Dnevne novice - 11.09.2019
Objavljeno: 11. 09. 2019

SLOVENIJA

Šarec zaključuje gospodarsko obarvan obisk v Moskvi

Moskva, 11. septembra - Premier Marjan Šarec z delegacijo danes zaključuje svoj uradni obisk v Moskvi. Po včerajšnjem srečanju z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom ga danes čaka delovno bolj umirjen program.
Obisk je bil predvsem gospodarsko obarvani in sinoči je predsednik slovenske vlade gostil tudi slovenske in ruske gospodarstvenike.
Na tem srečanju so bili predstavniki desetih slovenskih podjetij, ki so na ruskem trgu že prisotna. V okviru tega sprejema pa je Petrol podpisal dve pogodbi z ruskima partnerjema o sodelovanju na področju energetske učinkovitosti.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem pohvalil dobro sodelovanje med gospodarstveniki obeh držav. Izvoz se počasi približuje obsegu iz leta 2013 in milijardi evrov, je dejal.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Kitajska odpravlja omejitve tujih nakupov delnic in obveznic

Šanghaj, 10. septembra - Kitajska je danes odpravila omejitve za tuje institucije, ki želijo na Kitajskem kupiti delnice in obveznice. Državni regulator si prizadeva tudi za odpravo administrativnih licenc za tuje vlagatelje. Analitiki ukrep Kitajske vidijo v luči trgovinskega spora z ZDA in vse več znakov gospodarskega ohlajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Apple predstavil nekaj svojih novosti

Ameriški tehnološki velikan Apple je na tradicionalni jesenski predstavitvi novosti v kalifornijskem Cupertinu predstavil malce posodobljene različice svojih pametnih telefonov iPhone, vendar pa bo na naslednjo generacijo, ki bo skladna s tehnologijo 5G, treba počakati do prihodnjega leta.
VIR: STA

SRBIJA

Srbija v prvi polovici leta 2019 privabila 1,9 milijarde evrov vrednih neposrednih tujih naložb

Financial Times je Srbijo opredelil kot državo z največ neposrednimi tujimi naložbami na svetu glede na BDP. Nacionalna banka Srbije (NBS) pravi, da je priliv tujih naložb v prvih šestih mesecih letošnjega leta znašal 1,9 milijarde evrov, kar je 30% več kot v enakem obdobju lani ali 9% BD.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice