance)

Azijske borze brez enotne smeri

Azijske borze danes nimajo enotne smeri. Na vlagatelje negativno vpliva politična negotovost v ZDA. V predstavniškem domu ameriškega kongresa zdaj 217 demokratov in en neodvisni kongresnik podpirajo začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Pozitiven odmev pa ima rahljanje trgovinskih napetosti med velesilami.
Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju peti zaporedni dan znižale. Na trgu vlada negotovost, čeprav iz Savdske Arabije prihajajo poročila o hitrejši odpravi škode po napadih na naftno infrastrukturo, kot je bilo sprva načrtovano. (STA)

V območju z evrom avgusta rast posojil zasebnim podjetjem

Območje z evrom je avgusta zabeležilo rast posojil tako gospodinjstvom kot zasebnim podjetjem, izhaja iz današnje objave Evropske centralne banke (ECB). Medtem ko se je obseg posojil gospodinjstvom na letni ravni okrepil za 3,4 odstotka, je bila rast posojil nefinančnim podjetjem 4,3-odstotna. (STA)

Nemške industrijske dežele ječijo

Ohlajanje gospodarstva je posebej močno udarilo tiste nemške dežele, ki največ izvažajo, kažejo podatki nemškega inštituta IFO o rasti v prvem polletju. Berlinu in Hamburgu je šlo v redu, tam je rast 1,9 in 1,6 odstotka. V Bremnu pa se je gospodarstvo skrčilo za 0,4 odstotka, enako v Posarju, Porenje Pfalška ima upad kar 0,9 odstotka, Baden-Württemberg je stagniral. Sploh so imele dežele z močno avtomobilsko industrijo, denimo tudi Saška, nizke gospodarske rasti.
Na Bavarskem so imeli v prvem polletju 0,9- odstotno rast, težave pri avtomobilih uspejo nadomestiti z drugimi panogami. Dežele, kjer prevladujejo storitvene panoge, so ohlajanje globalne ekonomije komaj občutile.

Ameriška podjetja v drugem četrtletju investirala manj, gospodarska rast dvoodstotna

 

Nizozemska banka ABN Amro pod lupo zaradi suma pranja denarja

 

SERBIA

NBS: Pričakuje se, da bo letna inflacija 2-2,3%

Rezultat avgustovske raziskave, kaže da so inflacijska pričakovanja v finančnem in korporativnem znižana na 2,3% oziroma 2,0%.
Vir: NBS

Srbija bo začela nov investicijski cikel - Večino denarja bo treba nameniti infrastrukturnim projektom

Srbija začenja nov naložbeni cikel ob pomoči Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), kjer 80% novega cikla sestavljajo infrastrukturni projekti.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice