Dnevne novice - 10.09.2019
Objavljeno: 10. 09. 2019

SLOVENIJA

Skupina NLB v polletju z 10-odstotnim upadom dobička

Skupina NLB je v prvem polletju pridelala 94,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 10 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček matične banke je medtem dosegel 122,6 milijona evrov, medtem ko se je ta v prvem polletju lani ustavil pri 103,3 milijona evrov. Prihodki skupine so sicer narasli, prav tako krediti strankam.
VIR: STA

Ljubljanske mlekarne nadaljujejo rast prihodkov od prodaje

Ljubljanske mlekarne, ki so od leta 2013 prek hrvaškega Dukata v lasti francoske skupine Lactalis, so tudi lani povečale prihodke od prodaje, čeprav je bila rast z 0,6 odstotka občutno skromnejša kot predlani. Letos povečujejo odkup mleka, pri čemer si želijo večje ponudbe ekološkega.
VIR: STA

Tuja podjetja ustvarila več kot četrtino slovenske dodane vrednosti

Tuja podjetja v Sloveniji so predlani predstavljala 5,6 odstotka vseh podjetji in ustvarila 27,2 odstotka dodane vrednosti, ustvarjene v Sloveniji, kar je približno toliko kot leto prej. Zaposlovala so 25,8 odstotka vseh zaposlenih v državi ter za raziskave in razvoj namenila 39 odstotkov izdatkov v Sloveniji za to dejavnost.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Večina azijskih borz v nov teden z rastjo

Večina indeksov na azijskih borzah se je danes zvišala. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so vlagatelji v luči negotove prihodnosti glede brexita in trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko unovčili dobičke, ki so jih na račun vrednostnih papirjev ustvarili v preteklih dneh.
VIR: STA

Cene nafte še naprej rastejo

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju okrepile. Po poročanju tujih agencij na naftnem trgu odmeva menjava na čelu savdskega ministrstva za nafto. Dozdajšnjega ministra Khalida al Faliha je zamenjal savdski princ Abdulaziz bin Salman, s čimer je postal prvi član kraljeve družine, ki je prevzel vajeti savdskega energetskega portfelja.
VIR: STA

SRBIJA

KMBN: Srbija kupuje deleže Komercijalne banke od EBRD in IFC; Prispele so 4 nezavezujoče ponudbe

Srbija, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Mednarodna finančna korporacija (IFC) so se dogovorile, da se bo 34,58 odstotka delnic Komercijalne banke, ki so v lasti EBRD in IFC, prodalo Republiki Srbiji. Po končani transakciji bo Republika Srbija imela v lasti 83,23 odstotka delnic Komercijalne banke, piše v izjavi EBRD. Minister Siniša Mali je dejal, da so prispele štiri nezavezujoče ponudbe za privatizacijo Komercijalne banke, ki bodo objavljene v torek, 10. septembra.
Vir: Flash

Nazaj na novice