Dnevne novice - 26.09.2019
Objavljeno: 26. 09. 2019

SLOVENIJA

Vlada pripravlja rešitve za primer stečaja Adrie Airways

Medtem ko gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje pomoč Adrii Airways v okviru zakonskih možnosti, pa so na ministrstvu za infrastrukturo že pripravili predlog zakona, s katerim bi v primeru stečaja družbe omogočili ohranitev letalskih povezav Slovenije s svetom. Po tem predlogu bi določene linije financirala država. (STA)

Skupina in družba Mercator v polletju povečali čisti dobiček

Skupina Mercator je v polletju ustvarila 2,36 milijona evrov čistega dobička, kar je 58,4 odstotka več kot v enakem odboju lani. Družba Mercator je čisti dobiček povečala za 19,5 odstotka na 1,81 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so zrasli za 0,4 odstotka na 1,06 milijarde evrov, Mercatorja pa za 4,1 odstotka na 598 milijonov evrov. (STA)

MEDNARODNI TRGI

ZDA bodo sankcionirale kitajska podjetja, ki kupujejo iransko nafto

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je napovedal sankcije za kitajska podjetja, ki nafto kupujejo od Irana. Kot je dejal ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN, želijo ZDA poslati jasno sporočilo vsem, ki bodo kršili enostranske ameriške sankcije proti Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP .Kot je še povedal na zasedanju v New Yorku, bodo sankcionirali tako podjetja, kot tudi njihove izvršne direktorje. Izrazil je tudi prizadevanja ZDA, da iransko revolucionarno gardo ločijo od iranskih družb. (STA)

ZDA in Japonska sklenili začeten trgovinski sporazum

ZDA in Japonska sta po letu dni pogajanj sklenili začeten trgovinski sporazum, ki v prvi vrsti znižuje carine na kmetijske proizvode obeh strani, a še ne odpravlja ameriške grožnje o 25-odstotnem ocarinjenju japonskih avtomobilov. Sprejeli sta še ločen dogovor o ukinitvi carin na digitalne proizvode. V Washingtonu in Tokiu so zadovoljni. (STA)

Newyorške borze končale višje kot v torek

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje po izjavi Donalda Trumpa, da bi dogovor s Kitajsko v trgovinskih pogovorih lahko prišel prej, kot je bilo načrtovano, sklenili višje kot v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Georgieva z oktobrom na čelo IMF

Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes na mesto direktorice uradno postavil Bolgarko Kristalino Georgievo. Mandat bo nastopila z oktobrom in na tem mestu nasledila Christine Lagarde, ki odhaja na vodilni položaj Evropske centralne banke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Altria in Philip Morris opustila idejo o združitvi

Ameriška tobačna velikana Altria in Philip Morris sta prekinila pogovore o morebitni združitvi. Podjetji sta namero izrazili v luči vse manjše prodaje cigaret in naraščajoče priljubljenosti alternativnih proizvodov, kot so elektronske cigarete. Slednje medtem v ZDA vse bolj razburjajo, saj naj bi bile povezane že z devetimi primeri smrti. (STA)

Santander oklestil vrednost svojega premoženja na Otoku

Španski bančni velikan Santander je danes sporočil, da bo zmanjšal knjigovodsko vrednost svoje britanske enote za okoli 1,5 milijarde evrov. Slabitev premoženja je posledica negotovosti, ki jo povzroča dogajanje okoli brexita, in sprememb bančnih pravil na Otoku. (STA)

SRBIJA

OTP zaključuje nakup srbske enote Societe Generale

Madžarska bančna skupina OTP je dokončala nakup srbske enote francoske bančne skupine Societe Generale, je v sredo sporočila lokalna podružnica OTP. Družba Societe Generale Srbija bo delovala pod imenom OTP Banka Srbija. (Seenews)

Rast plač v Srbiji

Povprečna neto mesečna plača v Srbiji je bila julija 55.042,00 dinarjev oziroma 468,51 evrov, kar je 10-odstono povišanje v medletni primerjavi. (Tanjug).

Nazaj na novice