Dnevne novice - 25.09.2019
Objavljeno: 25. 09. 2019

SLOVENIJA

Mesec dni do zadnje dividende družb iz indeksa SBI TOP

Telekom Slovenije bo letos razveselil delničarje z nekaj več kot 7% dividendo donosnostjo.
Prvi trgovalni dan brez upravičenja je 25. oktober

Kolektor in Hidria se soočata z upadom naročil avtomobilske industrije

Upad prodaje na globalnem avtomobilskem trgu se odraža tudi pri slovenskih dobaviteljih avtomobilske industrije. Idrijski družbi Kolektor in Hidria sta danes potrdili upad tovrstnih naročil, a hkrati zagotovili, da se s tem za zdaj uspešno soočata. V Kolektorju so dodali, da je preuranjeno govoriti o odpuščanju delavcev.

VIR: STA

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih nižji na mesečni in letni ravni

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila v septembru 2019 za 1 odstotno točko nižja kot v prejšnjem mesecu in za 3 odstotne točke nižja kot septembra 2018 ter za 1 odstotno točko nižja od dolgoletnega povprečja.
Na mesečni ravni se je izboljšal kazalnik pričakovana proizvodnja (za 3 odstotne točke). Kazalnika zaloge končnih izdelkov in skupna naročila pa sta se poslabšala (za 4 oz. 3 odstotne točke).
VIR: SURS

DZ sprejel dopolnila k predlogu zakona o izbrisih v bankah

DZ je v drugem branju predloga zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah sprejel štiri dopolnila. Čeprav zanje in za nekatere poglavitne rešitve zakona obstajajo tveganja ustavne presoje, je ocenil, da se jim bo lahko izognil z dodatno argumentacijo in vendarle izpolnil nalogo, ki bi jo moral opraviti do sredine leta 2017.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze zaključile v rdečem

Newyorške borze so po začetku v zelenih številkah končale s padci. Na vlagatelje je v drugi polovici trgovanja vplivala predvsem novica, da vodstvo kongresnih demokratov vse bolj razmišlja o začetku postopka odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa po škandalu z njegovimi pritiski na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Azijske borze po ameriškem političnem zapletu v rdečem

Azijske borze so danes obarvane v rdeče. Vlagatelji na azijski celini sledijo torkovim trendom na ameriškem Wall Streetu, kjer je tečaje delnic navzdol potisnila politična negotovost ob napovedanem začetku preiskav pred uradnim postopkom za odstavitev predsednika Donalda Trumpa zaradi kršenja zakonov.
VIR: STA

Slabša gospodarska napoved za Kitajsko in regijo

Azijska razvojna banka je poslabšala napoved gospodarske rasti za Kitajsko. Tako za letos kot za prihodnje leto jo je znižala za 0,1 odstotne točke na 6,2 oz. šest odstotkov. Temu koraku so botrovali upočasnjen izvoz in trgovinske napetosti med Pekingom in Washingtonom. Hkrati so v banki oklestili tudi napoved za azijske države v razvoju.
Azijska razvojna banka pričakuje, da bo Kitajska v prihodnjih letih sprejela številne stimulativne ukrepe v okviru denarne in javnofinančne politike. Več ukrepov je bilo sicer že sprejetih. Konec meseca bodo denimo lokalne kitajske oblasti izdale za 2150 milijard juanov (274,6 milijarde evrov) posebnih obveznic, s katerimi želijo spodbuditi infrastrukturna vlaganja.
VIR: STA

Cene nafte že tretji dan navzdol

Cene nafte v azijskem trgovanju že tretji dan nazadujejo. Analitiki današnje padce povezujejo z informacijami o povečanih zalogah nafte v ZDA. Rast rezerv je pokazatelj zmanjšanega povpraševanja ali prevelike ponudbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
VIR: STA

Nazaj na novice