Dnevne novice - 03.09.2019
Objavljeno: 03. 09. 2019

SLOVENIJA

Na BSF ob perečih političnih izzivih tudi o gospodarskih temah

Bled, 3. septembra - Z razpravami o različnih izzivih sodobnega sveta in EU se bo danes na Bledu nadaljeval in zaključil 14. Blejski strateški forum (BSF). Več poudarka bo danes posvečenega tudi gospodarskim temam. Ob robu se napovedujejo tudi številni dvostranski pogovori, na Bled pa prihaja tudi novi hrvaški zunanji minister.
VIR: STA

Skupina Istrabenz v polletju s 4,6 milijona evrov čistega dobička

Skupina Istrabenz je v prvem polletju ustvarila 4,6 milijona evrov dobička, potem ko je lani v tem času poročala o 2,5 milijona evrov izgube. Na poslovanje je sicer bistveno vplivalo dogajanje glede odvisne družbe Istrabenz Turizem, ki je sredi aprila prek izvršitve zastavne pravice pristala v rokah DUTB.
VIR: STA

Ruški Geberit lani z dodatno rastjo proizvodnje

Ruško podjetje za sanitarne in cevovodne sisteme Geberit, ki je del istoimenskega mednarodnega koncerna, je lani ustvarilo za 42,3 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma skoraj pet milijonov več kot leto pred tem. Družba je sicer leto zaključila s 5,5 milijona evrov čistega dobička, kar je prav toliko kot leto prej.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Opel se vrača na ruski trg

Nemški avtomobilski proizvajalec Opel, ki je od leta 2017 v lasti francoske skupine PSA, se bo še letos vrnil na ruski trg, iz katerega se je še pod lastništvom ameriškega avtomobilskega velikana GM umaknil v 2015. V Oplu so priznali, da je imel umik resne posledice.
VIR: STA

Na azijskih borzah in valutnih trgih pesimistično

Vlagatelji na azijskih borzah danes niso prav razpoloženi, saj jih skrbi zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Dogajanje okoli brexita pa je potonilo britanski funt, ki se je v primerjavi z dolarjem spustil na najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih in pol. Tudi tečaj evra je precej nizko.
VIR: STA

Kitajska zaradi zadnjih ameriških carin sprožila spor pred WTO

Kitajska je pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) sprožila uraden trgovinski spor z ZDA. Za ta korak se je odločila, potem ko je Washington 1. septembra izpeljal prvi krog uvajanja carin na 300 milijard dolarjev kitajskega blaga. Peking je sicer Beli hiši vrnil žogico z uvedbo prvega dela carin na 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza.
VIR: STA

Nazaj na novice